[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 7.maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Zašto se odugovlači s usvajanjem Beogradskog sporazuma?

Država u blokadi,
Solana nestrpljiv

Bojović: Prozreli smo Đukanovićevu podvalu. Kolundžija: Ne treba računati na strpljenje EU. Popović: Evropa već opomenula. Dobrosavljević: Zbog lokalnih izbora, odugovlače sve stranke u Crnoj Gori

BEOGRAD - Evropska unija, po svemu sudeći, sprema se da "podseti" potpisnike na rokove propisane Beogradskim sporazumom. Havijer Solana, visoki predstavnik EU, najpre je uoči 1. maja poslao dvojicu izaslanika, a i sam se sprema da dođe u Beograd i Podgoricu i proveri ko i zašto odugovlači.

Sporazum je "zapeo" u Skupštini SRJ, gde SNP i SNS, traže da se definiše izbor poslanika budućeg parlamenta, kao i da dosadašnji saziv ostane na okupu dok ih ne zamene novi.
- Umesto da se neposredno biraju poslanici, Đukanović insistira na delegatskom izboru. Drugo, zalaže se da se ustavna povelja samo proglasi u Skupštini pa da istovremeno nestanu dosadašnje institucije. SNP i SNS su prozrele podvalu i naša je obaveza da sprečimo da SRJ nestane na neustavan način - kaže Božidar Bojović, predsednik SNS-a.

Solana, kako prenosi Tanjug, još nema precizan plan kada će se sresti s najvišim predstavnicima Beograda i Podgorice, ali postoji mogućnost da pre toga opet pošalje svoje savetnike.
- Ne bi trebalo računati na preveliko strpljenje EU. Oni su nam jasno poručili da očekuju da do kraja juna treba da usvojimo ustavnu povelju. SNP odlaže usvajanje Beogradskog sporazuma i pitanje je zašto svoje zamerke nisu izneli u crnogorskom parlamentu. Sada traže da Savezna skupština menja to što su već usvojile obe republike - podseća Nada Kolundžija, potpredsednik DA.

Predrag Popović, potpredsednik NS, ukazuje da je Evropa već opomenula i da nema previše vremena za odugovlačenje: "Sada se pojavljuje i Batićeva kampanja, a SNP i SNS se ponašaju neracionalno. Upozoravam i jednu i drugu stranu da se urazume".

Za neposredne izbore poslanika budućeg parlamenta zalaže se i DSS. Vladimir Dobrosavljević, član GO, međutim, smatra da nije vreme da se "nekim detaljima odlaže usvajanje Sporazuma, jer je to moguće definisati u povelji".
- Odugovlače sve stranke u Crnoj Gori, jer pred lokalne izbore hoće da ojačaju svoju poziciju - kaže Dobrosavljević.

EU ne dopušta

Solanini savetnici preneli su da EU zahteva striktnu primenu Sporazuma i da Evropa insistira na što hitnijem formiranju komisije za izradu ustavne povelje. Na redovnom sastanku ministara EU, koji će se održati 13. i 14. maja, jedna od tema biće verovatno i realizaciji Beogradskog sporazuma. Dragan Šoć, predsednik NS, na osnovu kontakata sa Fernandom Đentilinijem i Stefanom Lineom, Solaninim izaslanicima, upozorava da EU neće dopustiti da blokada dugo potraje.

SNP se pravi važan

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, očekuje da će se posle lokalnih izbora u ovoj Republici, 15. maja, "stvoriti uslovi za deblokadu procesa" primene Beogradskog sporazuma. U izjavi za "Vijesti", on je optužio opozicionu SNP da želi da opstruira taj proces u saveznom parlamentu, da bi "u kampanji za lokalne izbore pokazala svoju važnost tako što će ucenjivati Srbiju".

06. May 2002 23:15 (GMT+01:00)

Brinula tuđe brige

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je inicijativa za raspisivanje referenduma za samostalnu Srbiju znak da se ta republika „okreće sebi" i da počinje da se udubljuje u svoje razvojne probleme.
„Mislim da u Srbiji ljudi shvataju da je Srbija dosta brinula tuđe brige", rekao je Đukanović na političkoj tribini na Žabljaku.


D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Dragoljub Mićunović o DS-u, DSS-u, zajedničkoj državi...

17:15h

Ibrahim Rugova završio svedočenje u Haškom tribunalu

17:25h

Nije određen datum odlaska u Hag bivšeg predsednika RSK

17:40h

Haški Tribunal ucenio Milana Babića?

17:55h

DS proslavio krsnu slavu u Kraljevu

18:10h

Zašto se odugovlači s usvajanjem Beogradskog sporazuma?

18:20h

Gojko Savić najavio: "Povratak" ove nedelje u Vladi

18:35h

Čovićev protest zbog rušenja srpskog groblja u Đakovici

18:50h

Del Ponteova o novim haškim optužnicama

19:10h

Đinđić sutra s Berluskonijem

      


FastCounter by LinkExchange