[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Novi porezi za ekstraprofitere "Progres", "Dibek", "Beopetrol", "C-market", "Teodoru", Deltu M" ...

Zbog izvoza žita, Marjanovićeva
firma dužna 23 miliona maraka

Mesto predsednika Srpske vlade Marjanoviću omogućilo da pobedi ponuda o prodaji pšenice - iako nije bila najbolja. Beko dobio pravo na uvoz žvaka "prepravkom" kontigenta. Dačić intervenisao za "Al punto"

BEOGRAD - "Progresu", preduzeću na čijem čelu se nalazi Mirko Marjanović, bivši predsednik republičke Vlade, određen je ekstraporez od 23,2 miliona maraka po osnovu kontigenata i kvota za izvoz pšenice, rekao je Božidar Đelić, republički ministar finansija na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su izneti najnoviji podaci Komisije za zloupotrebe u privredi i finansijskom poslovanju.

Do sada je obrađena dokumentacija za 93 poreska obveznika koji su u periodu 96. do 2000. godine na privilegovan način dobijali kontigente sa ukupnom poreskom osnovicom od 117 miliona maraka. Inače, pročešljano je oko 13.000 preduzeća koja su uvezla ili izvezla robu u vrednosti devet milijardi maraka.

Naplaćena samo šestina poreza

Od početka primene jednokratnog Zakona o ekstraprofitu, zaključno sa 11. majom, naplaćeno je 103,7 miliona maraka od ukupno utvrđenog poreza od 631,6 miliona maraka. Prema rečima Đelića, ova suma neće biti naplaćena u celokupnom iznosu jer se ekstraporez ne može naplatiti, između ostalog i od banaka u stečaju. Naime, među 100 najvećih poreskih obveznika za ekstraprofit je "Beobanka" koja nije platila ni dinara od 120 miliona maraka, kao ni "Investbanka" od 77 ili "Beogradska banka od 56 miliona maraka. "Astra banci" je od 67,5 miliona maraka, preostalo da plati još 3,5 miliona maraka.

Rešenja za 329 stanova bivše vlade

Prema rečima, Dragoslava Šumarca, ministra građevine i urbanizma, od ekstraprofita za stanove i vile naplaćeno je 2,3 miliona maraka od ukupno 3,2 miliona maraka, koliko iznosi ekstraporez za 48 stanova. Uprava prihoda priprema rešenja za još 329 stanova članova bivše republičke Vlade, 109 stanova pripadnika Savezne vlade, dok je do sada analizirana dokumentacija za samo tri stana gradskih funkcionera. Počela je obrada papira za još 118 stanova javnih preduzeća "NIS", ŽTP, "Telekom", "Srbijašume"i EPS-a.

Na spisku najvećih poreskih obveznika za plaćanje ekstraprofita po osnovu kontigenata i kvota, u iznosu od 68 miliona maraka, pored "Progresa, nalazi se još 14 firmi. Među njima su "Dibek", koji je ostvario ekstra zaradu na uvozu viskija i ostalih žestokih pića, ali i deterdženata i žvakaćih guma zbog čega mora da plati porez od blizu 20 miliona maraka. Među 15 najvećih za ekstraprofit na kontigente i kvote je i "C market" za uvoz hrane, "Delta M" koja je uvozila sve, od čokolade, testenina, soka, sladoleda do tepiha i automobila, "MK komerc" iz Novog Sada, kao i "Nelt"i "Mobeks".

- Mirko Marjanović, koristeći svoj politički uticaj, obezbedio je da "Progres" dobije ovaj posao na javnom konkursu od Republičke direkcije za robne iako je ponuda bila lošija od drugih firmi. Marjanovićeva ponuda je bila 160 dolara po toni, a druge firme su bile spremne da žito prodaju po 200 dolara po toni - rekao je Đelić. Prema njegovim rečima, Komisija za zloupotrebe ispitivala je samo privilegije u dodeli kontigenata od 96. godine, jer je dokumentacija iz prethodnog perioda uništena.

Utvrđeno je da su savezni ministri za spoljnu trgovinu, Đorđe Širadović i Borislav Vuković, prepravljali zapisnike komisije za dodelu kontigenata, ili odobravali znatno veće količine kao u slučaju "MK komerca". Na ovaj način je "Dibeku" omogućeno da uveze žvakaće gume. Na pojedinim zapisnicima komisije za kontigente rukom su dopisivane primedbe sa intervencijama političkih moćnika. Tako je na primer, Slavica Đukić, potpredsednik SPS-a intervenisala za "Cepter", Nedeljko Šipovac za firmu "Profako", dok je Ivica Dačić "obezbedio" kontigente preduzeću "Al punto".

Među firmama kojima još nije razrezan ekstraporez za kontigente i kvote, ali se zna poreska osnovica su i "Cepter" (za posuđe), "Verano Motors (za bicikla i neka dostavna vozila), "Simpo (za deterdžente) "Generaleksport" (za banane) i "Eurosalon" (za belu tehniku).

Država uzima deo "Beopetrola"
"Beopetrol" je trebalo da plati ekstraporez od 24 miliona maraka, ali zaključno sa 15. majom nije platio ni marku. Ministar Đelić je rekao da se Uredba o konverziji duga u ulog države odnosi na sve javne prihode, a u njih spada i ekstraporez pa će država uzeti deo ove firme. Međutim, naplata ovog poreza neće zakočiti privatizaciju "Beopetrola", naglasio je Đelić. On je dodao, da postoje indicije i da je bilo zloupotreba kod uvoza nafte koju je NIS realizovao preko posrednika.

Lalović podneo ostavku
Đelić je potvrdio da je pre tri nedelje Slobodan Lalović, sekretar Komisije za zloupotrebe podneo ostavku. Lalović je, kao razloge za ostavku naveo da Zakon o ekstraprofitu nije obuhvatio i one koji su se, najviše obogatili na švercu nafte i ostale akcizne robe. Đelić je odbacio mogućnost da je razlog za ostavku pritisak na rad Komisije jer, kako tvrdi, rezultati rada Komisije to osporavaju.
- Na godišnjicu donošenja Zakona, 23. juna, Komisija za zloupotrebe će predočiti Vladi Srbije šta je urađeno da bi se utvrdili koji su sledeći koraci. Sama činjenica da je ovaj Zakon jednokratan govori i da je njegova primena vremenski ograničena, izjavio je Đelić i najavio da će, uskoro biti donet Zakon o poreskoj administraciji. Na osnovu njega, sučelićemo prihode poreskog obveznika i njegovu imovinu, obećao je Đelić.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:08h Velimir Ilić tvrdi da "Filip Moris" i Stanko Subotić kupuju DIN
18:17h Telenor odustaje od posla u Crnoj Gori?

18:39h

Komisija za analizu zloupotreba u NIS-u: "Iscurelo" 50 miliona evra!

18:54h

Zbog izvoza žita, Marjanovićeva firma dužna 23 miliona maraka

19:11h Zbog odloženog poskupljenja struje, EPS ostao bez 80 miliona dolara
19:19h Belgijski "Interbru" kupio deo "Apatinske pivare"
   


     


FastCounter by LinkExchange