[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 31. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Niški putevi i stranputice privatizacije

Advokat nameračio AIK banku

NIŠ - Inicijativa Ministarstva za privredu i privatizaciju da, kako je naglašeno "na inicijativu poznatog kupca", privatizuje nišku Fabriku stočne hrane "Belvit" i preduzeće AIK ne bi na prvi pogled bila neobična ili nelogična, da se nisu oglasili rukovodioci ovih firmi. A oni upozoravaju da je to pokušaj da se "na mala vrata" dođe do većinskih akcija AIK banke, koja se, inače, svrstava u red trenutno najstabilnijih banaka u Srbiji.

AIK banka je postala meta jednog od novopečenih beogradskih bogataša Đorđa Nicovića, nekadašnjeg vlasnika "Kapital banke" i vlasnika nekoliko firmi u Beogradu i na Kipru, kaže za "Glas" direktor "Belvita" Zlatomir Pavlović. On dalje ističe da su upravo Nicovićeva firma s Kipra "Panan LTD" i još jedna sa sedištem u Beogradu, zainteresovane za akcije "Belvita", a sada i za akcije AIK preduzeća.

Nema logike

- Da se nešto "iza brda valja" svedoči i činjenica da za privatizaciju "Belvita" nije zainteresovan neki poljoprivredni kombinat, neka farma, klanica ili mesna industrija, nego baš advokatska kancelarija s Kipra nekog novopečenog beogradskog bogataša, za "Glas" komentariše direktor "Belvita" Zlatomir Pavlović. "Belvit" inače spada u jedno od ekonomskih najjačih preduzeća u Nišu, sa izuzetno visokim zaradama zaposlenih i jasnim razvojnim perspektivama.

Da sve bude po zakonu

- Mi ćemo voditi računa da se sve obavi po zakonu, a ostalo oko privatizacije je posao akcionara i vlade. Meni je lično drago što akcionari brane svoje akcije u našoj banci i što ističu da su zahvaljujući njima poslovali stabilno, kaže za "Glas" generalni direktor AIK banke Ljubiša Jovanović, dodajući da je "suština privatizacije valjda da obuzdava, a ne da izaziva ili širi krizu".

Nicović je, po tvrdnji Pavlovića, prvo krenuo na sitnije vlasnike akcija AIK banke i tako preko Niške mlekare, "Frikoma", "Knjaza Miloša", "Soko Štarka" i drugih već stigao do petnaestak odsto akcija, a sada ga interesuju oni krupniji da bi stigao do statusa većinskog akcionara, što bi mu omogućilo i samostalno upravljanje kapitalom AIK banke.

- Čitava ova priča nije kriminalna, ali je nemoralna, kao i ponuda ministra Vlahovića da se i mi iz menadžmenta "Belvita" možemo pojaviti kao kupci, kaže direktor Pavlović. Ali, mi nemamo toliko para koliko ima Nicović kojeg, verujem, ne interesuje mnogo naša fabrika, niti pak AIK preduzeće, već pre svega činjenica da smo mi vlasnici 11 posto akcija AIK banke. S već obezbeđenih petnaestak posto i naših 11, on bi u sledećem koraku mogao krenuti i na akcije Fabrike duvana (DIN). A to je, bojim se, ideja koju je Nicović dobio možda i od nekoga iz samog vrha AIK banke, naglašava dalje za "Glas" direktor "Belvita" Zlatomir Pavlović.

Nicoviću se očigledno žuri u onome što je naumio, tvrdi dalje Pavlović, naglašavajući da je "Belvit" zatražio i pomoć vladine Agencije za privatizaciju i gradskog rukovodstva Niša kako bi se zaustavile očigledne špekulativne namere "potencijalnih kupaca".

Najviše se pribojavamo da na aukciji Nicović ne bude i kupac sa najviše para, a kojeg odmah nakon kupovine naših akcija ne bi mnogo interesovao dalji razvoj i pozicija našeg preduzeća. Istovremeno, po rečima Pavlovića, ko ima pare i ko je dovitljiv sada kupuje akcije "sitnih akcionara" koji su u ekonomskim teškoćama za 25 posto od njihove nominalne vrednosti, a kada se dočepa većinskih akcija ubira kajmak.

Direktor AIK preduzeća Ivica Kostić, izjavio je da je inicijativu za privatizaciju dobio tek pre nekoliko dana, da su od Agencije za privatizaciju zatražili identifikaciju "zainteresovanog kupca" i da bi tek nakon toga mogao da komentariše eventualnu pozadinu ove priče.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:39h

NBJ će podneti izveštaj o svom učešću u traganju za parama samo Saveznoj skupštini

17:48h

Od danas isplata devizne štednje i obveznica

17:53h

Zbog renoviranja za 400 kvadrata na Dedinju, porez svega 100 evra

18:04h

Ministarstvo za trgovinu sačinilo kontrolnu potrošačku korpu

18:12h

Manji porez na finansijske transakcije

18:29h

Nelikvidnost u aprilu 90 odsto veća nego u septembru

18:37h

Niški putevi i stranputice privatizacije

18:43h

Profit Telekoma 24,8 miliona evra

18:58h

Zbogom "dojče mark"

      


FastCounter by LinkExchange