[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 5. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Saša Marijanušić i Damir Šmit ostvarili dečačke snove i postali crtači stripova

Prvo „Trt" pa „Bumerang"

Branislav Kerac, najugledniji jugoslovenski strip crtač, smatra da su Šmit i Marijanušić „kontrarevolucionari"

Dok su ostala deca jurila za fudbalskom loptom i krala zelene kajsije, Saša Marijanušić i Damir Šmit su čitali stripove na tavanu. NJihova ljubav prema crtanim junacima nastavljena je i u srednjoj školi da bi konačno postala i njihovo životno opredeljenje. Marijanušić i Šmit su sada u četvrtoj deceniji života i izdaju strip časopis „Bumerang". Glavni urednik je Marijanušić, dok je Šmit, kako kaže, tehnička podrška.

- „Bumerang" je jedini strip magazin u Jugoslaviji koji neguje isključivo domaći strip. Imamo i međunarodnu registraciju, dobili smo i takozvani „bar kod", uvršteni smo u sve strip kataloge, oslobođeni smo poreza na promet, što znači da posedujemo kvalitet, a magazin je sto odsto domaći proizvod - kaže Marijanušić.

Branislav Kerac, najugledniji jugoslovenski strip crtač, čovek koji je imao licencu da crta i legendarnog Tarzana, smatra da su Šmit i Marijanušić „kontrarevolucionari" jer su vratili stripu mesto koje su mu oduzele kompjuterske igre i drugi elektronski aparati za igru.

Ova dvojica Subotičana su još kao srednjoškolci, početkom osamdesetih godina, izdavali svoj časopis „Trt" koji se umnožavao fotokopir aparatom.

- Trt je skraćenica od rečenice „Talenti rađaju talente", a i pored neobičnog i malo pogrdnog naslova tadašnji Savez socijalističke omladine je finansirao list koji je kasnije postao deo Novina srednjoškolske omladine - seća se Šmit.

Organizovali su i izložbe, retrospektive stripova, a onda su došli na originalnu ideju. Organizovali su školu stripa 1994. godine. Bilo je čak 30 polaznika od 10 do 40 godina. Bila su tu predavanja s kredom i tablom, a potom praktičan rad u olovci i tušu.

- Nacrtano je čak 130 tabli stripa. Prvo je organizovana izložba u galeriji „Likovni susret" u Subotici, a potom je zahvaljujući sponzorima sve izdato kao knjiga. Moramo reći da nam je Karlo Ezveđ, vlasnik „Grafoprodukta" mnogo pomogao i zahvaljujući uglavnom njemu, a on je takođe zaljubljenik u strip, ova knjiga, ali i „Bumerang", imaju sponzorstvo - kažu Šmit i Marijanušić.

Obojica se bave i dizajniranjem internet stranica i drugim „grafičkim disciplinama", ali strip im je najdraži posao. „Bumerang" je ime koje simboliše vraćanje unazad, u detinjstvo, kada su Šmit i Marjanušić umesto obavezne školske lektire čitali avanture Korta Maltezea i Princa Valijanta.

Velimir Kostadinov


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:34h Moskovski list "Verzija" iznosi nova saznanja o švercu cigareta i oružja na području bivše SFRJ
15:58h

Posada "Balkan ekspresa" jedrilicom "Tiki" kreće na put oko Balkana, Dunavom i morima

16:23h Reporter "Glasa" s Rumunima, kopačima kukuruza u Braničevu
16:46h Monika Beluči šokirala kansku publiku svojom najnovijom ulogom

17:17h

Saša Marijanušić i Damir Šmit ostvarili dečačke snove i postali crtači stripova: Prvo „Trt" pa „Bumerang"

   
 


     


FastCounter by LinkExchange