[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
30. april-1,2 maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U Italiji raste panika zbog osiromašenog uranijuma

Deca mirovnjaka rađaju
se s teškim deformitetima

RIM (Tanjug) - U Italiji raste panika posle emisije TV Rai "Njuz" u kojoj su objavljeni podaci o štetnim posledicama osiromašenog uranijuma kod novorođenčadi čiji su očevi učestvovali u misijama u Somaliji i na Balkanu.

Ceo slučaj otvoren je svedočenjima o šest slučajeva dece rođene s velikim deformitetima, čiji su očevi vojnici iz misija u Somaliji i na Balkanu, a štampa, pre svega "Unita" i "Il tempo" prenose izveštaje brojnih agencija da se broj slučajeva popeo na 23 i da, pritom, nije reč samo o deci vojnika, već i roditelja koji žive u blizini vojnih poligona, na kojima je u okviru vežbi navodno korišćeno oružje sa osiromašenim uranijumom. Zatraženo je hitno osnivanje Parlamentarne komisije za istragu.

"Unita" je objavila frapantne podatke o smrtnim slučajevima i slučajevima novorođenčadi sa veoma teškim genetskim deformitetima na Sardiniji. U mestu Vilapucu, gde živi samo 150 stanovnika, na nekoliko stotina metara od vojnog poligona, za poslednjih pet godina umrlo je 12 osoba od raka, a isto toliko obolelih se bori za život. U mestu Eskalaplana, sa 2.600 stanovnika, gde takođe postoji veliki poligon, poslednjih godina rođeno je 11 dece sa takođe teškim deformitetima. Bilans prijavljenih slučajeva do sada: 12 dece rođene sa teškim deformitetima nepca, skeleta, posebno ekstremiteta, a očevi su im bili vojnici u misijama u Somaliji i na Balkanu, kao i 11 dece iz zona u blizini vojnih poligona. Rai je objavio dokumentarni zapis o 11 italijanskih vojnika u BiH, koji su prikupljali materijal zaostao iza bombardovanja - četvorica su dobila decu s veoma teškim deformitetima.


vesti po rubrikama

^balkan

15:32h

Banjalučki "Patriot" prenosi delove još neobjavljene knjige "Istorija bolesti"

15:35h

Deca mirovnjaka rađaju se s teškim deformitetima

15:40h Više od trećine Hrvata su rasisti i nacionalisti
15:42h Rusi uvređeni nivoom hrvatske vojne delegacije
15:47h Zagrebački advokat Anto Nobilo upozorava na pravnu caku
15:50h Banjalučki sud sastavio listu osumnjičenih za ratne zločine
15:59h Dvadesetak građana upalo na sednicu SO Trebinje
   


     


FastCounter by LinkExchange