[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U julu jednogodišnji bilans oporezivanja neopravdanog bogaćenja

Ekstraprofiteri strahuju do leta

Razmotrićemo šta je urađeno, podvući ćemo crtu, odlučiti šta dalje i dopuniti zakone kako bi se normalno sticao i uvećavao kapital, kaže Đelić

BEOGRAD - Kada je bio usvajan u parlamentu za Zakon o jednokratnom porezu na ekstraprofit i ekstraimovinu, stečene pod posebnim pogodnostima, rečeno je da će za najveći deo posla u tom jednokratnom ispravljanju nepravdi biti potrebna godina dana i ta godišnjica se upravo približava.

Krajem juna ćemo napraviti bilans, razmotriti šta je na tom planu urađeno, te da li i kakve još korake treba preduzeti, kaže za " Glas" srpski ministar finansija, Božidar Đelić ističući da je ova poreska pravda pogodila one koji su se u protekloj deceniji obogatili koristeći kvazinstitucionalne mogućnosti, ne kršeći doduše pri tome zakon, ali koristeći bliskost bivšem režimu.

Šta se, međutim, dešava sa drugim vidovima bogaćenja, kada su zakoni evidentno bili prekršeni, a kako ističe Đelić, od 47 krivičnih prijava koje je podnelo samo republičko Ministarstvo za finansije (podnosili su ih naravno i drugi nadležni organi) još nije održano nijedno suđenje.

Na primedbe da za poslovanje u crnoj zoni i tako stečene nelegalne prihode ovaj zakon nije imao dovoljno britku oštricu Đelić odgovara najavom novih propisa o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji treba da isprave sadašnji apsurd da finansijska policija praktično ne može da reaguje i kada je sasvim očigledno da se radi o velikim utajama poreza. Na pitanje da li će oni važiti i za prošlost, a ne samo za budućnost, Đelić diplomatski odgovara- imovina je rezultat prihoda iz prošlih vremena.

U javnosti postoje dva sasvim oprečna stava- da treba obustaviti primenu ovog zakona i prestati sa čeprkanjem po prošlosti, jer to plaši i strane i domaće potencijalne investitore, ili da on treba da traje sve dok se ne ispravi i najmanja nepravda i ne naplati poslednji dinar ili evro. Ko je u pravu?
- Zakon o ekstraprofitu je imao dva cilja, da raščisti prošlost i ispravi nepravde, u čemu mislim da je korektno odgovorio tom zadatku, i da istovremeno stvori pogodan ambijent za poslovanje i investiranje. Srbija ide u kapitalizam, njega nema bez kapitalista, a njih opet nema bez kapitala. Ovaj zakon nikako nije usmeren protiv razvoja kapitalističkog sloja kod nas, iako su ga u nekim javnim debatama označavali kao lov na veštice. Krajem juna podvući ćemo crtu i sagledaćemo šta je urađeno, koliko je ovaj jednokratni zakon ispunio ciljeve zbog kojih je bio donet i shodno tome dokle ga treba primanjivati, kao i čime je potrebno dopuniti normativni arsenal da bi se i ovde poslovalo normalno i sticao i uvećavao kapital, kaže Đelić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:39h

Građani ponovo dobili veće račune za struju

17:43h

Delta banka odobrava kredite za toplifikaciju

17:57h

Mogućnosti i prepreke za investicije u Srbiji

18:03h

NBJ smanjila svoju eskontnu stopu

18:11h

U julu jednogodišnji bilans oporezivanja neopravdanog bogaćenja

18:19h

U robnim kućama "Beograd" još traje popis robe

18:26h

Veselinov odbacuje optužbe Maleševića

18:42h

Dejan Jovović: Uskoro slobodna trgovina sa Slovenijom

18:57h

U Beogradu kongres Federacije za puteve Jugoistočne Evrope

      


FastCounter by LinkExchange