[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Branislav Anđelić, direktor vladine Agencije za razvoj informatike i Interneta, tvrdi

Telekom monopolista bez ograničenja

Prave štampariju, kablovsku televiziju, a broj pretplatnika nije povećan. Lažu narod da su kupili 300.000 novih brojeva - polovina služi za veze među centralama. Biznis direkcija - prćija grčkih direktora

BEOGRAD - U proteklih nekoliko dana javnost Srbije je svedok kulminacije poremećenih odnosa između dve izuzetno bliske srpske kompanije.

Reč je o Javnom preduzeću "PTT Srbija" i "Telekomu Srbija", Akcionarskom društvu čiji je većinski vlasnik upravo PTT, odnosno Vlada Srbije. Komentarišući javni sukob između menadžmenta dva preduzeća u kome su izrečene veoma teške optužbe na obe strane, Branislav Anđelić, direktor vladine Agencije za razvoj informatike i Interneta i eminentni stručnjak iz oblasti telekomunikacija kaže:

- Ja sam još avgusta prošle godine u više navrata javno upozoravao da politika "Telekoma Srbija" ugrožava razvoj Srbije. Najhitniji prioritet u razvoju je digitalizacija centrala i povećanje broja pretplatnika. Telekom ništa ne radi na tom planu. Umesto toga, ogromne, bespotrebne pare se troše na uvođenje usluga koje nisu primarna funkcija Telekoma, a trenutno ih obavljaju domaće firme za Telekom i time doprinose domaćem razvoju. Oni prave štampariju, informacioni centar, kablovsku televiziju, a za to vreme broj pretplatnika se uopšte nije povećao, ako ne računamo 200.000 dvojnika koji su se kao avet ponovo pojavili u našoj mreži, iako smo ih gotovo iskorenili još 1997. godine.

Evo i sad lažu narod da su kupili 300.000 novih brojeva. Od toga samo 150.000 je namenjeno pretplatnicima, a ostalo je za veze među centralama. Da se ne poredimo sa bogatijima; u Makedoniji je digitalizacija skoro 100 odsto, a kod nas ispod 50 odsto. Svaki Makedonac ima digitalnu centralu na manje od 700 metara od kuće, što znači da putem dž DSL veza može da uvede širokopojasni, odnosno brzi Internet kod kuće za dan, dva.

Poslednja šansa

- Vlada Srbije čvrsto je opredeljena da razvija ekonomiju znanja, koja se zasniva na upotrebi informacionih i komunikacionih tehnologija, a pre svega, brzog jeftinog i pristupačnog Interneta. Svojom politikom Telekom direktno ugrožava razvojne planove Vlade. Takođe, Vlada već duže vreme pokušava da sa ostalim akcionarima postigne razumevanje o funkcionisanju Telekoma, tako da se njihovi interesi da ostvaruju profit ne ugroze, ali i da se ostvaruju potrebe Vlade za razvojem. Na žalost, to se pokazalo kao uzaludno. Ovo je sada poslednja šansa rukovodstvu Telekoma da promeni kurs. Razvoj više ne može da čeka, kaže Anđelić.

PTT tvrdi da "Telekom" blokira razvoj Interneta?
- Blokira, minira, sprečava, i to ne samo PTT-u. Biznis direkcija je već godinama privatna prćija grčkih direktora. Svako od njih se ustali s nekom domaćom Internet firmom i onda ta firma sve odmah dobije, dok ostali čekaju mesecima, ponekad i godinama samo na odgovor da "nema tehničkih mogućnosti". Osim toga, Telekom je krenuo u direktnu utakmicu sa Internet provajderima prema krajnjim korisnicima i jednostavno odbija da im dodeli postojeće kapacitete kako bi ih sačuvao za sebe. Oni koriste postojeći ugovorni monopol da ostvare faktički monopol i tamo gde za to nemaju prava. Sada su krenuli u lov na Internet provajdere koji pružaju usluge prenosa glasa preko Interneta(Voice over IP). Telekom nema, podvlačim, nema nikakav monopol na prenos glasa putem Internet protokola, već samo na fiksnu govornu telefoniju(snjitched voice). Ali oni su bogati, veliki, moćni, a i prekidač je u njihovim rukama. Idu i gase opremu i linije ljudima koji su svoju životnu ušteđevinu uložili u ovu opremu i izdržavaju desetine porodica od ovog posla. Takvi Telekomovi postupci su potpuno ilegalni, ali koji Internet provajder ima vremena i para da im se suprotstavi.

Telekom je takođe optužen za "autokratsko" ponašanje?
- Ja bih to pre nazvao bahatim i osionim. Vlada nema ništa manji problem u komunikaciji sa Telekomom nego PTT. Evo, primera radi, nedavno smo dobili donaciju u opremi od skoro 50 miliona maraka od Nemačke za razvoj Akademske, dakle neprofitne mreže. Potrebna su nam međugradska optička vlakna radi testiranja te opreme. Telekom odbija da ih da. Ministartvu se obrazlaže da nije "politika" Telekoma da "biznis" korisnicima daje vlakna u zakup.

Nije Vlada biznis korisnik. Mi smo država. A postojeći, i još uvek važeći, Zakon o sistemima veza sa dobro razrađenim mehanizmom primene nalažu operateru da državi mora da obezbedi tražene kapacitete. Zakon čak kaže da, ako kapaciteta trenutno nema, Telekom mora da ih izgradi i stavi na raspolaganje u najkraćem roku. Nema nikakvih nedoumica u ovoj obavezi i njeno neispunjavanje može direktore veoma brzo odvesti u zatvor. Da vam ne pričam kako je jedan direktor Telekoma jednom ministru tražio da mu napismeno pošalje temu sastanaka, pre nego što pristane da ga "primi".

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:09h

Branislav Anđelić: Telekom monopolista bez ograničenja

18:16h

Bez prepreka za obnovu privredne saradnje s Italijom

18:28h

U aprilu rast troškova života 0,6 odsto

18:37h

Stručnjaci upozoravaju: Proizvodnja kaska za planom

18:42h

Nikome nije gledano kroz prste pri utvrđivanju poreza na ekstraprofit

18:59h

U Bečmenu otvoren centar za uzgoj povrća u plastenicima

19:11h

"Knjaz Miloš" između privatizacije i dokapitalizacije

19:27h

Strani partneri uskoro u Nacionalnoj štedionici

      


FastCounter by LinkExchange