[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ako bude kvoruma, danas bi trebalo da budu usvojene izmene i dopune Poslovnika o radu parlamenta

Većina za nove mere

Zbog kazni, iz SRS danas samo Šešelj na sednici, a sa poslanicima SSJ, SPS i DSS nema većine za "obaranje" predloga

BEOGRAD - Ako bude kvoruma za današnju sednicu Skupštine Srbije, predložene izmene i dopune Poslovnika o radu parlamenta biće sigurno usvojene. Iako poslanici opozicije listom kritikuju predloženi poslovnik, a neki ocenjuju da bi odsustvo poslanika NS i DSS, za koje kažu da su "omražene kod DOS-a", mogli da spreče njegovo donošenje, to se neće dogoditi.

Marko Petrović, šef poslaničke grupe NS izjavio je juče za "Glas"da će poslanici ove stranke danas sigurno biti u skupštinskoj sali.
- Dok god Vlada ima većinu u Skupštini, ona treba da radi, a novi poslovnik je izraz napora da se njen rad poboljša. Poslanici NS podržaće u načelu predložene izmene i dopune, ali će predložiti i amandmane, jer smatramo da se u ovom predlogu negde i preteralo, a nešto je potpuno izostavljeno - rekao je Petrović.

Većini kolači, opoziciji kazne

SRS smatra da bi usvajanje novog poslovnika Skupštine Srbije predstavljalo "ulaz u otvorenu diktaturu i da nudi mogućnost poslanicima većine da, umesto da rade na amandmanima, vladinim i poslaničkim predlozima, jedu ćevape, burek i krempite, dok bi se poslanicima opozicije za izgovoreno drugačije mišljenje, mogla izreći devedesetodnevna kazna ostrakizma, a u perspektivi i demokratski pritvor"- ističe se u saopštenju SRS.

Poslanici DSS takođe će doći na sednicu, ali kako su juče obavestili novinare, glasaće protiv ponuđenih izmena poslovnika. Isto će glasati i socijalisti i poslanici SSJ.

Ali, po rečima Dragana Markovića Palme, šefa poslaničke grupe SSJ, poslanici ove stranke neće ući u salu dok DOS ne obezbedi kvorum.
- Ako budu ispunjeni uslovi za sednicu, SSJ će glasati protiv, jer DOS ovim predlogom želi da oduzme prava poslanicima. Kod njih je izvršna vlast jača od zakonodavne i svi razumni poslanici bi trebalo da glasaju protiv - poručuje Marković i dodaje da ukoliko bi poslanici NS i DSS "izostali sa sednice, parlamentarna kriza bi bila neminovna, a izlaz iz nje prevremeni izbori".

Marković, čija poslanička grupa broji 14 poslanika, zaboravlja da će, današnjoj sednici, ukoliko se održi, od 23 radikala, koji su zbog incidenata, po kazni na "odmoru" do kraja prolećnog zasedanja, prisustvovati samo Vojislav Šešelj. Sa socijalistima kojih treba da bude 37 i 45 DSS-ovih poslanika, "protivnici" izmena i dopuna Poslovnika o radu republičkog parlamenta nemaju većinu.

Diktatura

Branko Ružić, portparol SPS najavljuje da će socijalisti glasati protiv poslovnika i ističe da "ovaj predlog predstavlja institucionalizaciju diktature Vlade Srbije i Zorana Đinđića".

Šef poslaničke grupe DHSS Predrag Stojanović ocenjuje da se u Skupštini neće dogoditi ništa spektakularno i da će Poslovnik sigurno biti izmenjen "jer je republičkom parlamentu potreban Poslovnik koji upućuje na efikasnost".

On je najavu prisustva DSS na sednici prokomentarisao "vrlo pomirljivom" i izrazio uverenje da "DSS počinje da shvata neke stvari".

Iz redova DOS-a, "Glas" nezvanično saznaje, da je posle sinoćnje sednice Predsedništva moguće i odlaganje današnje zasedanje parlamenta.

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

"Crna lista" osoba kojima je blokirana imovina i zabranjen ulazak u SAD

17:30h

Hag: Zaštićeni svedok optužbe K12 odbio da svedoči

17:35h

Suđenje Slobodanu Miloševiću iz drugog ugla

17:45h

I DSS na današnjoj sednici Skupštine Srbije

18:00h

Danas zaseda Skupština Crne Gore

18:15h

SDP Sandžaka optužila lokalnu vlast u Novom Pazaru

19:00h

Vrh DOS-a juče raspravljao o republičkim poslanicima

19:15h

Ako bude kvoruma, danas bi trebalo da budu usvojene izmene i dopune Poslovnika o radu parlamenta

23:05h

Lideri vladajuće koalicije odlučili: DOS zamenjuje 18 svojih poslanika

      


FastCounter by LinkExchange