[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

EU kreće u bitku protiv navale ilegalnih doseljenika

Tvrđava Evropa

Glavni pravci odbrane su aerodromi i morske obale, a zajednička akcija policija "petnaestorice" tesno je povezana i s resorima unutrašnjih poslova 13 zemalja kandidata za članstvo u Uniji

BRISEL (Beta) - Evropska unija je rešila da krene u odlučnu bitku protiv navale ilegalnih doseljenika, uključujući korišćenje vojnih brodova, aviona, satelita i, posebno, zajedničke pogranične policije, kako su se o ovom poslednjem i konkretno upravo dogovorili ministri unutrašnjih poslova evropske petnaestorice.

To konačno treba da usvoje i šefovi država i vlada EU, na junskom samitu u Sevilji, jer će ovo, politički bolno pitanje biti jedno od glavnih tema evropskog samita.

Glavni pravci "odbrane" na spoljnim granicama su aerodromi i morske obale, a zajednička akcija policija evropske "petnaestorice" je tesno usaglašena i s resorima unutrašnjih poslova 13 zemalja kandidata za ulazak u članstvo Unije. Razlog je jasan: preko tih zemalja na ide najveća navala ilegalnih doseljenika i mafije koja, uz zaradu koja se meri milijardama dolara, "vodi" ovaj podzemni biznis.

Muke sa švercom cigareta

Policije i carinske službe "petnastorice" nastoje da odlučnije spreče krijumčarenje roba, posebno cigareta, o čemu svedoči i najnovija akcija, preduzeta zajedno s kandidatskom zemljom, Kiprom, da se onemogući šverc cigareta, koji posebno ugrožava Italiju. Ovo su potvrdili i zvaničnici Ureda EU za suzbijanje pronevera, koji su, međutim, rekli da nikakve izjave za javnost ne mogu davati kad je reč o zapleni, pre par dana, jednog broda u Sredozemlju, koji je vozio ilegalni tovar cigareta za Crnu Goru. EU je prošle godine pred Svetskom trgovinskom organizacijom pokrenula postupak protiv američkih duvanskih kompanija, smatrajući da su one svesno žmurile pred masovnim švercom sopstvenih cigareta, koje su, izbegavajući evropske granice i poreze, krijumčarskim kanalima prebacivane na tržište EU preko Kipra, Albanije, slovenačke luke Kopar i Crne Gore.

Albanija, Turska, severnoafričke zemlje, ali i ceo Balkan, Rumunija, Ukrajina, pa i Rusija (naročito zbog kineskih ilegalaca) tu su glavne "ranjive" tačke. Ako bi se desilo da neka zemlja, kao što se to nedavno dogodilo Italiji, nađe posebno na udaru navale ilegalnih imigranata, onda bi sve zemlje EU i kandidata dodale svu moguću pomoć i to bi se smatralo jedinstvenim evropskim merama. Italijani su, šta više, posegnuli i za jednom vrlo osetljivom merom - parlament u Rimu je prihvatio predlog vlade da svi "vanevropejci", dakle državljani zemalja koje nisu članice EU, kad zatraže boravak ili produženje boravka u Italiji, moraju u policiji, pored svih neophodnih dokumenata, "deponovati" i otiske prstiju.

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU su već preduzeli neke diskretne ali delotvorne poteze koji nisu bili obnarodovani, a koji su, kako je to sad saopšteno, dali vrlo dobre rezultate. Naime, zajedničkim specijalnim merama policije na 25 evropskih aerodroma, u razdoblju između 24. aprila i 21. maja, sprečen je dolazak 4.500 ilegalnih imigranata na teritoriju EU. To su mahom bili ilegalci iz Kine, Latinske Amerike i Afrike; zaplenjeno je oko hiljadu lažnih pasoša i razbijene su 34 podzemne, mafijaške mreže krijumčarenja ilegalnih doseljenika.

Ova tajna operacija policija EU, nazvanoj "RIO (Risk Immigration Operation)", izvedena i kao ogledna akcija za budući zajednički nastup evropskih snaga reda na spoljnim granicama EU, pokazala je da su glavni tranzitni aerodromi na udaru - Pariz, Milano, Amsterdam i Lisabon.

Nemačka pooštrava kontrolu

Nemačka vlada namerava da, u cilju zaštite od terorističkih napada, pooštri sistem izdavanja ulaznih viza za građane iz 22 zemlje. Pozivajući se na "poverljive dokumente", "Špigl" piše da je ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon dogovora sa ministarstvom inostranih poslova, načinilo listu "spornih" zemalja. Da li se i koje evropske zemlje nalaze na listi nije još poznato. Na njoj se, između ostalih, nalaze bliskoistočne zemlje poput Egipta, Irana ili Saudijske Arabije, ali i Avganistan, Pakistan i Severna Koreja. Prema "Špiglu", ministar unutrašnjih poslova Oto Šili nije prihvatio savet stručnjaka za terorizam da na listu stavi i Tursku, iz koje stalno iznova u Nemačku stižu ekstremisti. Turska je, kao i Nemačka, članica NATO.

Italijanski ministar policije, Klaudio Skajola, objasnio je da su aerodromi glavna mesta na koje navaljuju ilegalni imigranti, iako, kako je rekao, oni pokušaji s mora, naročito prema italijanskim i španskim obalama, izgledaju spektakularniji. Italija je, međutim, bila glavni pokretač ove zajedničke bitke za obuzdavanje navale ilegalnih doseljenika na tle Unije, jer je vlada u Rimu bila primorana da od marta zavede vanredno stanje i zatraži pomoć svih zemalja, kad je više brodova s hiljadama ilegalaca, naročito Kurdima, uprkos svim merama, prodrlo do italijanskih obala.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Nikola Sarkozi je rekao da se Evropa time ne pretvara u "tvrđavu", već samo hoće i mora da svoje teritorije i građane odbrani od ilegalnih imigranata i jasno razdvoji šta su legalni doseljenici i oni koji zaista iz političkih razloga mogu dobiti azil.

Ova tema je postala i vruć politički problem kad je u više evropskih zemalja došlo do prodora krajnje desničarskih stranaka na izborima, i to najviše zahvaljujući tome što su umeli da iskoriste nezadovoljstvo građana EU zbog kriminala i nesigurnosti, izazvanih naročito od doseljenika iz islamskih zemalja.


vesti po rubrikama

^globus

16:05h

EU kreće u bitku protiv navale ilegalnih doseljenika

16:15h

Palestinci oslobodili osumnjičenog za ubistvo izraelskog ministra

16:35h

"News Week" o dvostrukoj ulozi Pakistana

      


FastCounter by LinkExchange