[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Prosvetne vlasti o predstojećem upisnom roku za srednju školu

Sve spremno za upis

Resorni ministar obećao vidljivost upisa i maksimalnu kontrolu

BEOGRAD - Sve je spremno i kompjuteri i programi, formirane su i upisne komisije - i upis u prvi razred srednjih škola, koji se po prvi put organizuje po novom sistemu, može da počne - jer sve oko upisa funkcioniše bez problema.

Spotovi

U Vladi Srbije juče su premijerno prikazani spotovi u kojima Ministarstvo prosvete i sporta pod sloganom "Izaberi svoju budućnost" promoviše predstojeći upis. Poznate ličnosti na popularan način pozivaju đake da izađu na prijemni i iskoriste šansu bez treme i straha.

Ovo je u slobodnijem "prevodu" poruka resornog ministra prosvete i njegovih pomoćnika sa jučerašnje konferencije za novinare, na kojoj je izražena nada da će sve teći po planu, bez trzavica, veza i kupovine mesta i da će na kraju roditelji uštedeti novac koji je ranije odlazio u sivu ekonomiju.

Ministar prof. dr Gašo Knežević je obećao vidljivost upisa, maksimalnu informisanost i kontrolu svih učesnika u svakom trenutku upisa, a posebno posle polaganja kvalifikacionih ispita i prilikom formiranja konačnih rang lista. Prosvetne vlasti pozvale su u "pomoć" i Forum beogradskih škola, Otpor i sindikate da učestvuju u kontroli i oni su na to pristali.

Zbunjivanje

- Mnogi direktori namerno zbunjuju roditelje i đake raznim poluinformacijama, a zapravo su imali predugovore za izdavanje prostora privatnim školama i mi im faktički stavljamo ruku u džep svojom odlukom. Ako ijedno preseljenje može da bude humano, onda može ovo koje planiramo- rekao je ministar, odgovarajući na novinarsko pitanje o racionalizaciji školske mreže.

Učenici koji polažu testove iz srpskog i matematike prijavljuju se do 15. juna, a u Ministarstvu ocenjuju da će se do 12. prijaviti 90 odsto kandidata za upis u četvorogodišnju srednju školu. Na zahtev roditelja uskoro će da budu pušteni u promet dodatni formulari za upis po ceni od osam dinara, za svaki slučaj, ako se dogodi da se pogreši prilikom popunjavanja.

Ukoliko se dogodi da svi pretendenti na srednjoškolsku knjižicu posle testiranja prilikom upisa navedu po 15 alternativnih varijanti, "srce" kompjutera će već posle pola sata "bez greške" izbaciti ceo spisak poređan u skladu sa ukupnim brojem bodova.

Mr Želimir Popov, pomoćnik ministra, posavetovao je učenike da mirno i staloženo, bez panike, izađu na kvalifikacione ispite, a ukoliko im nešto nije jasno da slobodno pitaju svoje nastavnike. On smatra da je normalno blago povećanje tenzije, ali da u predstojećem upisnom roku nema razloga za paniku jer kriterijumi na testovima nisu visoki.

Kontrola preko sajta

Ceo upis Ministarstvo prosvete "seli" na veb sajt i zainteresovani mogu dnevno da prate sve promene na adresi www.min.edu.yu (bez tačke na kraju), a oni koji nemaju računar kod kuće mogu da odu u najbližu okružnu upisnu komisiju. Ministar apeluje na ljude iz internet kafea i na računske centre univerziteta u Srbiji da omoguće zainteresovanima pristup na veb sajt Ministarstva u vreme upisnog roka. Dr Refik Šećibović, pomoćnik ministra, smatra da konkurs na veb sajtu omogućava i bolji pregled zanimanja po okruzima i gradovima.


O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

17:01h

Unmik će rešiti penzione i socijalne probleme stanovnika na Kosmetu

17:13h

Prosvetne vlasti o predstojećem upisnom roku za srednju školu

17:28h

Dr Ana Gligić o koksaki virusima i opravdanosti straha od epidemija

17:36h

Požarevački Otpor smatra da DOS nije održao predizborna obećanja

17:42h

Rade Kalik, predsednik IO sindikata RTS-a, o suspenziji Ivone Živković

17:57h

Danas zaseda Administrativni odbor Skupštine Srbije

18:12h

Ministarstvo zdravlja o novim i starim receptima za lekove

18:23h

Proizvođači maline kod Požege blokirali Ibarsku magistralu

18:38h

Hrvati odugovlače s vizama za SRJ

18:52h

Raseljena lica blokirala autoput za Sofiju

19:01h

Fotografije uvredile SPS

19:16h

Libija hoće vodu iz SRJ

19:29h

Vladimir Janjić, generalni direktor " Jumka", šokirao javnost svojim postupkom

22:48h

Novi pokušaj Sinoda MPC-a

23:04h

Štajner predao statuu boginje

23:37h

Kosovski Srbi i sinoć nastavili protest

   


     


FastCounter by LinkExchange