[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ko je ovaj čovek?

Milica Pejanović-Đurišić

(Jedna lasta)

Početak - rođena je 1959. u Nikšiću. Nikada nije govorila o roditeljima, pa je javnost ostala uskraćena za podatke i ocu i majci. Kako godinama već živi i radi u Podgorici, mnogi su ubeđeni da je i rođena u glavnom gradu Crne Gore, ali, pažljivijem slušaoci neće promaći da u njenom govoru nema onog "cikotićkog" naglaska...

Detinjstvo - da li se igrala lutkama, ili su joj pištolji bili draži, nije ispričala.

Verska opredeljenost - bila je ateista dok je bila u SK, da li je promenila stav, nije zabeleženo.

Nacionalnost - nekada je žalila za Jugoslavijom, mada se nekima čini da je i dalje jugonostalgična. Ume da bude i crnogorski ponosna, ali na prave vrednosti: "Geografski gledano, Crna Gora je mala država, ali ima itekakve prednosti. Na tom malom prostoru, s relativno malim brojem stanovnika, mi možemo mnogo brže da ostvarujemo osnovne planove - razvoj turizma, pomorske privrede, poljoprivrede... Sve su to značajni resursi, ali ima nešto mnogo značajnije, a to su naši mladi ljudi. Oni su se oslobodili svakog kompleksa, obrazovani su i komuniciraju s svetom. Mi njima moramo dati šansu da sami grade budućnost."

Obrazovanje - diplomirala je na ETF-u, u Podgorici 1992, magistrirala 1984, a doktorirala je na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu 1987. godine. Specijalnost su joj telekomunikacije i mobilna telefonija.

Karijera - pre političke, gradila je karijeru naučnika, tako da je izlaskom iz "Milovog jata", odnosno, politike generalno, krug zatvorila. Istine radi, nije prva ni poslednja "lasta" koja napušta stranku, jedina će biti ukoliko se uskoro ne pojavi u nekom novom dresu (jednom je bila priča da će "zaigrati" u bojama liberala).

U duboku politiku zagazila je 1991, kad su je izabrali za člana Predsedništva Republike Crne Gore. Pre toga, bila je član Predsedništva univerzitetske konferencije mladih. Deset godina bavila se "zabranjenim" poslom za žene u Crnoj Gori, a kad joj se pridružila Vesna Perović, liberal, to nije shvatila kao pravo pojačanje, s obzirom na dijametralno suprotne stavove. Opštenarodnu popularnost sticala je mic po mic, udružena sa Svetom, Milom i Momom. Godinama se držala po strani, iako je bila potpredsednik, pa predsednik IO DPS-a, a onda se definitivno opredelila za Mila. Mada, mnogima se učinilo da je Bulatović onaj koga će podržati, jer se uoči samog razlaza, 1996. sukobila s Milom zbog njegove izjave da je DPS partija centra. Ali, kad je došlo do glasanja, ručicu je podigla "za" Đukanovića. Slično ponašanje primenila je pre imenovanja za predsednika DPS-a, kad je prvo rekla da sebe ne može da zamisli na ovoj funkciji, a potom, samo nekoliko dana kasnije, prihvatila postavljenje.

Posebno neprijatne trenutke preživljavala je 1997, kad je svakodnevno okretala glavu od komšije Momira (stanovali su u istoj zgradi). Sitne neprijatnosti i sama je priređivala, na primer Zoranu Đinđiću, koga je ohladila izjavom da su Đukanović i Đinđić samo prijatelji, i da to ne treba brkati sa stranačkim odnosima. Reči su zabolele šefa DS-a utoliko više što su "pale" u baš nezgodno vreme, u trenutku kad mu je veoma bila važna podrška državotvorne DPS...

Kada su se Crnogorci navikli na dve partije koje se pitaju (SNP Bulatovićevu i DPS Đukanovićevu), ona se malčice povukla sa javne scene. Dobila je i mesto predsednika UO crnogorskog "Telekoma", i svako malo upozoravala da nije vreme da se "Telekom" proda. Savetovala je da se pare od prodaje, kad do nje dođe, i kolike god one bile (a nije verovala da će ih biti mnogo), ulažu u Fond za razvoj, ali izgleda da nije imao ko da je sluša. Kad su joj drugovi iz vlasti prodali "preduzeće", stvarno se naljutila. Doduše, davali su joj milovci još razloga da se naljuti. Na primer, Marović joj je jednom pre (posle ostavke Branka Perovića) nudio mesto šefa diplomatije, ali bez Milove podrške. Funkcija je pripala Branku Lukovcu, a ona se povukla još više. Toliko, da je dolazila samo kad je nedostajao kvorum, a narod je primetio da je nekad bučna Milica odjednom postala napadno stišana.

Posebno kritički nastrojena bila je posle prošlogodišnjeg kongresa DPS-a, kad je javno istakla da je Đukanović, po pitanju izbora predsednika partije na Kongresu, čitav postupak sproveo u cajtnotu i onemogućio ostale kandidate da ravnopravno učestvuju u izboru. I, evo, upravo je svima obelodanila da joj je svega dosta, da se vraća svojoj dragoj nauci.

Stranački angažman - ipak, zahvaljujući političkom angažmanu, a ne naučnom, zapala je čast da je "metnu" na sajt žena predsednika partija, na drugo mesto, tik iza slavne Dolores La Pasionarije, predsednice KP Španija.

Zanimljivosti - SNP joj je prigovarao da je lidersku poziciju u partiji prepustila za paket akcija u JP PTT Crne Gore. Nebojša Medojević je rekao da u DPS-u imaju pogodne igrače za svaku igru: "Kad treba da govore o poštenju, tu je Milica Pejanović-Đurišić, za srpstvo i projugoslovenske teme zadužen je Svetozar Marović, a kad treba da se priča o nezavisnosti, istupa Đukanović." Treći su istakli da je ona videla više vajde od politike, nego politika od nje, pri čemu misle na stan u elitnom delu Podgorice. Ima i onih koji su pričali da je i supruga ugurala u direktorsku fotelju, ali to su već zli jezici.

Napisala je oko 60 naučnih radova, jednu knjigu, član je svetskih udruženja iz oblasti elektrotehnike - ETRAN, ETAI, IEEE, i Društva inženjera i tehničara. Studenti kažu da je stroga, ali i pravična, novinari znaju da nije baš uvek spremna da ljubazno odgovori na pitanja.

Udata je za Zorana Đurišića, direktora avio-kompanije "Montenegroerlajns", imaju dva sina.

ZORICA ZARIĆ


vesti po rubrikama

^tema

19:00h

"Glas" istražuje: Šta stoji iza zahuktale kampanje republičkih vlasti protiv švercera cigareta?

19:20h

Ko je ovaj čovek: Milica Pejanović-Đurišić

 FastCounter by LinkExchange