[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 30. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Radomir Janić, iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, o isplatama stimulacija za porodilje

Ekspresna isplata za
drugo, treće i četvrto dete

Zahtev mogu samo da podnesu majke. Pravo na ovu novčanu pomoć, bez obzira da li ispunjavaju sve ostale uslove, ne mogu da ostvare majke koje plaćaju porez na kapital veći od 12 miliona dinara

BEOGRAD - Za dva dana trebalo bi da stupi na snagu Zakon koji će ubuduće stimulisati majke da rode, drugo, treće i četvrto dete. Tim Zakonom država će finansijski podržati rađanje drugog deteta sa 50.000, trećeg sa 90.000 i četvrtog sa 120.000 dinara, izjavio je za " Glas Radomir Janić iz Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu.

On je naveo da da će se ovi iznosi gotovo svakog meseca upoređivati sa prosečnom zaradom, tako da planirani iznosi mogu biti i veći. Pravo na ovu finansijsku pomoć neće imati majke koje već imaju drugo treće ili četvrto dete, nego samo one koje se porode posle 1. juna ove godine. Rok za podnošenje zahteva za isplatu ovih suma je godina dana od rođenja deteta. Zahtev mora podneti majka.

U slučajevima kada je majka nepodobna za staranje deteta, zahtev može podneti otac. Ovu vrstu finansijske pomoći ne mogu da ostvare očevi ako na primer iz prvog braka imaju jedno dete, pa u drugom dobiju drugo.

Na pitanje koliko će majke po predaji zahteva čekati da im se isplati određena suma Janić kaže da će to biti najviše mesec dana.

Da bi dobila novčanu pomoć za drugo, treće ili četvrto dete majka mora priloži izvod iz matične knjige rođenih koji ne sme da bude stariji od šest meseci, svoje uverenje o državljanstvu, fotokopije lične karte i zdravstvene knjižice i uverenje suda ili socijalne službe o tome da je majka pogodan roditelj.

Svaka majka mora da izjavi da ne plaća porez na kapital veći od 12 miliona dinara. To bi praktično značilo da novčanu stimulaciju za drugo , treće i četvrto dete ne mogu da dobiju majke koje imaju na primer, tri stana ili dve kuće i slično.

T. Birač


vesti po rubrikama

^društvo

16:14h Radomir Janić o isplatama stimulacija za porodilje
16:22h "Glas" saznaje": Nove mere pravila rada u srpskom Parlamentu
16:36h S načelnikom VMA general-majorom docentom dr Stankovićem
16:52h U organizaciji USPRS-a juče obustavljena nastava u 276 škola širom Srbije
17:11h Novi propisi o izdavanju lekova zbunjuju i lekare i građane
17:27h

Američki alpinista poslednji video Zorana Miletića na Mont Everestu

17:39h Kragujevac: Otvoren Urgentni centar
17:46h Ansambl "Kolo" osvojio Australiju

18:57h

Gradnja parkinga u Nadežde Petrović i Filipa Filipovića

   


     


FastCounter by LinkExchange