[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Posle odluke DOS-a da zameni 50 poslanika u Skupštini Srbije

Bez mandata zbog neopravdanih

Ukoliko opravdaju izostanke zadržaće mandate. Kolundžija: Ovo je disciplinska mera. Stefanović: Izbori ako ne bude rezultata. Ljajić: Kompromis

BEOGRAD - Bez mandata će ostati 50 poslanika koji su od 19. februara do 22. maja najviše izbegavali sednice Skupštine Srbije. Ovo je preksinoć odlučilo Predsedništvo DOS-a, ali se ova mera neće primeniti dok se ne utvrdi koliko „prozvani" imaju opravdanih i neopravdanih izostanaka. Na listi su čak 23 predstavnika DSS-a. Za mesta onih za koje se pokaže da imaju višak neopravdanih, "konkurisaće" članovi 13 stranaka s izborne liste koalicije.

Incidenti i rad parlamenta na ivici kvoruma prošle nedelje bili su „alarm" da DOS treba pod hitno da odluči kako da poboljša aktivnost Skupštine. Posle odluke DSS-a da ne ulazi u salu, Jožef Kasa (SVM), Nenad Čanak (LSV) i Branislav Kovačević (Liga za Šumadiju) zatražili su vanredni sastanak Predsedništva na kojem bi se Koštuničina stranka isključila iz Koalicije. Većinom glasova, rasprava o statusu DSS-a nije stavljena na dnevni red. Umesto toga, odlučeno je da se mandati daju onima koji će dolaziti na sednice.
- Bio sam uzdržan, jer moj predlog nije „prošao", ali smatram da je fer prema DSS-u da se kazne i poslanici ostalih stranaka koji ne dolaze na sednice. Tako smo došli do ove formule. DSS je odlučio da izađe iz upravnih odbora, pa sad dokazuju da su lagali kada su pričali da ih tamo nema - stav je Kovačevića.

Protivustavno
SRS ocenjuje da je odluka Predsedništva DOS-a da oduzme mandate poslanicima koji nisu redovni na skupštinskim zasedanjima, protivustavna i protivzakonita.
- Mandat može biti oduzet samo ako je neko napustio ili je isključen iz stranke. Predsedništvo DOS-a može da radi šta hoće i kako god hoće, ali njihove odluke ne mogu opstati u pravnom prometu - saopštavaju radikali, uz napomenu da je raspisivanje vanrednih izbora jedino rešenje parlamentarne krize u republici.

Šta predviđa zakon?
Izborni zakon nabraja načine na koji poslaniku prestaje mandat, a to su: smrt, istek mandata, ostavka ili isključenje iz stranke. Ovaj zakon ne predviđa mogućnost zamene jednog poslanika drugim ukoliko nije ispunjen neki od tih uslova - objašnjava Marko Blagojević iz CeSida. Prema njegovim rečima, lenjost ili neredovnost poslanika na sednicama Skupštine ne može da bude razlog za njegovo smenjivanje drugim poslanikom. Međutim, ako je ovakva opcija definisana koalicionim sporazumom, onda je moguće primeniti odluku o oduzimanju mandata. J. M.

On je uveren da će izbora biti ako građani zatraže, nezadovoljni radom Vlade i parlamenta, a ne zato što to DSS traži. Rad saveznog parlamenta, kaže on, nije bio na dnevnom redu, jer tamo ne postoji mogućnost zamene poslanika.
- Ovo nije najsrećnije rešenje, ali predstavlja kompromisnu varijantu između onih koji su se zalagali da se DSS isključi iz Koalicije i onih koji su smatrali da Koštuničina stranka može da zadrži „status kvo". Sigurno je da ovaj potez ne doprinosi harmonizaciji odnosa u koaliciji, ali će se deblokirati rad parlamenta - uveren je Rasim Ljajić, savezni ministar za nacionalne i etničke zajednice.
Tvrdeći da nema nikakve prepreke da se poslanici DOS-a zamene drugima s izborne liste, Miroslav Stefanović, potpredsednik ND, ističe da će biti organizovani vanredni izbori ako ova mera ne pokaže rezultate.

- Narod poslanike nije birao da ne dolaze na sednice Skupštine. Jer, ako neće da dolaze, onda neka prepuste posao nekom drugom. Biti poslanik jeste velika čast, ali i odgovornost. Ne znam koliko će ova odluka uticati na rad parlamenta - kaže on.
Stefanović nema ništa protiv odluke DSS-a o osnivanju „vlade u senci" i dodaje: „Bolje tako nego da glume opoziciju. Dosad su zamenili samo jednog ministra, ali su ostavili sve pomoćnike, zadržali mesta u upravnim odborima..."
Momčilo Trajković, predsednik SPOT-a, koji se našao na listi neredovnih u parlamentu, smatra da će se odnosi u koaliciji i dalje komplikovati.

- Ova mera otvara pitanje rada i Savezne skupštine. Tamo ima poslanika koji su bili na svega nekoliko sednica. Ja sam na listi, jer ponedeljkom ne mogu da stignem pošto čekam pratnju Kfora. Međutim, svaki izostanak sam uredno prijavljivao, tako da ne očekujem da će mi biti oduzet mandat - objašnjava Trajković.
Nada Kolundžija, potpredsednik DA, kaže da se ovde ne radi o oduzimanju mandata, već o "zameni poslanika koji ne ispunjavaju svoje obaveze".
- Politička organizacija koja je dobila mandate ima pravo da raznim merama, pa i ovakvom, disciplinuje poslanike kako bi bio sproveden proces tranzicije - dodaje Kolundžija.
Predsedništvo SDP-a podržalo je stavove kopredsednika stranke Žarka Koraća i Slobodana Orlića, koji nisu glasali za oduzimanje poslaničkih mandata i pozvalo sve relevantne faktore, posebno DS i DSS da ulože sve napore radi postizanja dogovora koji će omogućiti atmosferu potrebnu za usvajanje neophodnih reformskih zakona i ustavne promene.

Čedomir Jovanović
Odluka konačna
Šef poslaničke grupe DOS-a u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović izjavio je juče da je odluka Predsedništva te koalicije o oduzimanju mandata poslanicima republičke skupštine "konačna" i da će biti sprovedena "bez obzira na nezadovoljstvo stranaka" iz koalicije i van nje.

Branko Pavlović, SDP
Kršenje zakona
BEOGRAD - Član Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Branko Pavlović ocenio je da odluka Predsedništva DOS-a o oduzimanju mandata poslanicima te koalicije koji neredovno prisustvuju sednicama parlamenta ne može da bude sprovedena bez kršenja Zakona o izboru narodnih poslanika.

CeSID
Bez osnova
BEOGRAD - Predstavnik Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Marko Blagojević ocenio je da odluka o oduzimanju mandata 50 poslanika DOS-a koji nisu redovno dolazili na sednice Skupštine Srbije "nema pravno utemeljenje u Zakonu o izboru poslanika", ali da ono možda postoji u koalicionom sporazumu. Blagojević je agenciji Beta kazao da taj Zakon ne predviđa mogućnost da se poslaniku oduzme mandat zbog lenjosti ili neposlušnosti, a da pritom on ne bude isključen iz stranke ili koalicije na čijoj listi je izabran.

Goran Svilanović
Ništa dobro
Predsednik Građanskog saveza Srbije Goran Svilanović izjavio je da "ne bi bilo dobro" da poslanici DSS napuste Skupštinu Srbije, ali je ocenio da je mogućnost da ta stranka formira vladu u senci "interesantna i dobrodošla".

J. Mitić, D. Stevanović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Štajner razočarao albanske poslanike poništenjem rezolucije

17:25h

SB UN odbacio kosmetsku rezoluciju

17:35h EU oštro upozorila Đukanovića
17:42h Incident na albanskom skupu u Velikom Trnovcu
17:44h Bulatović za skraćenje mandata Skupštine
17:45h Dan: Koštunica kandidat za predsednika Srbije
17:52h Milan Roćen o razgovoru Đukanović - Solana
17:55h SPO DSS-u: Dođite na miting
18:10h DSS osniva vladu u senci
18:12h Spisak poslanika viđenih za zamenu
18:15h DOS potvrdio: Vujačić ambasador u SAD
23:45h Posle odluke DOS-a da zameni 50 poslanika u Skupštini Srbije
   


     


FastCounter by LinkExchange