[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 18. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Dinar se postepeno vraća u strane menjačnice

Najpre u Mađarskoj,
Grčkoj i Austriji

Dinar se, na primer, u Sloveniji još nije vratio u banke i menjačnice

BUDIMPEŠTA, BRISEL, LJUBLJANA (Tanjug) - Dinar se sporo vraća na kursne liste u bankama i menjačnicama u svetu, sa izuzetkom Mađarske, gde je našao mesto među drugim stranim valutama u svim državnim menjačnicama, uključujući i najveću mađarsku banku OTP.

U privatnim bankama u Mađarskoj, međutim, jugoslovenske valute još nema, kao ni u međunarodnoj berzanskoj korporaciji "Hamilton". Predstavnik ove finansijske ustanove je napomenuo da se još ne zna kada će dinar dospeti na kursnu listu njenog budimpeštanskog predstavništva.

Više privatnih menjačnica, pre svega u Segedinu, još pre nekoliko meseci je omogućilo klijentima kupoprodaju naše valute. Tako menjačnica "Ekskluziv best" , na primer, dinar kupuje za 3,20, a prodaje za 4,16 forinti.

Provera na duži rok
Kako su rekli predstavnici nekih od najvećih belgijskih banaka, u ovom trenutku je suviše rano govoriti o otkupu dinara, što se, kako su rekli, na duži rok ne isključuje. Sve, zapravo, zavisi od zainteresovanosti belgijskih banaka, kao i od poslova u kojima bi se dinar pominjao kao platežno sredstvo. Po mišljenju belgijskih bankara, za Jugoslaviju je najvažnije da održi konvertibilnost domaće valute na duži rok. To će, smatraju oni, biti i najteži posao, u kome su ključna dva faktora - poboljšanje ekonomske snage zemlje i priliv stranog kapitala.

Dinar se u Sloveniji još nije vratio u banke i menjačnice, odakle je prognan pre punu deceniju. Uprkos sve obimnijoj robnoj razmeni dve države, koja je prošle godine dostigla ukupnu vrednost od oko 250 miliona dolara, a za ovu je planirano čak povećanje od 50 odsto, dinar zasad nije izborio svoje mesto među petnaest valuta koje se redovno nalaze na kursnoj listi Banke Slovenije.

Nema ga ni na tabelama menjačnica, koje od stranih valuta država nastalih na području prethodne Jugoslavije kupuju i prodaju hrvatsku kunu i bosanskohercegovačku konvertibilnu marku. Međutim, prema tvrdnjama u pojedinim menjačnicama sa najvećim prometom u Ljubljani i Mariboru, poslednjih nedelja je prvi put posle dužeg vremena zabeležena učestalija potražnja dinara, što se objašnjava pripremama za odlazak na godišnji odmor u SRJ.

Dinara takođe nema ni na kursnim listama menjačnica u Trstu, koje tradicionalno prve počinju sa otkupom i prodajom proteranih nacionalnih valuta.

Belgijski bankari su upoznati sa konvertibilnošću dinara, ali u ovom trenutku ne razmišljaju o otkupu jugoslovenske valute. Takav stav ne bi ni trebalo da iznenađuje, imajući u vidu da ni Narodna banka Jugoslavije nije predvidela da se dinar otkupljuje u Belgiji, već u Mađarskoj, Grčkoj, Britaniji i Francuskoj.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:52h

Dinar se sporo vraća u strane menjačnice

18:03h

Od pravnika MMF-a zatražena pomoć za raspodelu kredita

18:18h Ljubiša Krgović iz Centralne banke Crne Gore: Evro ostaje
18:26h Milo Đukanović o dinaru u Crnoj Gori
18:39h Ministar Veselinov ocenio: Krediti za agrar još nepovoljni
18:51h U Termoelektrani "Nikola Tesla A" odlukom Vlade Srbije juče uništeno 80 tona cigareta
19:03h Danilo Vicković: Nije odobren uvoz junetine iz Britanije
19:17h Stečaj za Kompaniju RK "Beograd" kao poslednja šansa
19:56h Generalni direktor niškog DIN-a: Podrška "švercerskoj lomači"
23:55h Mlađan Dinkić "neprijatno iznenađen": Ledina umesto fabrike cigareta u Čačku
   


     


FastCounter by LinkExchange