[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Krajem prošle nedelje održan sastanak vojno-političkog vrha SRJ i delegacije NATO-a

Načinjen prvi korak
ka Partnerstvu za mir

Uslovi za članstvo Jugoslavije u "predvorju NATO-a" bili jedina tema razgovora u Moroviću. Razgovarano daleko od očiju javnosti da bi se izbegli nepotrebni pritisci. Uskoro novi susreti sa sličnim sadržajem

BEOGRAD - Predstavnici vojno-političkog vrha SRJ razgovarali su u četvrtak i petak sa delegacijom NATO-a o mogućnostima pridruženja naše zemlje Partnerstvu za mir.

Sastanak, koji predstavlja jedan od prvih konkretnih koraka ka članstvu SRJ u Partnerstvu za mir, usledio je nakon zvaničnog pisma ministra inostranih poslova, Gorana Svilanovića upućenog generalnom sekretaru NATO-a, Džordžu Robertsonu. U tom pismu, Svilanović ga je obavestio o odluci o potrebi priključenja Jugoslavije Partnerstvu za mir.

Boris Tadić, koji je skupu prisustvovao u funkciji zamenika predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Savezne skupštine, kaže da su uslovi za pristupanje SRJ "predvorju NATO-a" bili jedina tema ovog okruglog stola.

- Unutar glavnog tematskog okvira razmatrali smo i konkretnije stvari, kao što su reforma VJ, civilna kontrola nad vojskom, zakoni koji se tiču ove oblasti... - navodi Tadić.

Čović potvrdio razgovore

BEOGRAD (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović potvrdio je da su predstavnici vojno-političkog vrha SRJ razgovarali krajem prošle nedelje sa visokom delegacijom NATO-a o modalitetima saradnje.
- To su bili razgovori o perspektivama i pristupima sa obe strane u smislu određenih koraka koji nas čekaju, a prvi korak je Partnerstvo za mir - rekao je Čović.
Upitan zbog čega je vojnu delegaciju na tim razgovorima predvodio general Branko Krga a ne načelnik GŠ VJ Nebojša Pavković, Čović je rekao da je i Krga general i da je pomoćnik načelnika GŠ VJ.

Generalni sekretar Atlantskog saveta Jugoslavije, Veljko Kadijević, kaže da je ovo bio samo prvi u nizu sličnih sastanaka:
- Predstavnici NATO-a izložili su političke i tehničke preduslove za članstvo u Partnerstvu za mir, a jugoslovenska delegacija predočila im je naše potrebe i mogućnosti.

Sastanak je održan u organizaciji Atlantskog saveta Jugoslavije u Moroviću, a okruglim stolom predsedavao je Vladan Živulović, predsednik Saveta. Delegacija NATO-a, SAD i Velike Britanije brojala je devet članova. Među njima, svakako najznačajnija osoba je Robert Seri, direktor za upravljanje krizama i operacije NATO-a.

U razgovorima su, između ostalih, učestvovali još i Kris Doneli, specijalni savetnik generalnog sekretara NATO-a za istočnu i jugoistočnu Evropu, Andreas Papakonstantinu, iz odseka za odbrambeno partnerstvo i kooperaciju, Brus Džekson, savetnik Bele kuće za pitanja širenja NATO-a, kao i Frenk Kuk, član britanskog parlamenta.

Jugoslovensku stranu u pregovorima predvodio je zamenik načelnika GŠ VJ, general Branko Krga. Pored njega i Tadića, tu su bili još i Svilanović, njegov pomoćnik Vuk Žugić, savetnici predsednika SRJ Predrag Simić i Rade Bulatović, zamenik i pomoćnik ministra odbrane Svetislav Ristić i Dobrosav Radovanović, kao i savetnik predsednika Crne Gore za vojna pitanja, general Blagoje Grahovac. Predstavnici NATO-a sastali su se i s potpredsednikom Republičke vlade, Nebojšom Čovićem, ali u Beogradu.

Objašnjavajući zašto su razgovori održani daleko od očiju javnosti, Tadić kaže da je, s obzirom na važnost sastanka, "bilo bolje da se ne stvara nepotrebna tenzija".

Jedan od narednih koraka povezanih sa uključenjem naše zemlje u Partnerstvo za mir je i međunarodna konferencija "Bezbednosni izazovi na jugoistoku Evrope - putevi izgradnje stabilnosti i poverenja", koja će u organizaciji Atlantskog saveta Jugoslavije, Instituta za ratne veštine GŠ VJ i nemačke fondacije "Konrad Adenauer" biti održana 21. i 22. maja u Beogradu.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Ministri EU nadaju se skorim pregovorima SRJ i EU

17:30h

Maršićanin: DSS priprema ustavnu povelju

17:40h Ružić: Prevaziđen problem rukovođenja u SPS-u
17:45h Počinje kampanja za predsedničke izbore Muje Lopova
17:55h Šesta nedelja protesta u Kosovskoj Mitrovici
18:10h Mićunović o zahtevu da Beograd hapsi Karadžića
18:20h Marek Novicki razgovarao sa Srbima s Kosmeta
18:30h Advokat potvrdio: Martić sutra u Hagu
18:35h Redžepi spreman na razgovor sa Srbima
18:45h Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu
19:00h Savić: Predstavnici "Povratka" do kraja nedelje
19:15h Održan sastanak vojno-političkog vrha SRJ i delegacije NATO-a
23:00h Rekonstrukcija Vlade konačno
23:30h EU ukinula carine Kosovu
23:45h Pokrenute istrage protiv trojice pripadnika OVK
23:50h Obnova Srebrenice
   


     


FastCounter by LinkExchange