[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Zbog čestog izostajanja sa sednica Republičke skupštine

DOS smenjuje 50 poslanika

Zoran Đinđić: Neshvatljivo je da poslanici uzimaju dnevnice, a ne ulaze u skupštinsku salu. Nije se raspravljalo o statusu DSS-a u koaliciji "jer oni, praktično, ne učestvuju u radu DOS-a"

BEOGRAD - Predsedništvo Demokratske opozicije Srbije, na sinoćnjem sastanku, donelo je odluku da 50 poslanika koji su najčešće izostajali sa sednica Republičke skupštine bude zamenjeno poslanicima sa izborne liste DOS-a. Na ovom spisku nalaze se predstavnici 13 stranaka, a najoštećenija će biti Demokratska stranka Srbije.

Iako će se voditi računa da poslanici jedne budu zamenjeni predstavnicima te iste partije kad god je to moguće, neke od članica DOS-a neće imati dovoljan broj kandidata za zamenu. Tako je DSS-u na "rezervnoj" listi ostalo još samo desetak imena, dok će bez mandata ostati 23 dosadašnja poslanika te stranke.

Ovakva odluka DOS-a usledila je kao direktna reakcija na incident koji se u sredu dogodio u Skupštini Srbije, a primenjivaće se na poslanike koji su bili neredovni na zasedanjima i i posle 19. februara, kada je koalicija rešila da primeni rigoroznije mere.

- Hteli smo da pođemo od sebe i da preduzmemo mere prvo prema svojim poslanicima, jer su takvim ponašanjem drugima dali priliku da se nasilnički ponašaju - objasnio je Goran Svilanović, predsednik GSS-a, koji je bio domaćin sinoćnjeg sastanka.

Profitiraće manje stranke

Pored DSS-a, kome će biti opozvano 23 poslanika, tu su još i DS sa pet, SVM sa četiri, SDP, ND i LSV sa po tri, Reformisti Vojvodine i GSS sa po dva, dok će bez po jednog mandata ostati DHSS, Koalicija Vojvodina, NS, SPOT i DC. Od ovakve odluke verovatno će najviše profitirati manje stranke, koje će time dobiti priliku za još neko mesto u Skupštini.

Obrazlažući zaključke Predsedništva DOS-a, Zoran Đinđić, predsednik DS, rekao je da je neshvatljivo da poslanici uzimaju dnevnice, a ne ulaze u skupštinsku salu.
- Oni moraju da budu odgovorni ili da rade volonterski, jer ovako sve pada na teret poreskih obveznika. Da imamo više preostalih kandidata na listi, zamenili bismo i druge neredovne poslanike. Ako ni ovo ne bude funkcionisalo, onda će biti održani parlamentarni izbori - najavio je Đinđić.

Prema njegovim rečima, na sastanku se nije raspravljalo o statusu DSS-a u koaliciji "jer oni samim činom istupanja iz Predsedništva više ne učestvuju ni u radu DOS-a".

Predsednik DHSS-a, Vladan Batić, izjavio je da u ponašanju onih koji izazivaju incidente u parlamentu ima i elemenata krivičnih dela, pa će oni biti i zakonski gonjeni. On je, takođe, rekao da posle izmena i dopuna Poslovnika više neće biti tolerisano nedolično ponašanje u Narodnoj skupštini.

Sastanku Predsedništva DOS-a sinoć su prisustvovali predstavnici svih stranaka ove koalicije, izuzev Nove Srbije i već standardno odsutnih predstavnika DSS-a.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

"Povratak" nije glasao za program premijera Redžepija

17:25h

Svet osudio rezoluciju Kosovske skupštine

17:35h

Predrag Bulatović optužio Đukanovića

17:50h

Predsedništvo DPS-a formalizuje svoje obećanje

18:00h

Milošević podsetio Merovcija na ranije izjave

18:15h

Živković: 18 zahteva Haga za pregled arhiva

18:30h

Pelević: Krizu rešiti izborima

18:35h

Saradnici predsednika SRJ povodom pisanja da Koštunica napušta političku scenu

18:50h

Ilić: Odustaću možda od kampanje

19:15h

Sastanak vrha DOS-a o statusu Koštuničine stranke

23:25h

DOS smenjuje 50 poslanika

      


FastCounter by LinkExchange