[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Rastanak sa školskom klupom protekao u znaku pijanstva, tuča i nasilja

Maturanti divljali
širom Hrvatske

U Osijeku pijani učenik skočio u prazan bazen, u Zagrebu oštećen 31 tramvaj, a u Rijeci demolirani autobusi

ZAGREB - Prekjučerašnja proslava poslednjeg dana škole maturanata u više hrvatskih gradova bila je obeležena nasiljem, pijanstvom, tučama i divljanjem, ali i skoro tragičnim posledicama, piše zagrebački „Večernji list" dodajući da je najgore prošao Osječanin Domagoj Brljačić (19), maturant osječke Matematičke gimnazije koji je teško povređen prekjuče oko 13 sati pošto je skočio u prazan olimpijski bazen.

„Sad sam 400.001 nezaposleni"
„Mi smo sledeći na berzi", „Bio sam tehničar, a sada sam 400.001 nezaposleni", samo su neke od poruka koje su maturanti nosili na majicama. Najviše simpatija zadobili su gimnazijalci s natpisima „Nemam curu za maturu", a školarci iz Velike Gorice šetali su se u škotskim kiltovima.

U stampedu stradao kafić
Na desetine zagrebačkih maturanata povređeni su u nekoliko masovnih tuča, a u stampedu učenika koji su bežali od fizičkih sukoba potpuno je razbijen jedan kafić. Dobar deo maturanata prošao je s oderotinama kože, razbijenim nosevima i hematomima na licu.

Mladić je u bazen, koji je na tom delu dubok 2,36 metara, skočio na noge, ali je pao na glavu i ostao da nepomično leži na dnu. U besvesnom stanju hitno je prebačen u bolnicu gde je utvrđeno da ima napuknuće lobanje i nagnječenje mozga. U Osijeku je bilo i tuča među pijanim maturantima, a prijavljeno je i šest ozbiljnih intervencija.

Zbog narušavanja javnog reda i mira, i sumnje da su demolirali tramvaje, u Zagrebu je privedeno 12 maturanata. Prema navodima policije, oštećen je najmanje 31 tramvaj. Jedan učenik je skočio u fontanu i razbio glavu. Prema raspoloživim podacima, u dežurne bolnice primljeno je najmanje dvadesetak maturanata u potpuno pijanom stanju ili s lakšim povredama, a pretpostavlja se da je ukupan broj onih koji su potražili pomoć barem pet puta veći. Najmanje petoro se ozbiljno otrovalo alkoholom. U divljanju i razbijačkom pohodu, stradala su mnoga stakla, sedišta u vozilima GSP-a i poništavači voznih karata. Dva razbijena gradska autobusa i dva oštećena nastavnička automobila rezultat su „slavlja" riječkih maturanata. Nezvanični moto ovogodišnje proslave 7.000 zagrebačkih maturanata bio je „možda seks, sigurno brašno i rok end rol s narodnjacima". Alkohol je bio neizbežan, limenke piva, kako piše „Večernji list", nisu se krile za razliku od votke koja se u flašice sa sokom sipala krišom. Jedini koji su zadovoljno trljali ruke posle prekjučerašnjeg divljanja bili su zagrebački prodavci koji tvrde da su prodali 2000 litara piva.

Zagreb je prekjuče potpuno obeleo. Naoružani brašnom i vodenim pištoljima, inače zaštitnim znakom tamošnjih maturskih proslava, školarci su organizovali „maturantske igre bez granica" čije su discipline bile bacanje brašna uvis, skakanje u krug, igranje fudbala s patikama umesto lopte, prskanje prolaznika vodom i bacanje brašna na njih, što se „pogođenima" nije nimalo svidelo.

S. Đ. Pijevac


vesti po rubrikama

^balkan

16:03h

Rastanak sa školskom klupom protekao u znaku pijanstva, tuča i nasilja

16:08h

RS traži zaštitu SE i suda od gomile Petričevih odluka

17:05h Majka ukradenog mečeta ne da mira žiteljima Trnova
17:12h Mišja groznica hara Hrvatskom
17:25h Proslava Dana mladosti u Kumrovcu
17:32h Najava iz hrvatskog Sabora U junu o manjinama
23:45h Otkriće Unmik policije i Kfora u Đakovici
23:52h MPC ne prihvata ponudu SPC
   


     


FastCounter by LinkExchange