[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Vahid Halilhodžić, legenda mostarskog Veleža, o sebi, drugima, prošlosti, budućnosti...

Znam, onakav Mostar neću doživeti!

Trebao sam da poginem nekoliko puta i spašavajući živu glavu imao sam priliku da vidim velike sportiste, koji su zdušno propagirali fašizam

"Kako si Vaha, imaš li daha, na tebe čeka još jedna tekma, gde je sad Emir, tvoj stari nemir..."- zaplovili su sportskom redakcijom "Glasa" setni zvuci pesme Dina Merlina.

Zaista, zapitasmo se, šta li sada radi dugokosi fudbalski šmeker, koji je driblinzima, volejima i "slobodnjacima", dizao na noge mostarske "rođene" i iskrene ljubitelje fudbala širom stare Juge. Naša francuska veza besprekorno je proradila i ubrzo je zazvonio mobilni telefon nezaboravnog "Vahe".

Tazbina u Beogradu

Svaki slobodan trenutak, sjajni stručnjak provodi u krugu porodice: ćerke Vanie (21), sina Vania (18) i supruge Dijane. Vaha nije propustio da nas podseti:
- Dijana je rođena Beograđanka. Često je dolazila kod familije u Jablanicu i život nas je spojio.

- Evo, odmaram se posle naporne sezone, sređujem utiske i razmišljam šta i kako dalje. Na klupi Lila sam proveo četiri plodne trenerske godine, praktično, preko noći smo postali hit francuskog šampionata, prava atrakcija i u minulom prvenstvu se plasirali na visoko peto mesto. Učešće u Ligi šampiona izmaklo nam je u foto-finišu trke s konkurentima, no, vreme za rastanak je došlo - započinje eksluzivnu ispovest za "Glas" Vahid Halilhodžić.

Halilhodžićeva izjava u francuskim medijima u kojoj je nedvosmisleno rekao da je Lil za njega samo lepa prošlost, bila je signal za brojne evropske klubove.
- Bilo je mnogo više priče nego konkretnih poteza i do sada se nije pojavio klub koji bi mi u potpunosti odgovarao. Veoma ozbiljno interesovanje za moje usluge pokazali su grčki Olimpijakos i Panatanaikos, međutim, nisam želeo da žurim. Voleo bih da se okušam vodeći neki kvalitetan italijanski ili španski klub. Ipak, najrealnije je očekivati da karijeru nastavim u nekom od bogatijih francuskih klubova.

Spremno odgovara na našu žaoku, koja se odnosila na defanzivni stil igre koji je Lil prezentirao u protekloj sezoni.
- Čujte, prvo što svaki trener konstatuje kada preuzima neku ekipu, to su profil i mogućnosti igrača s kojima radi. Uvideo sam da su nam odbrambeni igrači jača strana tima i zato sam većinu taktičkih zamisli bazirao na njihovom učinku. Da sam na raspolaganju imao napadače iz Prve, a ne Treće francuske divizije, drugačije bismo razgovarali.

Umor stigao favorite

Dok čeka na poziv iz pravog kluba, Halilhodžić, pomno prati utakmice na SP u Japanu i Koreji.
- Kiks Francuza protiv Senegalaca i nije iznenađenje, ako se imaju u vidu rezultati "galskih petlova"na poslednjim prijateljskim mečevima. Igrači su umorni, isceđeni posle svih klupskih obaveza i zato skloni povredama. Uveren sam da će tokom šampionata biti još ovakvih iznenađenja, jer poput Francuza, istovetne probleme imaju i Englezi, Španci, Italijani. Ukoliko se favoriti ne mobilišu, ako ne prestanu da potcenjuju rivale, ne piše im se dobro - smatra Halilhodžić.

S nelagodom u glasu, s fudbalskih, prelazimo na manje prijatne teme. Pitamo Vahu da li je nakon rata bio u Mostaru, živi li u nadi da će opet sve biti kao pre i da će se vratiti u grad u kom je rođen i stekao slavu.
- Bio sam više puta u porušenom, opljačkanom Mostaru i nije mi trebalo mnogo da shvatim da moja generacija neće doživeti da vidi onaj stari, dobri Mostar. Uvek sam se prema ljudima ophodio na isti način, nije me interesovala njihova nacionalna pripadnost, niti verska opredeljenost. Rat je na surov način razbio tu iluziju bratstva i jedinstva, koja je zapravo bila politička metafora, varka za ljude. Očigledno, sve što je lepo kratko traje.

Priznaje da sve strahote koje su se dogodile ne može ni da zaboravi, ni da oprosti. Živi sa sećanjima na davna, lepa vremena i gotovo da nema kontakt sa starim prijateljima ili onima koji su se izdavali za takve.
- Trebao sam da poginem nekoliko puta i spašavajući živu glavu imao sam priliku da vidim velike sportiste, koji su zdušno propagirali fašizam. Zato, posle svega, izbegavam da se čujem s bilo kim, a pošteno govoreći nema se ni vremena. Istini za volju, video sam se nedavno s Enverom Marićem, kad sam s Lilom gostovao u Dortmundu. Dao mi je tada neke kasete. ..

Dobro je Vaha. Ima daha. Na njega čeka još mnogo tekma.

Milorad Plazinić


vesti po rubrikama

^sport

14:30h

Vahid Halilhodžić, legenda mostarskog Veleža, o sebi, drugima, prošlosti, budućnosti...

14:45h

U Partizanovom Zemunelu skromnom svečanošću obeležena 17. titula

15:00h

Pobedom Lejkersi izbacili Sakramento u finalu Zapada NBA lige

15:10h

Plavi odbojkaši danas startuju na turniru "Šest nacija"

23:15h

Partizan i drugi put bolji od Budućnosti u Podgorici (74:66) - 0:2

 FastCounter by LinkExchange