[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Skupština juče ceo dan nije mogla da sakupi kvorum

DSS ruši Vladu?

Administrativni odbor uveo kazne za poslanike koji dođu u Skupštinu, a ne uđu u salu

BEOGRAD - Poslanici DSS-a u Skupštini Srbije priklonili su se taktici opozicionih grupa u parlamentu - radikalima, socijalistima i SSJ-u u rušenju kvoruma, tako da Skupština juče ceo dan nije mogla da nastavi redovno zasedanje, uprkos tome što se po službenoj evidenciji u parlamentu našao sasvim dovoljan broj narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je bio predlog zakona o ministarstvima, koji predviđa stvaranje dva nova ministarstva, o lokalnoj samoupravi i o životnoj sredini, a što podrazumeva postavljanje još dva ministra, odnosno rekonstrukciju Vlade.

Mnogo košta

- Sve je po Poslovniku, a protivzakonito je to što poslanici opozicije i DSS rade, a to je i protiv interesa građana zato što i jedan minut zasedanja košta mnogo. Oni imaju pravo da odugovlače i glasaju protiv nekog predloga, ali njihova je obaveza da učestvuju u radu Skupštine, jer su zato izabrani, a to se posebno odnosi na one poslanike koji su ovde na stalnom radu. Njih ima 125 i ne treba da se dešava da kvorum obezbeđuju poslanici DOS-a koji volontiraju, a ne oni koji su na stalnom radu, a iz drugih su stranaka - rekla je Mićić.

Kako kad

- Kada je krojen ovaj Poslovnik o radu, tadašnji predsednik Skupštine Maršićanin, je tvrdio jedno, a sada isti tabor o kvorumu tvrdi nešto sasvim drugo, suprotno, podsetio je na vanrednoj sednici članove Administrativnog odbora Aleksandar Stefanović iz DHSS.

- Nije reč ni o kakvoj rekonstrukciji Vlade, već o političkom namirivanju računa sa koalicionim partnerima DOS-a, sa SDP i Novom Srbijom, tvrdili su poslanici DSS-a, odbijajući da uđu u salu. Posle više od dva sata čekanja, u sali je bilo 120, od potrebnih 126 narodnih poslanika, pa je predsednica parlamenta Nataša Mićić sazvala vanrednu sednicu Administrativnog odbora koji je izglasao odluku po kojoj predsednica može izreći disciplinsku meru opomene poslanicima koji dođu u Skupštinu, evidentiraju se i "zarade" dnevnicu, ali ne učestvuju u radu Skupštine.

Takva odluka nije pomogla da se okupi dovoljan broj poslanika, mada je u sali, prema rečima Nataše Mićić i Čedomira Jovanovića, sedelo 90 odsto od ukupnog broja poslanika DOS-ove grupacije.

- Mere koje sprovode poslanici DOS-a sve su represivnije i uvode nas u diktaturu, a ne u parlamentarni život, izjavio je tim povodom Dejan Mihajlov, šef poslaničke grupe DSS, tvrdeći da je odluka o kaznama suprotna Poslovniku, zakonu, Ustavu..

- Mi smo do sada uvek obezbeđivali kvorum, ali to sada ne želimo, pošto je u pitanju jedan politički zakon, koji ne utiče na život građana, rekao je on. Njegov poslanički kolega Dušan Budišin je odluku nazvao skandaloznom i dodao:

- Današnja odluka Administrativnog odbora je pravno nasilje, i ako se ono nastavi bićemo primorani da pokrenemo postupak zaštite narodnih poslanika. Mićićka je sazvala sednicu Odbora ad hok, bez dnevnog red, teme..

- Ovde je reč o jednoj skandaloznoj odluci, ali nećemo dozvoliti da nas zaplaše nikakvim pretnjama i sankcijama, izričit je bio Budišin.

Koga Koštunica kritikuje

- Nećemo tolerisati tako neodgovorno i ponižavajuće ponašanje poslanika koje dovodi u pitanje i samo funkcionisanje republičkog parlamenta, izjavio je Čedomir Jovanović, posle odluke Administrativnog odbora o kaznama.
- U petak je predsednik SRJ, Vojislav Koštunica kritikovao, pored ostalog i republički parlament zbog neefikasnosti, a ja ga kao predsednika DSS podsećam da je među 50 najneredovnijih poslanika u Skupštini, iz njegove stranke njih 20.
Jovanović je naglasio da su napuštanjem skupštinskih klupa poslanici DSS promenili strategiju borbe, jer im dosad nije uspelo da uz pomoć glasova opozicionih stranaka "isteraju" svoje predloge.

Vladi ističe rok

- Ovo nije bio predlog o rekonstrukciji Vlade. Nije ni borba ni vlast, niti podela političke odgovornosti, već čisto političko namirivanje iz koalicionog sporazuma, o čemu je na TV javno govorio Čović, a Vlada ga nije demantovala. Ovde je reč o pokušaju da se produži vek ovoj Vladi koja gubi autoritet. Pritisak je ovim našim postupkom započeo i njima je jasno da im ističe rok - izjavio je za "Glas" Đorđe Mamula, poslanik DSS.
Na naše pitanje kad DSS očekuje rezultat svog "rada" Mamula je kratko odgovorio:
- Pritisak je počeo i u narednim mesecima to treba očekivati.


M. Dapčević
M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

17:07h

Više od trećine stanovnika Srbije na granici siromaštva

17:18h

Uz Dan pravosuđa Srbije, sećanje na Dušanov zakonik

17:32h

Dr Rašković-Ivić obećala: Izbeglice više neće biti socijala

17:41h

Upravnik carinarnice u Dimitrovgradu: Nije bilo smena na "Gradini"

17:56h

Da li provesti lustraciju i među sudskim veštacima

18:08h

U bolnici u Petrovcu na Mlavi lekari otkazali poslušnost

18:14h

Testiranje na narkotike u Jagodini: Petina đaka na drogama

18:33h

O srpskom sudstvu u okviru Unmikovog pravosuđa

18:52h

Skupština juče ceo dan nije mogla da sakupi kvorum

19:03h

Novi Pazar: Porodica preti samospaljivanjem, jer nemaju gde da se isele

19:14h

Pomen vojnicima i pacijentima na Dedinju

19:19h

Nevreme u Lozničkom kraju

19:27h

Odlikovani ambasadori

19:31h

Kruševac: Vojska školuje mehaničare

19:46h

Bajina Bašta: Šakal poklao ovce

19:54h

Ozračeni bolničari u Kragujevcu?

22:37h

Počeo stečajni postupak u RK "Beograd"

      


FastCounter by LinkExchange