[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 31. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Zbog renoviranja za 400 kvadrata na Dedinju, porez svega 100 evra

Veća plata baštovana od poreza državi

Predratne vile na Dedinju, "kvaka" za utaju narodnih para

BEOGRAD - Ako ste verovali da vlasnici ekskluzivnih vila na Dedinju plaćaju papreni porez na imovinu grdno ste se prevarili. Tako je jedan naš biznismen koji ima čitavu imperiju, dobio rešenje za porez na kuću od oko 400 kvadrata na Dedinju od samo 5.500 dinara ili 100 evra, iako mu je poreska osnovica iznosila oko 3,7 miliona dinara.

Spasla ga je velika amortizacija, jer je navodno samo izvršio adaptaciju kupljene kuće , koja je sagrađena 1936. godine. Ispostavilo se, na osnovu bodova koje je sam upisivao, da mu ni vrata, kao ni prozori ili podovi, nisu nobl, pa je i na ovome uštedeo. Istovremeno, ovaj vlasnik se šepuri kapijom koja vredi kao manja garsonjera u Rakovici.

Olakšice "pojedu" porez

Sada se stanovi vredni do 6 miliona dinara oporezuju sa 0,40 odsto, dok se oni do 15 miliona, oporezuju sa 24.000 dinara i koeficijentom od 0,80 na sumu preko 6 miliona. Uvećanje ovogodišnjeg poreza na imovinu fizičkih lica od 40,70 odsto, predstavljanja zapravo povećanje tržišne vrednosti kvadrata, koja se uzima kao poreska osnovica, a koja ove godine, iznosi na primer, 44.803 dinara za tri centralne beogradske opštine, Visinu poreza umanjuju i olakšice, pa tako naš biznismen sa početka teksta, u startu ima smanjenje osnovice do 70 odsto, jer je rešio da živi baš u toj vili od mnogih kuća koje poseduje, a ima i popust bar na još tri člana porodice.

On je ipak uspeo dovitljivošću, ali i zbog čudnih zakonskih odredbi, da na ime godišnjeg poreza na luksuznu imovinu, državi isplati manje nego za mesečnu platu svoga baštovana.

Jedan naš drugi biznismen, vlasnik ništa manje poslovne imperije, platiće ove godine državi 82.000 dinara ili oko 1.400 evra na ime poreza na vilu od 1.050 kvadrata. Prošle godine, porez mu je iznosio 24.000 dinara. Kuća je građena 93. godine, pa je stopa amortizacije mizerna. Država je, naime, od ove godine, na osnovu Zakona o porezu na imovinu, usvojenog prošlog jula, počela da primenjuje, uz proporcionalnu, i progresivnu stopu oporezivanja. Na ovaj način, vlasnici velikih stanova, vila i kuća, čija je vrednost veća od 6 miliona dinara, plaćaju nekoliko puta veći porez u odnosu na prošlu godinu.

Obični smrtnici ove godine plaćaju porez na stan samo koliko iznose troškovi života ili 40,70 odsto. Četvoročlana porodica za prosečan stan od 70 kvadrata u prigradskom naselju, sagrađenog pre 15 godina, izbrojaće za porez 20 evra.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:39h

NBJ će podneti izveštaj o svom učešću u traganju za parama samo Saveznoj skupštini

17:48h

Od danas isplata devizne štednje i obveznica

17:53h

Zbog renoviranja za 400 kvadrata na Dedinju, porez svega 100 evra

18:04h

Ministarstvo za trgovinu sačinilo kontrolnu potrošačku korpu

18:12h

Manji porez na finansijske transakcije

18:29h

Nelikvidnost u aprilu 90 odsto veća nego u septembru

18:37h

Niški putevi i stranputice privatizacije

18:43h

Profit Telekoma 24,8 miliona evra

18:58h

Zbogom "dojče mark"

      


FastCounter by LinkExchange