[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
30. april-1,2 maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Zagrebački advokat Anto Nobilo upozorava na pravnu caku

Zastarelo pravo na obeštećenje Srba?

Rok podnošenja tužbe za naknadu štete za miniranje kuće je pet godina, posle čega se gubi pravo na potraživanje od države. Moraće da dokažu da su ih sprečile nepremostive okolnosti

ZAGREB (Tanjug) - Hrvatska ministarka pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović najavila je da će u Zakon o obaveznim odnosima biti vraćena ranije ukinuta odredba o obavezi države da nadoknadi štetu onima kojima je imovina uništena terorističkim aktima, čime bi bio otvoren put za naknadu štete Srbima čije su kuće minirane. Međutim, zagrebački advokat Anto Nobilo upozorava da bi vraćanjem te odredbe u zakon moglo da bude otvoreno pitanje zastarelosti. On kaže da je najvećem broju ljudi imovina uništena početkom rata i da oni tada, iz straha, nisu podnosili tužbe za naknadu štete, čime su posle pet godina izgubili pravo na potraživanja od države.

Minirano 10.000 kuća
Prema podacima nevladinih organizacija, za vreme hrvatske "Oluje" i posle nje srušeno je 22.000 srpskih kuća, a tokom proteklog rata u Hrvatskoj minirano je oko 10.000 kuća, uglavnom srpskih i to na područjima izvan neposredne ratne opasnosti.

Nobilo je u jučerašnjoj štampi izjavio da bi oštećeni, posle stupanja na snagu odredbe, ipak, mogli da na sudu dokazuju da su ih tada sprečile nepremostive okolnosti, ali da će to morati da se rešava od slučaja do slučaja. On kaže da je moguće da je hrvatska država procenila da je vraćanje odredbe o naknadi štete za uništenu imovinu u terorističkim aktima neće mnogo stajati, a da će doprineti njenom ugledu.

"Verovatno se sudu obratilo tek nekoliko stotina građana, a kako je reč uglavnom o onima čiji su objekti vredeli 10 do 15 hiljada evra, to državi neće biti veliki trošak", istakao je Nobilo.

Ako Hrvatska bude pokušavala da na osnovu zastarelosti ili na drugi način izbegne obavezu naknade štete, oštećenima ostaje mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je već u slučaju porodice Kutić odlučio u njenu korist i obavezao Hrvatsku na naknadu štete. Zakonska odredba o naknadi štete za imovinu uništenu terorističkim aktima suspendovana je 1996, za vreme vlasti HDZ-a, upravo da Srbima ne bi bila nadoknađena šteta za uništenu imovinu čije je rušenje i paljenje bilo u funkciji isterivanja Srba ili onemogućavanja njihovog povratka u Hrvatsku.


vesti po rubrikama

^balkan

15:32h

Banjalučki "Patriot" prenosi delove još neobjavljene knjige "Istorija bolesti"

15:35h

Deca mirovnjaka rađaju se s teškim deformitetima

15:40h Više od trećine Hrvata su rasisti i nacionalisti
15:42h Rusi uvređeni nivoom hrvatske vojne delegacije
15:47h Zagrebački advokat Anto Nobilo upozorava na pravnu caku
15:50h Banjalučki sud sastavio listu osumnjičenih za ratne zločine
15:59h Dvadesetak građana upalo na sednicu SO Trebinje
   


     


FastCounter by LinkExchange