[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 31. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

NBJ će da izveštaj dostavi Saveznoj skupštini, ako to poslanici budu tražili

Svi podaci dostavljeni MUP-u i tužilaštvu

Kipar bio tranzitna luka za novac koji je otišao na adrese u 52 zemlje, najviše u Švajcarsku i Rusiju

BEOGRAD - Narodna banka Jugoslavije je nezavisna i samostalna institucija, koja odgovara samo Saveznoj skupštini i njoj će, ako to poslanici zatraže, podneti izveštaj o svom učešću u traganju za parama koje su iz zemlje izneli pripadnici bivšeg režima.

Niti je po ustavu, niti se do sada dogodilo da je izveštaje morala da podnosi Saveznoj vladi, rekao je generalni direktor Direkcije za zakonodavno-pravne poslove NBJ Dušan Lalić na konferenciji za novinare, održanoj povodom optužbi koje su na račun guvernera NBJ Mlađana Dinkića i njega samog izneli lider Nove Srbije Velimir Ilić i srpski ministar pravde Vladan Batić.

Samo kao "sudski veštaci"

Napominjući više puta da NBJ zakonski nije ovlašćena da vrši ispitivanja lica za koja se sumnja da su počinila krivična dela, dakle i ona vezana za pranje novca, i da je sve podatke koje ima dostavila nadležnim organima, Lalić je naglasio da su se u istražnim radnjama vezanim za Kipar, koje su vodili MUP i javno tužilaštvo, njeni ljudi nalazili u ulozi "sudskih" veštaka, dakle kao eksperti, jer su u pitanju složene finansijske transakcije. Da li se vode istrage i šta se na tom planu dešava, pogotovo poslednjih meseci, nismo upoznati, kaže Lalić.

Lalić je naglasio da je NBJ svu dokumentaciju koju je o tome posedovala dostavila ministarstvu unutrašnjih poslova i javnom tužilaštvu, ali da, naravno, nije ovlašćena ni nadležna da vrši istrage i ispituje sumnjive.

Kipar je bio tranzitna zemlja za iznošenje para koje su zatim "otputovale" u 52 države, a većina je završila u Švajcarskoj i Rusiji, precizirao je Lalić i dodao da je NBJ kontaktirala s centralnim bankama drugih država i da je od Švajcarske, na primer, dobila informaciju da će uskoro biti objavljena dva računa i imena njihovih vlasnika koji su visoki funkcioneri. Mi ne znamo ko su ti ljudi, rekao je Lalić.

Po njegovim rečima, po međunarodnim iskustvima postupak potrage za ovakvim novcem obično traje pet do šest godina, dok je za Švajcarsku izvesno da će trajati dugo. Što se samog Kipra tiče, na koji su se uglavnom i odnosile Ilićeve i Batićeve optužbe, od tamošnjih vlasti još u martu prošle godine NBJ je zatražila informacije o carinskim deklaracijama koje su izdale kiparske vlasti fizičkim i pravnim licima povezanim sa SRJ, koja su unosila gotovinu u tu zemlju u periodu od 1989. do 2001. godine.

Uz to priložen je i spisak firmi i računa koje one imaju kod kiparskih banaka, a za koje se sumnjalo da su umešane u protivzakonite poslove, uz molbu da se dobije uvid u tu dokumentaciju. S Kipra je, međutim, stigao učtiv odgovor od kojeg je bilo malo vajde.

Ambasada ne zna

Povodom tvrdnje Vladana Batića da je razgovarao sa zvaničnicima Kipra i da su oni negativno ocenili guvernerovo obelodanjivanje detalja vezanih za misiju Velimira Ilića na Kipru, Lalić kaže da je NBJ kontaktirala kiparsku ambasadu u kojoj kažu da im "nije poznata nijedna zvanična poseta srpskog ministra pravde Kipru".

Kiparski ministar za inostrane poslove, Joanis Kasulides, je potvrdio spremnost ove zemlje da SRJ pomogne u skladu sa svojim zakonima, pre svega Zakonom o prevenciji i suzbijanju pranja novca.

Međutim, u njegovom pismu, takođe prezentiranom novinarima, naglašava se da će se ispitati "bilo kakve specifične tvrdnje koje su potkrepljene činjeničnim informacijama ili dokumentacijom koja pobuđuje osnovanu sumnju da se radi o nekoj krivičnoj aktivnosti, pod uslovom da se dotični zahtev i propratni odnosni materijal dostavi direktno gore navedenoj službi preko policijskih kanala."

Još se poručuje "da se ova mogućnost može koristiti samo za krivična dela koja su počinjena nakon donošenja gore navedenog zakona, odnosno nakon maja 1996. godine".

Iza toga povratno je s Kipra stigao spisak sa imenima 17 lica koja su u 1991. i 1992. unosila gotovinu u ovu zemlju i na kome nema nijednog poznatijeg imena. Skromne su i sume - 34 miliona maraka, 8,4 miliona dolara i nešto drugih valuta. Sve u svemu sića u odnosu na ono što je Kipar bio čak i kao tranzitna luka za odliv deviza iz Jugoslavije i ovaj spisak pre liči na umirujuću pilulu uz posrednu poruku - evo dali smo vam nešto pa proveravajte, kaže Lalić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:39h

NBJ će podneti izveštaj o svom učešću u traganju za parama samo Saveznoj skupštini

17:48h

Od danas isplata devizne štednje i obveznica

17:53h

Zbog renoviranja za 400 kvadrata na Dedinju, porez svega 100 evra

18:04h

Ministarstvo za trgovinu sačinilo kontrolnu potrošačku korpu

18:12h

Manji porez na finansijske transakcije

18:29h

Nelikvidnost u aprilu 90 odsto veća nego u septembru

18:37h

Niški putevi i stranputice privatizacije

18:43h

Profit Telekoma 24,8 miliona evra

18:58h

Zbogom "dojče mark"

      


FastCounter by LinkExchange