[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ljubomir Gerić, direktor Elektroprivrede Srbije, najavio

Računi za struju neće da budu manji

I kada se ukine angažovana snaga i uvede mesečna pretplata, za istu potrošnju račun se neće smanjiti. Očekuje se poskupljenje struje

BEOGRAD - Izmenom tarifnog sistema za prodaju električne energije najavljeno je i ukidanje angažovane snage i uvođenje neke vrste mesečne pretplate, međutim svi koji misle da će na taj način suma na računima za struju biti niža, ukoliko je potrošnja električne energije ista, grdno se varaju.

Dakle, ukoliko mesečna potrošnja struje ostane identična, ni računi se neće promeniti u odnosu na sadašnje, jer bi u suprotnom cena struje pala. To sigurno neće da se desi, jer imamo najnižu cenu struje u Evropi. Desiće se suprotno pošto očekujemo poskupljenje struje - rekao je Ljubomir Gerić, generalni direktor Elektroprivrede Srbije na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom racionalizacije i restrukturiranja te firme.

Svake godine veća ušteda

U isto vreme s pripremama za restrukturiranje u EPS-u se sprovodi racionalizacija, odnosno smanjenje troškova poslovanja. Tako su prema rečima Ratka Bogdanovića, direktora Direkcije za ekonomsko-pravne poslove, troškovi EPS-a u 2001. godini smanjeni za 20 odsto u odnosu na prethodnu, dok se u ovoj godini očekuje dodatno smanjenje troškova za 15 odsto, ali samo u sektorima gde se racionalizacija može sprovesti. U odnosu na biznis plan od 2002-2006. godine, istakao je Bogdanović, troškovi će biti smanjeni za oko 3,6 odsto, što je oko 2,3 milijarde dinara.

Gerić je istakao da se u EPS-u trenutno analiziraju svi delovi tog preduzeća, od kojih će neki prema planu restrukturiranja biti izuzeti iz osnovnih delatnosti. U njima ostaju proizvodnja, prenos i distribucija električne energije.

- Ne postoje spiskovi sa viškovima radnika u EPS-u, tako da takve informacije u medijima nisu tačne, jer ni rukovodioci EPS-a o tome nemaju podatke. Broj ljudi i firmi koje će poslovati van EPS-a, takođe, se ne zna dok se ne završe započete analize. Tačno je da je predviđeno smanjenje broja zaposlenih i u osnovnim delatnostima, kao na primer u administraciji. Međutim, one koji budu višak prebacićemo u preduzeća koja će biti izdvojena iz EPS-a, jer takva preduzeća nemaju potrebnu administraciju. Takođe, iz EPS-a sledi i izdvajanje dela zaposlenih sa Kosova i Metohije, ali tek pošto se reše i neka politička pitanja. Stručnjaci koji pripadaju kosovskom kadru mogu da računaju na posao u EPS-u - rekao je Gerić i dodao da otpuštanja neće biti sve dok se ne obezbede finansijska sredstva za socijalni program, jer bi u suprotnom taj korak bio nekorektan.

On je istakao da će tek nakon usvajanja Zakona o energetici, koji bi mogao biti usvojen u septembru, započeti sprovođenje procesa restrukturiranja, jer do tada kompletan posao nema pravno utemeljenje. Cilj nam je da za što kraće vreme EPS postane čvrsto integrisano preduzeće. Tako će iz EPS-a, nastavio je on, biti izuzeti i rudnici sa podzemnom eksploatacijom koji će postati novo Javno preduzeće.

Prema njegovim rečima, EPS kasni u restrukturiranju, a ono je uslov za tržišno poslovanje i zajednički rad sa ostalim elektroprivredama Evrope. Naš cilj je da postanemo lider u regionu, zaključio je Gerić.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:02h "Zastava" i Vojvođanska banka kreditiraju i porez na promet
18:17h U Institutu G17 o reformama i pridruživanju Srbije EU
18:21h Direktor Elektroprivrede Srbije najavio: Računi za struju neće da budu manji
18:29h Ministarstvo pravde saopštava: Batić nije optuživao Dinkića

18:34h

Niš: Odgovor iz AIK banke povodom komentara o potencijalnim kupcima akcija

18:43h Otkup maraka uz proviziju od 5 odsto
18:56h

U maju cene veće za 0,4 odsto

   


     


FastCounter by LinkExchange