[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Zbog fizičkog napada Nataše Jovanović (SRS) na predsednicu parlamenta

Radikali napali Natašu Mićić

Nataša Jovanović (SRS) naskočila kolenima na sto predsedavajuće i polila je punim bokalom vode. Zatim joj je otrgla iz ruku svežanj papira i bacila ga u stranu. Radikali otimali mikrofone, psovali, pretili...

BEOGRAD - Skupštinsko zasedanje i juče je proticalo u uzavreloj atmosferi i pod teretom incidenata poslanika Srpske radikalne stranke, čak i težim nego dan ranije - uz psovke, polivanja vodom, otimanje mikrofona, cepanje i gađanje skupštinskim materijalima, pa i pretnje i skupštinskom obezbeđenju.

Skup dan

- Nije tačno da zasedanje Skupštine dnevno košta između 5 i 10 hiljada maraka, odnosno 5.000 evra. Košta mnogo više, čak 30.000 maraka, izračunao je Dragan Marković Palma. - Jedan dan rada Skupštine, po poslaniku košta oko 3.500 dinara i kada se pomnoži s brojem poslanika dobija se, znači, mnogo više nego što vi tvrdite, prigovarao je Nataši Mićić i optuživao je za kvorum, kao da i sama kasni na sednice.

Zbog svega je, na predlog Gordane Čomić, a posle fizičkog nasrtaja Nataše Jovanović na predsednicu Natašu Mićić, parlament izglasao da se sa ovog zasedanja isključi cela grupacija radikala od ukupno 23 poslanika, koji su sa govornice i juče silom bili udaljavani.

Zasedanjima do daljeg neće prisustvovati ni poslanici Stranke srpskog jedinstva, u znak protesta što predstavnik radikala i SSJ prethodnog dana nisu dobili reč. Borislav Pelević i Dragan Marković Palma zatražili su ostavku Nataše Mićić, tvrdeći da je "na delu politički teror predsednice Skupštine i vladajuće koalicije".

Njihove primedbe ona je odlučno demantovala, ali su tada radikali "preuzeli štafetu" birajući taktiku ometanja sednice i izlazeći, bez dozvole, za govornicu, odakle je obezbeđenje moralo na silu da ih odvlači. U gužvi, dobacivanjima s mesta, psovkama najdalje je otišla Gordana Jovanović, koja se u jednom trenutku otrgla pažnji obezbeđenja, koji su upravo sklanjali s govornice Gorana Cvetanovića, poslanika SRS, naskočila kolenima na sto predsedavajuće i s punim bokalom vode polila Natašu Mićić.

A zatim joj je otrgla iz ruku svežanj papira i bacila ga u stranu. Obezbeđenje i nekoliko prisebnih poslanika stali su ispred Jovanovićke, dok je Mićić polako izašla iz sale.

Kroz povremeno otškrinuta vrata sale novinari su mogli da vide Jovanovićku i kako s mesta papirima gađa poslanike DOS-a i, uopšte, jednu cirkusku atmosferu: Jedni su se smejali i smirivali strasti, drugi izlazili psujući i preteći, neki se grlili, drugi vikali.

Kažnjeni radikali su zajapureno sami izlazili iz sale, bez pomoći obezbeđenja, ali uz dobacivanje, ili pretnje (Cvijanović, obezbeđenju: " ko mi se zameri taj će da nadrlja"). Drugom poslaniku radikala, Dragoljubu Stamenkoviću izrečena je bila mera udaljenja, ali je on ostao u sali, iako se nije bio ni evidentirao.

Zamena poslanika

Čedomir Jovanović je rekao da će DOS zameniti 50 poslanika koji najčešće izostaju sa sednica, bez obzira iz kojih su oni stranaka.
- Zamenićemo sve neodgovorne, objasnio je Jovanović, dodajući da ga ne zanima iz kojih su stranaka, ali da je činjenica da ih je najviše iz DSS. Jovanović je rekao i da će po pitanju mandata DSS uskoro biti održana vanredna sednica Predsedništva DOS.

Posle pauze, sednicu je pokušala da vodi Gordana Čomić, ali se strasti nisu smirivale. U jednom momentu reč je dobio Čedomir Jovanović, ali mu je put preprečio radikal Dragan Čolić, uhvativši se s obe ruke za drveni pulta, pa je Jovanović otišao na mesto. Neki poslanici nisu bili raspoloženi da učestvuju u takvom opšštem komešanju i cirkusu i veći deo vremena su proveli ispred sale, gledajući na monitoru šta se unutra događa.

Međusobno su sočno komentarisali postupke aktera, stavljajući se na stranu "naših" i ne osvrćući se ni na Jelenu Milenković, poslanicu SDP-a, koja je mada u poodmakloj trudnoći, stoički podnosila stresnu atmosferu. "Ma, navikla sam se, što naravno nije dobro",

Posle izglasavanja odluke o udaljenju radiokala, negde oko 13,30 data je pauza, a radikali su se još izvesno vreme premišljali da li da napuste salu ili da sačekaju nastavak, pa da ih onda obezbeđenje iznosi. A onda su i oni napustili salu.

Zakon usvojen

Poslanici Republičke skupštine usvojili su juče u celini Zakon o ministarstvima kojim se uvode dva nova minsitarstva (ekologija i lokalna samouprava), a Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS-a rekao je da će rekonstrukcija Vlade biti obavljena početkom juna na vanrednoj sednici. Neposredno pre usvajanja, Zoran Anđelković, novi šef poslaničke grupe SPS-a, obavestio je Skupštinu da i socijalsti napuštaju zasedanje u znak protesta zbog ekspresnog usvajanja Zakona o ministarstvima.
Predsednica Skupštine Nataša Mićić prekinula je juče redovno zasedanje parlamenta bez obrazloženja i bez najave kad će biti nastavljeno.

Koštunica troši koliko cela Vlada

- Kabinet saveznog predsednika potrošio je za prvi kvartal ove godine gotovo isto novca koliko i cela Republička Vlada, tvrdi ministar pravde Srbije Vladan Batić.
On dodaje da Vlada Srbije nije skupa, jer je za prva četiri meseca potrošila 14 miliona od planiranih 112 miliona dinara.
- Savezna Vlada, koja uzgrad rečeno, nije mnogo uradila ima budžet od 194 miliona što je gotovo dvostruko više - napomenuo je Batić dodajući da je Vlada Mirka Marjanovića imala 35 članova, dok sadašnja broji 24.


M. Dapčević
M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

16:42h

Kredit Svetske banke za reformu obrazovanja

16:57h

Istraživanje pokazalo: Panić najugledniji Srbin u dijaspori

17:09h

Predstavljena knjiga Vojislava Koštunice "Ugrožena sloboda"

17:16h

Dve trećine građana nema dovoljno novca

17:27h

U CKS-u tvrde: Sve manje hrane za narodne kuhinje

17:38h

Atak na državnu kasu iz Novog Pazara

17:43h

Vreme je za podelu sindikalne imovine

17:51h

Ostavka zbog odluke Fonda zdravstvenog osiguranja

18:08h

Radikali nasrnuli na Natašu Mićić

18:32h

Oko 40 miliona evra za most "Sloboda"

18:48h

U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu počinje Sabor SPC

18:57h

Darinka Stojanović, među najstarijima u Srbiji

      


FastCounter by LinkExchange