[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Građani ponovo dobili veće račune za struju

Obračun duži za pet dana

Beogradska elektrodistribucija kasnila s čitanjem zbog majskih praznika, a račun i dalje zida nepromenjena zimska angažovana snaga

BEOGRAD - Kada se na odugovlačenje sa izmenama tarifnog sistema za prodaju električne energije, od strane EPS-a i Vlade Srbije doda i veći broj dana za obračun utrošene struje u prethodnom mesecu, zbog čega se uvećavaju sume na računima za onoliki broj dana za koliko je duži obračunski period, dobijete opravdan bes građana Srbije, odnosno potrošača električne energije.

Računi za struju utrošenu od 11. aprila do 16. maja imaju pet obračunskih dana više, jer su obuhvaćeni i majski praznici.

Takvi računi uručeni su potrošačima na području beogradske distribucije i na njima je suma za plaćanje veća za petinu, ili po nekoliko stotina dinara, što velikom broju domaćinstava, obzirom na tanke porodične budžete, predstavlja problem pri plaćanju.

Tako su domaćinstva koja, na primer, troše kilovat sati za 1.000 dinara, dobila poslednje račune uvećane za 200 dinara. Međutim, "ruku na srce", ovog su puta distribucije domaćinstvima povećale broj kilovat sati u zelenoj tarifi za onoliki broj dana, koliko se produžio rok za čitanje brojila. Po danu zakašnjenja svako domaćinstvo je od elektrodistribucija dobilo po 20 kilovat sati u zelenoj tarifi, pa je za pet dana svakome odobreno po 100 kilovat sati u zelenoj tarifi. Prema rečima nadležnih u distribucijama, zbog zakašnjenja u aprilu, obračunski period u maju će biti kraći za onoliki broj dana za koliki je bio povećan prošlog meseca.

Potrošači električne energije u Srbiji besni su i zbog načina obračuna. Sama pomisao da angažovana snaga iz zimskog perioda predstavlja i do 70 odsto sadašnjeg računa, toliko razbesni građane koji su se zimus grejali strujom, da bilo kakav pozitivan ustupak EPS-a ne znači ništa. Primera radi, za utrošenih 616 kilovat sati u aprilu treba da se plati 556,56 dinara, a uz to, na osnovu angažovane snage od 37,80 kilovata, još 1.280,66 dinara.

Zbog toga, informacija da se odluka o izmeni tarifnog sistema odlaže za sredinu juna, a da nadležni i dalje kalkulišu razne varijante, kojima treba da se ispravi ovakav način obračuna angažovane snage, navode na zaključak da EPS-u postojeći obračun itekako odgovara i da se zbog toga prolongira odluka.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:39h

Građani ponovo dobili veće račune za struju

17:43h

Delta banka odobrava kredite za toplifikaciju

17:57h

Mogućnosti i prepreke za investicije u Srbiji

18:03h

NBJ smanjila svoju eskontnu stopu

18:11h

U julu jednogodišnji bilans oporezivanja neopravdanog bogaćenja

18:19h

U robnim kućama "Beograd" još traje popis robe

18:26h

Veselinov odbacuje optužbe Maleševića

18:42h

Dejan Jovović: Uskoro slobodna trgovina sa Slovenijom

18:57h

U Beogradu kongres Federacije za puteve Jugoistočne Evrope

      


FastCounter by LinkExchange