[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Kako su policajci OUP Novi Beograd dobili plaćen put u Ameriku

Pozornici putuju u Teksas

Miodrag Dragović i Bojan Mitić oduševili ljubaznošću američkog državljanina

Taman sam izlazio iz smene, kad zove me komandir. To u našem poslu nikad ne znači ništa dobro. Mislim u sebi, ili će da mi produže smenu, pošalju na zadatak, ili sam nešto pogrešio pa zovu na ribanje. Nisam mogao da verujem kad sam čuo. Ja sam to sa Amerikancem već skoro zaboravio - priča Miodrag, policajac u stanici Bežanijska kosa, jedan od junaka nesvakidašnje priče koja je dobila pravi holivudski " hepi end".

Jedan od pripadnika "zloglasnih" srpskih policajaca, po preporuci svog novostečenog prijatelja, a na poziv šefa policije teksaškog gradića Hereford otputovaće u avgustu u Ameriku kao specijalni gost tamošnjih čuvara reda.

A priča počinje jednog sasvim običnog i uobičajenog radnog dana pre skoro dva meseca.

Sasvim obično

Miodrag Dragović, po činu mlađi vodnik ima 24 godine, a Bojan Mitić svega dvadeset. Obojica su završila školu u Sremskoj Kamenici. Miodrag, koga kolege zovu i Švaba, sa majkom živi u novobeogradskom Bloku 64. Studira četvrtu godinu prava, a od jeseni će verovatno raditi kao školski policajac u jednoj osnovnoj školi u Novom Beogradu. Bojan iz Aleksinca, još uvek je pripravnik, a voleo bi da kasnije radi u žandarmeriji.
- Ovo je bio sasvim uobičajeni postupak. Nismo mi baš takvi kako se obično misli i priča. Trudimo se da i kad stranke nisu baš prijatne budemo ljubazni - kažu u glas. Na pitanje znaju li neki novi vic o policajcima samo su se nasmejali.

Mlađi vodnik Miodrag Dragović i pripravnik Bojan Mitić kao i obično patrolirali su po svom rejonu u novobeogradskom naselju Bežanijska kosa. Kasno popodne, oko 18 sati.

- Krenuli smo, po naredbi vojnog odseka za privođenje jednog mladića na adresu u Ulici Bore Kostića. Otvorio nam je stariji gospodin. Videvši nas dvojicu, zbunio se, nije mu baš prijatno. Vidim, ne razume ni reč srpskog - priča Miodrag o svom prvom susretu sa Edvardom Rajnerom, koji u Jugoslaviji trenutno radi na jednom projektu američke vlade.

Šta li je sve gospodinu Amerikancu prošlo kroz glavu kad je ispred svojih vrata ugledao dva policajca. Iako onako mladi i doterani, više liče na manekene sa reklama za policijsku službu, ipak su to srpski policajci, o kojima je kako je sam kasnije objasnio svašta slušao.

Nesporazum je, na engleskom, brzo razjašnjen. Pozvao ih je unutra, objasnio da je stan iznajmio jer radi u jednoj američkoj organizaciji.
- Objasnili smo da ne tražimo njega. Malo smo popričali, pitao je kako nam je, kako živimo, šta radimo. Popili smo po piće - i za njih dvojicu to je bio kraj zadatka.

Posle nekoliko dana, načelniku policije Novi Beograd stiglo je pismo sa potpisom Edvarda Rajnera. U njemu pored ostalog piše:
- Ja sam ovde više od godinu dana i za to vreme sam od svojih prijatelja Srba čuo različite priče o policiji. Pretpostavljam da je svako uznemiren kad otvori vrata i ispred njih ugleda dvojicu policajaca. Želim da vam uputim komplimente za tu dvojicu finih oficira, koji poseduju dobro znanje engleskog, bili su u urednoj uniformi, sa uljudnim ponašanjem i izuzeto ljubazni. Bio bih srećan da ih mogu povesti u moj grad u Teksasu, kao primer kako policajci trebaju biti obučeni i kako treba da izvršavaju svoju dužnost.

Usledio je ponovni, ovog puta prijateljski susret, i tako je pao dogovor za privatnu posetu gospodinu Rajneru u Teksasu polovinom avgusta, kada će, po njegovoj preporuci biti gosti američkih kolega. U Ameriku će po dogovoru putovati ipak stariji Miodrag.

Vest se brzo proširila, od kolega su dobili i čestitke, a načelnik ih je pride častio sa povišicom od 20 odsto za taj mesec.

L. Mijić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:22h

Kako su policajci OUP Novi Beograd dobili plaćen put u Ameriku

15:54h

Slučaj pokojnog Vladimira Erčevića otvara pitanje kazni za lekarske greške

16:26h

Tihi rat svetskog kapitala u kupovini dela akcija Fabrike mineralne vode AD "Knjaz Miloš"

16:53h

U svojoj autobiografiji nekadašnja teniska zvezda Džon Mekinro priznaje: Moj bes je bio gluma

 

 


     


FastCounter by LinkExchange