[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 30. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Američki alpinista poslednji video Zorana Miletića na Mont Everestu

Bela smrt na 7.800 metara

NIŠ - Američki alpinista rumunskog porekla Georgi Dijmaresku oglasio se juče na Internet sajtu "Everest njuz" svojim svedočenjem o stradanju jugoslovenskog alpiniste Zorana Miletića na Himalajima, nadomak "Krova sveta". Iako nije bio u Miletićevoj ekspediciji Dijamaresku tvrdi da je podelio šator sa Miletićem pred noć 16. maja kada su sa 8.300 metara krenuli ka vrhu Mont Everesta.

On navodi da je za Miletića kupio bocu kiseonika sa regulatorom što košta oko 750 dolara, znajući da Miletić nema para da i time kompletira svoju opremu. Zatim napominje da je sa Miletićem bio u istoj ekspediciji kada su 1999. godine morali da odustanu od pohoda na Everest.

- Krenuli smo u jedan posle ponoći i bili nadomak cilja, kada sam primetio da Zoran sve više zaostaje. Poslednji put sam video pod lampom sjaj njegovih pantalona. A onda je teren onemogućio da pratim šta se dalje dešava. Pretpostavio sam da je osetio umor i doneo pametnu odluku da se vrati, opisuje Dijmaresku na sajtu.

Kad se i sam vratio u niže bazne logore kaže da je saznao da su šerpasi u jednom pocepanom japanskom šatoru posle nekoliko dana, na visini od 7.800 metara pronašli "dugo smrznuto telo". Zatim navodi da su dvojica alpinista sahranili Miletićevo telo uz improvizovanu grobnicu od kamenja. Dijmaresku još navodi da su mnogi odbijali da jave porodici najtežu vest, a da je on lično imao problema sa kompjuterom i da se tek sada oglašava svojim svedočenjem.

Neka Bog uzme njegovu dušu - rečenica je kojom ovaj alpinista završava svoje oglašavanje pod naslovom "Izgubio sam priajtelja Zorana".

Miletićevi prijatelji kažu za "Glas" da je Zoran pred polazak na Himalaje prodao auto i pozajmio 8.000 maraka da bi krenuo ka Mont Everestu, svom jedinom neostvarenom cilju.

M. D. - S. D.


vesti po rubrikama

^društvo

16:14h Radomir Janić o isplatama stimulacija za porodilje
16:22h "Glas" saznaje": Nove mere pravila rada u srpskom Parlamentu
16:36h S načelnikom VMA general-majorom docentom dr Stankovićem
16:52h U organizaciji USPRS-a juče obustavljena nastava u 276 škola širom Srbije
17:11h Novi propisi o izdavanju lekova zbunjuju i lekare i građane
17:27h

Američki alpinista poslednji video Zorana Miletića na Mont Everestu

17:39h Kragujevac: Otvoren Urgentni centar
17:46h Ansambl "Kolo" osvojio Australiju

18:57h

Gradnja parkinga u Nadežde Petrović i Filipa Filipovića

   


     


FastCounter by LinkExchange