[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Savezni parlament juče usvojio Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore

Ustavna povelja
do kraja juna?

Izabrana većina članova ustavne komisije koja bi trebalo da bude konstituisana sledeće nedelje. SPS-u i JUL-u po jedno mesto u komisiji

BEOGRAD - Skupština Jugoslavije usvojila je juče posle dvodnevne rasprave Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore, potpisan u Beogradu još 14. marta.

Poslanici oba doma zajedno su razmatrali Beogradski dokument, a potom su glasali na odvojenim sednicama. U Veću građana Sporazum je podržalo 74 poslanika, 23 je bilo protiv (DHSS, JUL, SPS i SRS). U Veću republika "za" je glasalo 23, protiv šest, dok uzdržanih poslanika ni u jednom ni u drugom veću nije bilo.

Konsultacije
- Očekujem da do iduće nedelje bude konstituisana ustavna komisija i da ća do kraja juna biti napisana ustavna povelja nove državne zajednice Srbije i Crne Gore - rekao je Mićunović, posle usvajanja Polaznih osnova.
Tada bi, trebalo da bude izabran predsednik komisije i utvrđen pravilnik o radu. Iako je EU odredila kraj juna kao poslednji rok, pojedini članovi ustavne komisije smatraju da će taj termin biti "probijen" bar za petnaestak dana. Mićunović je predložio da se održi sastanak predsednika republičkih parlamenata sa Srđom Božovićem, predsednikom Veća republika kako bi se dogovorili o detaljima vezanim za rad komisije.

Nepotrebne komplikacije
- Žao mi je što celokupan posao oko usvajanja Polaznih osnova nije završen znatno ranije i što nije već odavno izabran deo Komisije za izradu ustavne povelje - naveo je Koštunica i dodao da je to zato što se savezni parlament pretvorio "u dodatni teren za vođenje republičkih stranačkih borbi, te da su se time stvari još više i potpuno nepotrebno iskomplikovane".
Koštunica je ponovio da je taj sporazum daleko od idealnog, ali da je zaustavio rastakanje države i pozvao poslanike da glasaju za Sporazum.
- Od vas zavisi da li će ubuduće Podgorica i Beograd biti u istoj državi ili će biti glavni gradovi susednih zemalja, piše u pismu.

Solana zadovoljan
Visoki predstavnik EU Havijer Solana izrazio je juče "krajnje zadovoljstvo" zbog usvajanja sporazuma Srbija - Crna Gora u jugoslovenskoj skupštini i naglasio da činjenica da je sporazum usvojen u sva tri parlamenta "potvrđuje široku političku podršku za dogovor o novom ustavu". Solana, koji je u poslednje vreme od vlasti u Beogradu i Podgorici tražio da ubrzaju sprovođenje tog sporazuma, stavio je do znanja da sada očekuje da će i savezni i republički parlamenti "bez oklevanja odrediti predstavnike u ustavnoj komisiji, tako da se odmah krene s izradom nove ustavne povelje" buduće zajedničke države, javlja Beta.

Poslanici su prihvatili i odluku o formiranju ustavne komisije pri saveznom parlamentu koja će imati devet članova, od kojih će dva izabrati opozicija - SPS i JUL, a jedno mesto će delegirati Koalicija "Zajedno za Jugoslaviju", i kako se najavljuje, to bi trebalo da bude predstavnik Narodne stranke.

Osim Dragoljuba Mićunovića, predsednika Veća građana, u komisiji će raditi i Srđa Božović, predsednik Veća republika, Slobodan Gavrilović, šef poslaničke grupe DOS, Zoran Šami, šef poslaničke grupe DSS, Ranko Kadić, SNS, a na zahtev vojvođanskih stranka u komisiju je uvršten i Miodrag Isakov (RV).

Ovaj zahtev partija iz Vojvodine juče je u jednom momentu pretio da ugrozi povoljan ishod sednice, jer, kako se juče govorilo, na konsultacijama pred početak sednice, DOS-u i SNP-u nije bilo po volji da dozvole Vojvođanskoj skupštini da bira svog predstavnika za člana ustavne komisije, kako je to bilo dogovoreno dan ranije.

Ranko Kadić iz SNS rekao je novinarima da po Sporazumu pravo da imenuje članove u ovo telo imaju samo republičke i savezna skupština te da je "Vojvođanima predloženo da izaberu poslanika koji će ih predstavljati u komisiji".

Priča se da to nije oduševilo članove LSV i RV, a pred samo glasanje u Veću građana, šef poslaničke grupe LSV Emil Fejzulahi zatražio je ponovo dodatne konsultacije. Posle nekoliko minuta razgovora šefova poslaničkih klubova sa predsednikom Veća građana pred stolom predsedavajućeg odlučeno je da savezni poslanik Isakov bude predstavnik Vojvodine u komisiji, što je usvojeno većinom glasova.

U toku sednice poslanicima je podeljeno pismo predsednika SRJ Vojislava Koštunice u kome je obrazložio svoje odsustvo zbog ranije planiranih spoljnopolitičkih obaveza.

V. Nikolić - D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h Stejt department objasnio da Beograd ipak ne treba da bude zabrinut
17:40h Novi Pazar: Premijera Đinđića niko od opštinskih čelnika nije dočekao
17:45h Policijska i železnička saradnja SRJ i Unmika
18:00h Reagovanja kod nas na Bušovu odluku o blokiranju imovine
18:05h

Milošević nastavio ispitivanje preživelog iz Račka

18:15h Savezni parlament usvojio Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore
18:30h DS optužuje DSS: Izazvali ozbiljan incident s Oebsom
18:45h Poslanici DOS-a dostavljali obrazloženja za izostanke
19:00h Koštunica na samitu predsednika zemalja Srednje Evrope
19:10h SSJ protiv promene poslovnika rada Skupštine

19:25h

Krajišnik traži puštanje na slobodu

20:30h SAD preporučuju put u Jugoslaviju
   


     


FastCounter by LinkExchange