[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 5. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Novi detalji istrage protiv trojice osumnjičenih za špijunažu

Momčilo Perišić
ćutao pred sudijom

Ni Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković nisu odgovarali na pitanja. Odbrana ćutanjem otežava istragu

BEOGRAD - Momčilo Perišić, lider DPS i savezni poslanik, Miodrag Sekulić, potpukovnik VJ i Vladan Vlajković, civil iz Obrenovca, protiv kojih je vojni tužilac podneo zahtev za sprovođenje istrage zbog sumnje da su se bavili špijunažom, odnosno odavanjem vojne tajne, na ispitivanju pred istražnim sudijom Vojnog sada, nisu hteli da odgovaraju na postavljena pitanja, što praktično znači da su se branili ćutanjem, saznaje "Glas" iz izvora bliskih vojnom pravosuđu.

Prema rečima sagovornika "Glasa", ovakva odbrana osumnjičenih otežava dalji tok istrage, jer je sporno pitanje da li se dokazi koji su dobijeni operativnim radom mogu koristi u istrazi s obzirom da su pribavljeni na način koji je suprotan sadašnjem Zakonu o krivičnom postupku. Važeći pravni akt predviđa da se dokazi dobijeni operativnim radom mogu koristi u istrazi samo ako je nalog za njihovo pribavljanje odobrio postupajući istražni sudija.

U slučaju Momčila Perišića, tadašnji Zakon o krivičnom postupku nije ni regulisao ovo pitanje, pa je nalog za praćenje, prisluškivanje, snimanje i ostale radnje koje su neophodne u operativnom radu potpisao Nebojša Pavković, načelnik Generalštaba VJ a na zahtev Službe, kada je je uočeno da se odlivaju vojni podaci.

Istražni sudija Vojnog suda poslao je u petak trojici osumnjičenih i odbrani rešenje o sprovođenju istrage, na koje oni imaju pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema. U slučaju da podnesu žalbu, o njoj odlučuje Vanraspravno veće Vojnog suda koje može da je uvaži i odbije zahtev za sprovođenje istrage, a može i da je odbije kao neosnovanu i u tom slučaju rešenje postaje pravosnažno i istrga se nastavlja ponovnim ispitivanjem osumnjičenih i svedoka. Na odluku Vanraspravnog veća nije dozvoljena žalba višoj sudskoj instanci.

Izvor "Glasa" ističe da je početkom sledeće nedelje krajnji rok kada će se znati da li se nastavlja istraga protiv Momčila Perišića, Miodraga Sekulića i Vladana Vlajkovića.

J. Rašević


vesti po rubrikama

^hronika

18:24h Momčilo Perišić ćutao pred sudijom
18:51h Negotin: Falsifikovao lekarsku diplomu
19:09h Bombom na garažu u dvorištu Srede Jovića i Dmitra Šegrta u Kikindi
19:16h Beograd: Marina Petković (22) pronađena mrtva juče u Lominoj 41
18:36h Vozaču "Delta banke" četiri godine zatvora
18:43h Suđenje Hadži Draganu Antiću

19:22h

Aerodrom Golubovci juče evakuisan posle prijave o bombi

19:34h

Bukurešt: Jugosloven priveden zbog trgovine ženama

   


     


FastCounter by LinkExchange