[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Dinkić: Jugoslaviji odobren trogodišnji finansijski aranžman

Podrška MMF-a -825 miliona dolara

BEOGRAD - Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je juče Jugoslaviji novi trogodišnji finansijski aranžman vredan 650 miliona specijalnih prava vučenja , odnosno 825 miliona dolara, izjavio je za " Glas" Mlađan Dinkić, guverner NBJ, precizirajući da je Fond izuzetno pozitivno ocenio naše reforme i trogodišnji plan ekonomske politike. Na osnovu toga odobrena je poslednja, četvrta kreditna tranša iz važećeg stend-baj aranžmana od 63,5 miliona dolara, i uz prvo vučenje sredstava iz novog finansijskog aranžmana, u devizne rezerve zemlje do kraja nedelje sliće se 127 miliona dolara, ističe guverner.

Po njegovim rečima, ovaj kreditni aranžman je odobren na deset godina otplate, koja počinje posle 4,5 godina počeka, i sa tržišnom kamatom, koja sada iznosi 3 odsto godišnje. Povlačiće se 13 tranši, a prva odmah, i upravo to će aktivirati već postignuti sporazum o otpisu spoljnog duga sa Pariskim klubom od 51 odsto, da bi nakon uspešne realizacije ovog trogodišnjeg aranžmana usledio i otpis preostalih 15 odsto obaveza.

SAD nisu lobirale protiv
BEOGRAD ( Beta ) - Guverner NBJ je rekao da su predstavnici SAD u Izvršnom odboru direktora MMF-a "izneli sve
najlepše o našem ekonomskom programu" i potom glasali protiv, ali nisu lobirali da i drugi tako glasaju.

Prva faza, odnosno otpis duga od 51 odsto, naglašava Dinkić, znači smanjenje obaveza za 2,2 milijarde dolara. On, takođe, ističe da se odobravanje ovakvog finansijskog aranžmana od strane MMF-a može smatrati presedanom, pošto je naša zemlja za samo godinu i po dana uspela da sa Fondom sklopi tri aranžmana, a ono što je do sada dobijeno, uz pomenutih 127 miliona dolara, teži 464 miliona dolara.

Dinkić poslednju vest iz Vašingtona karakteriše kao najveći uspeh vladinog eksperstkog tima, jer će ovako veliki novčani iznos učiniti dinar stabilnim, ali što je još važnije aranžman odobren od MMF-a na tri godine

potvrđuje da ova zemlja iz kriznog finansiranja ulazi u period dugoročno održivog razvoja, što je jasan signal koji će razumeti svi potencijalni investitori.

- To je poruka da u platnom bilansu neće biti problema, da slobodan transfer profita investitora neće biti ugrožen eventualnom dužničkom krizom zemlje i sada smo sigurno prešli Rubikon koji nas je odvajao od labave ka dugoročno održivoj stabilnosti. Mislim da smo na makroekonomskom planu postigli maksimum u poređenju sa drugim zemljama istočne Evrope i sada ostaje da to isto uradimo i na mikroekonomskom planu kako bi iskoristili psihološke efekte koje donosi ovakav aranžman, kaže Dinkić

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:08h

Šta novi devizni zakon donosi građanima

18:14h

EPS demantuje Ilića: Cena priključka još nije utvrđena

18:29h Petrović najavio novu uredbu: Dug državi postaje njen ulog
18:36h Do sada porez na godišnji prihod prijavio 2.341 građanin
18:42h Krediti za kupovinu malih i srednjih preduzeća
18:59h "MGS Vorld Trejd" uzalud ulagao u društvenu firmu "Milan Toplica"
19:19h Cigarete skuplje u proseku 10 odsto
   


     


FastCounter by LinkExchange