[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Pauel posle razgovora s Đinđićem i Svilanovićem saopštio

Amerika obnovila pomoć Jugoslaviji

Odluci doprinelo usvajanje haškog zakona i predaja optuženih

VAŠINGTON (Tanjug) - Sjedinjene Američke Države obnoviće ekonomsku pomoć Jugoslaviji, zamrznutu 1. aprila, saopštio je juče američki državni sekretar Kolin Pauel.

Čekaju se hapšenja
Zamenik glavnog tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit, povodom jučerašnje odluke o odmrzavanju američke pomoći SRJ, optužio je zvanični Beograd da nije ispunio svoje obaveze da uhapsi i isporuči Tribunalu osumnjičene za ratne zločine. "Nismo videli da su beogradske vlasti privele ijednog pojedinca i nadamo se da će se to desiti, jer dok ne dođe do hapšenja Beograd nije ispunio svoje obećanje da će sarađivati sa Tribunalom", rekao je Bluit Rojtersu.

- Rano jutros sam potpisao sertifikaciju - izjavio je Pauel novinarima posle razgovora sa jugoslovenskim ministrom inostranih poslova Goranom Svilanovićem i srpskim premijerom Zoranom Đinđićem, koji borave u poseti Vašingtonu.

On je dodao da će rezultat toga biti nastavak američke pomoći. Pomoć od 40 miliona dolara, kao deo paketa od 120 miliona dolara koju su Sjedinjene Američke Države namenile Jugoslaviji za ovu fiskalnu godinu, zamrznuta je od 1. aprila, u očekivanju "sertifikacije", odnosno odluke Stejt departmenta kojom se potvrđuje da Beograd na zadovoljavajući način sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.

Pauel je rekao da su osnova za odluku o odmrzavanju pomoći bili usvajanje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom u jugoslovenskom parlamentu i dobrovoljna predaja jednog broja osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu.

Povoljno za izvoznike
Republički ministar finansija Božidar Đelić izrazio je nadu da odluka američkog državnog sekretara znači da u odnosima između Beograda i Vašingtona neće više biti bilo kakvih uslovljavanja. "Današnja odluka Stejt departmenta otvara put za dobijanje statusa najpovlašćenije nacije u trgovini sa SAD, što znači da će naši izvoznici, a najveći su trenutno Tigar i Knjaz Miloš, biti oslobođeni plaćanja carina pri izvozu u Ameriku", rekao je Đelić.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

DPS ne prihvata dogovor DOS-a i "Zajedno za Jugoslaviju"

17:30h Izaslanici EU razgovaraju sa crnogorskim zvaničnicima
17:35h

Tanić: Lideri SPO-a, ND-a i Ratko Marković govore neistine

17:45h Milan Martić juče prvi put pred sudijama Haškog tribunala
18:00h Nenad Radosavljević kandidat za Štajnerovog savetnika
18:10h Pauel saopštio: Amerika obnovila pomoć Jugoslaviji
18:20h Čović o zahtevima Haškog tribunala
18:35h Predstavljen Nacrt zakona o kontroli službi bezbednosti
18:50h Načelnik GŠ VJ general Pavković: Nemoguće potčinjavanje KOS-a
19:10h Savet Evrope zaseda 28. maja
00:15h Zoran Živković, savezni ministar policije, o haškim optuženicima
   


     


FastCounter by LinkExchange