[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 28. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Božidar Đelić za "Glas" povodom neusvajanja zakona o deviznoj štednji

Srbija će doneti
sličan zakon

Javni dug po osnovu stare devizne štednje ionako pada na budžete republika, a u Crnoj Gori do sada nisu isplatili ni dinara

BEOGRAD - Neusvajanje zakona o staroj deviznoj štednji odslikava negativne posledice nesređenih odnosa između Srbije i Crne Gore, zbog čega je ovaj zakon predložila NBJ, mada je on javni dug i čisto fiskalni zakon čije je sprovođenje, od emisije obveznica do isplate štediša za građane Srbije, trebalo da obezbedi republički budžet, komentariše za "Glas" Božidar Đelić, srpski ministar finansija.

Sada su, po njegovim rečima, devizne štediše stavljene u neravnopravan i nepovoljan položaj - štediše Dafiment banke nisu pokrivene nikakvim normativnim rešenjima, a stare devizne štediše sa velikim ulozima neće moći, kako je bilo planirano, da kroz nekoliko nedelja dobiju obveznice po osnovu svoje štednje, da ih eventualno prodaju kada se za to odluče i ranije dođu do svojih zarobljenih sredstava.

Uz to, objašnjava Đelić, skupštinski argument o izostanku štediša Jugoskandika iz predloženog zakona je najblaže rečeno čudan, jer, ukoliko poštujemo legalnost, oni nikada nisu bili pokriveni garancijama države, odnosno NBJ za svoju štednju, a štediše Dafiment banke jesu.

- Ukoliko se ne bude našao kompromis na saveznom nivou, Vlada Srbije, ne čekajući Ustavnu povelju za regulisanje nadležnosti Srbije i Crne Gore, predložiće sličan zakon, koji će regulisati istu problematiku. Tim pre što javni dug po osnovu stare devizne štednje ionako pada na budžete republika, a u Crnoj Gori do sada nisu dali ni dinara za isplatu devizne štednje.

Đelić istovremeno ističe da je neophodno da se izbegne demagogija, jer bi republička vlada svakako želela da svima vrati njihov novac koji je odavno potrošen, ali za te svrhe nije moguće angažovati više od 0,9 odsto društvenog proizvoda u narednim godinama. Štaviše, MMF je tražio da se isplata stare devizne štednje obavi u narednih 20 do 25 godina, kao u većini zemalja u tranziciji.

- Dokazujući kvalitet naših javnih finansija, uspeli smo da za te namene izdvojimo pomenuti procenat društvenog proizvoda. Više od toga zaista ne dolazi u obzir, jer bi bilo na štetu samih deviznih štediša. Naime, ukoliko bi se ocenilo da je plan državnog duga po osnovu devizne štednje nerealan, ili da država ne može to da servisira, pala bi cena ovih obveznica i štediše bi platile najveći ceh, upozorava Đelić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

Država preuzela dugove bivših društvenih banaka

17:05h

Božidar Đelić za "Glas" povodom neusvajanja zakona o deviznoj štednji

17:13h Raskida se koncesija sa Konzorcijumom "Rast"
17:16h Strani trgovci se pripremaju da uđu na srpsko tržište
   


     


FastCounter by LinkExchange