[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Predlog poslaničke grupe DOS-a za izmenu skupštinskog Poslovnika

Skupština može i bez poslanika

Skraćeni kvorum bi bio dovoljan za načelne rasprave o amandmanima, dok bi puni kvorum bio 126 poslanika. Stalno zaposleni moraju da dolaze na sednice

BEOGRAD - U novom Poslovniku o radu srpskog parlamenta, koji je pripremila poslanička gupa DOS-a, predviđena je potpuna preraspodela radnog vremena zasedanja, po temama, vrsti zasedanja, kao i po kvorumima.

Jedan, "mali kvorum"brojao bi trećinu od ukupnog broja poslanika (250), što znači njih 83, i oni bi dovoljan broj za jednu vrstu rasprava, koje bi se vodile utorkom, sredom i četvrtkom.

Skraćeni kvorum bi bio dovoljan za načelne rasprave i o amandmanima, dok bi puni kvorum od 126 poslanika bio neophodan u tzv. Dane za glasanja. Po završetku rasprave po dnevnom redu, predsednik Skupštine određuje koji su Dani za glasanje o svim tačkama dnevnog reda koje su ranije prošle raspravu u načelu i pretres po amandmanima.

Osim toga puni kvorum bi bio potreban i prilikom usvajanja zapisnika i utvrđivanja dnevnog reda, kao i na konstitutivnoj sednici Skupštine. Iz celine se izdvaja predlog budžeta, za koji je potreban veliki kvorum i prilikom glasanja po amandmanima i u celini zakona, a izglasavanje budžeta ne mora da "čeka" kraj rasprave o drugim zakonima, već može dobiti prioritet.

Dan za glasanje predsednik Skupštine zakazuje odmah i po završetku rasprave o poverenju Vladi ili pak o izboru predsednika i čalanova Vlade, kao i za opoziv predsednika Republike, odmah po završetku pretresa. O izboru Vlade odlučuje se u celini, tajnim glasanjem, osim ako Skupština ne odluči da glasanje bude javno.

Sednice odbora i komisija održavale bi se takođe u određene dane, samo ponedeljkom i petkom. Parlament bi zasedao od 10 do 18 časova, sa jednim satom pauze. Izuzetno od ovog kalednara, sednice bi mogle da se održavaju i po drugačijem rasporedu, ukoliko postoje opravdani razlozi i o tome predsednik obaveštava poslanike.

Kvorum bi se utvrđivao elektronskim sistemom za glasanje, tako što će poslanici ubacivati svoje kartice na mestu gde sede. Ako bi neko izrazi sumnju, kvorum bi se najpre proveravao prebrojavanjem, a ako to nije dovoljno, sledeći koraci su uvid u računski izvod i na kraju prozivka.

Poslanici koji su na stalnom radu u Skupštini, gde primaju plate, dužni su da prisustvuju zasedanjima, kako prilikom utvrđivanja kvoruma, tako i tokom rada parlamenta. Prema sadašnjem Poslovniku, polovina poslanika od ukupnog broja može biti na stalnom radu, što znači njih 125, ali u ovom trenutku taj broj nije "popunjen" i na stalnom radu u Skupštini nema ni 90 poslanika.

Jedan od razloga za to je i što mnogi poslanici primaju veće plate van Skupštine, nego što bi dobijali da su na stalnom radu u parlamentu. Sada se predlaže da se poslaniku na stalnom radu u Skupštini koji neopravdano odsustvuje sa sednica, može oduzeti taj "stalni" status.

Nekoliko novina vezane su za dnevni red, pri čemu on neće biti strogo "zacementiran", a promeniće se i nekoliko kaznenih odredbi. Zbog povrede reda na sednici, narodnom poslaniku predsedavajući izriče disciplinsku meru opomene, koja kao i ostale ima i novčani iznos, a slede oduzimanje reči ili udaljenje sa sednice, koje bi trajalo tri meseca. Ukoliko poslanik insistira na povredi Poslovnika, konačan sud o tome donosio bi Administrativni odbor.

M. D. - M. B.


vesti po rubrikama

^društvo

16:04h Pred predstojeći upis u srednje škole u Srbiji
16:16h Zbog nepravilne raspodele zarada, piloti JAT-a prete štrajkom
16:22h Odbor za ekologiju traži: Veće kazne za zagađivače
16:37h Upis u škole za darovite počinje ranije nego u ostalim školama
16:48h Forum za etničke odnose održao seminar obuke za mlade lidere
16:53h Jedini upisni rok za srednjoškolce počinje danas i traje do 5. jula

17:08h

Predlog poslaničke grupe DOS-a za izmenu skupštinskog Poslovnika

17:14h

Hitan postupak za Predlog zakona o lokalnim izborima

17:21h Stroža kontrola izdavanja lekova
17:37h Požarevac: Zoran Živković platio poklon i uvredio domaćina
17:51h Protesti zbog nedonošenja Zakona o denacionalizaciji
18:08h Neizvesna sudbina zaplenjene letelice JNA u Austriji
18:16h "Mobtel" proslavio osam godina poslovanja
18:29h Na području Zlatiborskog okruga četvoro obolelih od mišje groznice
   


     


FastCounter by LinkExchange