[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Vadžpaji i dalje odbija susret s pakistanskim liderom

Mušaraf još želi razgovore

Ruski predsednik i dalje namerava da ubedi čelnike dve zemlje da se ipak sastanu tokom regionalnog samita u Alma Ati

ALMA ATA (Beta-Rojters, Tanjug) - Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf izjavio je da je spreman za "bezuslovne" razgovore sa indijskim premijerom Atalom Beharijem Vadžpaijem.

Mušaraf je doputovao u Alma Atu, u Kazahstanu, gde će učestvovati na dvodnevnom samitu o bezbednosti 16 azijskih zemalja. Na samitu će, takođe, učestvovati i indijski premijer.

Mušaraf je na konferenciji za novinare rekao je da je spreman za razgovore i da "nema nikakve uslove, kao i da to pitanje treba postaviti premijeru Vadžpaiju". Vadžpaji je, međutim, rekao da nije planirao da održi odvojeni sastanak sa Mušarafom. "Takav plan ne postoji", rekao je indijski premijer pred odlazak u Alma Atu.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokušaće da ubedi zvaničnike Indije i Pakistana da se sastanu u Kazahstanu kako bi se izbeglo izbijanje otvorenog sukoba na indijskom potkontinentu.

Ubijen jedan od organizatora napada na indijski parlament

Indijski graničari ubili su jednog od komandanata muslimanskih separatista u Kašmiru, pripadnika fundamentalističke organizacije koji je, kako tvrdi Nju Delhi, skovao plan za samoubilački bombaški napad na indijski parlament u decembru. Portparol indijskih pograničnih snaga potvrdio je da je oblasni komandant pokreta Džaiš-e-Muhamed ubijen u sukobu indijskih snaga sa separatistima u mesto Pandžu, u oblasti Pulvama. Ubijeni je identifikovan kao Pakistanac Rijaz Ahmed Sidiki, za čije hapšenje su vlasti u Nju Delhiju bile ponudile 200.000 rupija (5.000 dolara).

Pakistan je juče ponovo odbacio optužbe o prekograničnom terorizmu u Kašmiru i potvrdio da je spreman za razgovore sa Indijom. Portparol ministarstva inostranih poslova Aziz Ahmed Kan je postavio pitanje kako je moguće da postoji prekogranični terorizam u Kašmiru uz prisustvo indijske vojske u toj oblasti. Ima toliko mina i prepreka da su napadi nemogući, a indijska vojska bila bi u mogućnosti da od vojnika napravi "živi zid" duž čitave kontrolne linije, 750 kilometara duge granice koja deli Kašmir, rekao je Kan.

Istovremeno, indijski ministar odbrane Džordž Fernandes ponovo je odbacio strahovanja od nuklearnog rata između Indije i Pakistana, smatrajući da nijedna od ove dve zemlje neće biti toliko "neoprezna" da upotrebi taj tip oružja. "Ne slažem se sa idejom prema kojoj su Indija i Pakistan toliko neoprezni i razdraženi da bi zaboravili na posledice nuklearnog oružja", rekao je Fernandes u intervjuu za "Internešnel herald tribjun".

"Mislim da treba prihvatiti da u južnoj Aziji postoje odgovorni lideri. Oni mogu biti u ratu i ne ispunjavati svoja obećanja, ali što se tiče nuklearnih pitanja potkontinent je zabrinut zbog ovih tvrdnji", rekao je Fernandes, podvukavši da ako su "zapadne sile i Kina sposobne da kontrolišu svoje nuklearno naoružanje, to isto važi i za Indiju i Pakistan".


vesti po rubrikama

^svet

17:46h

Vadžpaji i dalje odbija susret s pakistanskim liderom

17:52h

Direktor CIA opet na Bliskom istoku

18:03h

"Mond" objavio svedočanstva u kojima se optužuje vođa Nacionalnog fronta

18:14h

Belorusija i dalje u sukobu sa svetom

 FastCounter by LinkExchange