[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

GLAS ISTRAŽUJE

Šta stoji iza zahuktale kampanje republičkih vlasti protiv švercera cigareta?

Vlada ponovo u duvanskom dimu

Godišnje u zemlju na crno brodovima, šleperima i autobusima uđe cigareta za milijardu i 200 miliona evra. Ovo što je ulovljeno ovih dana samo je jedna cigareta u moru (Nicović). I šef kosovske carine smenjen iz istih razloga?

Prošlonedeljna hajka vlasti na javnost i medije oko zaplene krijumčarenih cigareta izaziva sumnje. Ko još u svetu pali zaplenjenih 80 tona cigareta, u vrednosti od 10 miliona evra, kad je poznato da države od njihove prodaje na berzi finansiraju pravosuđe i policiju?

Međutim, premijer Zoran Đinđić izjavljuje da to nije nikakav gubitak za državu i da je u pitanju "beznačajna količina robe", koja je pride možda i zaražena.

Da li je zaista 10 miliona evra tako malo para, koje ne bi pomogle domaćim organima za borbu protiv krijumčarenje, na primer? Pušači ili ne, čitava Vlada se okupila da se "nadiše" duvanskog dima, dok su "marlboro", "ronhil" i druge cigarete gorele u magacinu obrenovačke elektrane. Taj vatreni prizor je Dragan Maršićanin nazvao cirkusom. Da li opijeni dimom ili zadovoljni zbog uspešne akcije, ministri Vladan Batić, Zoran Živković, Božidar Đelić i Vladan Begović, direktor Savezne uprave carine, sa premijerom na čelu, zdušno su se smešili pred kamerama srpskih medija.

Vlast umešana u šverc?

- Nemoguće je da nijedan put krijumčarenja cigareta nije prekinut od 2000. godine na ovamo, ako se već toliko radi na tome. Odatle može da se zaključi da je neko iz sadašnje vlasti ipak nasledio miloševićevske ljude. Takođe, smešno je što je spaljena tolika količina duvana. Svugde u svetu, pa i kod nas, zaplenjene cigarete se prodaju na berzi, a od tog novca se finansiraju službe za borbu protiv krijumčarenja. Ovo što se dešava kod nas je samo marketing vlasti - kaže Nicović.
Vladan Begović je pak izjavio da su cigarete spaljene da ne bi opet došle u ruke švercerima, a premijer Đinđić da se time sprečila eventualna "zaraza" stanovništva.

Ipak, da li zvaničnici imaju razloga za toliko veselje i likovanje postignućima, ako se zna da je zaplenjena roba samo delić onoga što dođe u Jugoslaviju? Advokat Marko Nicović, potpredsednik Međunarodne policijske organizacije za droge, kaže, da preko granice godišnje nelegalno uđe u zemlju čak cigareta u vrednosti od oko milijardu i dve stotine miliona evra! Pri tom se radi o čistoj zaradi švercera od sto miliona evra!

Onda je 60 miliona evra, što je vrednost dosad zaplenjenih cigareta i šlepera, samo sitan deo onoga što nama dođe "na crno". Na graničnom prelazu Gradina uhvaćen je pre nekoliko dana bugarski šofer Cenko Stojanov, koji je imao tovarni list za prevoz kroasana, a vozio je 18,2 tone rovinjskih cigareta u vrednosti od oko 500.000 evra.

Da li će odlučni potezi vlasti zaista da obeshrabre krijumčare da prestanu da se bave ovako unosnim poslom?
- Trebalo je vozača "kroasana" pratiti do isporučioca, a ne da se uhapsi na licu mesta, jer je naručilac ove pošiljke veliki gazda, u odnosu na vrednost robe. Do njega je trebalo doći praćenjem, jer on sigurno ima i drugog vozača i drugi kamion, koji će nastaviti da radi kao i dosad - ističe Nicović.

Vlast će se teško izboriti sa ilegalnim uvozom cigareta, kaže Nicović, jer su kanali za krijumčarenje vrlo dobro razrađeni i funkcionišu godinama.
- Krijumčarene cigarete dolaze iz Bugarske, da bi iz Subotice išle u Češku, Mađarsku, Austriju, Italiju i Nemačku. To je kanal koji dovozi cigarete iz Azije. Drugi put vodi iz Italije ka našoj zemlji, a nešto manja količina stiže i iz Rusije. Švercovanje duvana je bilo vrlo rašireno u SFRJ, tako da su duž čitave jadranske obale, uključujući i Crnu Goru kao jednu od raskrsnica, postojali punktovi za to. Hrvatska danas ima veliki problem s ilegalnim duvanom, jer ga je prosto nasledila iz vremena SFRJ - objašnjava Nicović.

Zaštita domaćih cigareta

Prema Sporazumu o slobodnoj trgovini sa zemljama u okruženju, dogovoreno je da se sva roba uvozi sa carinskom stopom od jedan odsto. Međutim, u Duvanskoj industriji Niš kažu da bi od toga trebalo da se izuzmu cigarete, s obzirom na to da je našem tržištu potrebno 1.400 tona mesečno, što dva domaća proizvođača mogu da obezbede. Slobodnim uvozom bi se ugrozio rad DIN-a i vranjanske industrije, a, kažu u DIN-u, u Srbiju se uvozi ili švercuje na stotine tona makedonskih cigareta.
Ugovori za izvoz ili uvoz duvana, prema pomenutom Sporazumu, se usklađuju prema potrebama zemalja, objasnili su "Glasu" u Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose s inostranstvom.

Kako kaže sagovornik "Glasa", za vreme sankcija i izolacije, Jugoslavije je bila izbačena iz Međunarodne policijske organizacije i Interpola, što je stvorilo idealne uslove za krijumčarenja. Naša država je bila glavni put duvana, koji je povezivao Aziju i Evropu.

- Italijanskoj, ruskoj, albanskoj mafiji je to odgovaralo, ali su se švercom duvana bavile i državne službe. Povoljne uslove je stvorilo upravo to što država nije morala da poštuje bilo kakve norme međunarodnog prava. U međuvremenu, taj problem je narastao, tako da ga sada imaju i Crna Gora, BiH, ali i Srbija - navodi Nicović.

Čak je i Mihael Štajner, šef Unmika na Kosmetu, pre nekoliko dana smenio upravnika kosovske carine zbog sumnje da su zvanične institucije pokrajine umešane u šverc cigaretama.

U međuvremenu, u medijima se pojavljuju i optužbe hrvatskog lista "Nacional" da je Stanko Subotić, biznismen, glavni mafijaški bos Balkana. Preko njega su, navodno, zvaničnici srpske i crnogorske vlasti uključeni u šverc cigareta, droge i oružja.

Osim svakodnevnih izveštaja o zaplenjenim cigaretama, koje vlast uredno šalje medijima, najviše se ovom tematikom bave izvesne novine, za koje kritičari kažu da su verovatno instrument za promovisanje vladajuće koalicije.

D. ĆIROVIĆ
B. RISTIĆ


vesti po rubrikama

^tema

19:00h

"Glas" istražuje: Šta stoji iza zahuktale kampanje republičkih vlasti protiv švercera cigareta?

19:20h

Ko je ovaj čovek: Milica Pejanović-Đurišić

 FastCounter by LinkExchange