[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 28. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U Hrvatskoj na snazi propis suspendovan u Tuđmanovo vreme

Odšteta Srbima za uništene kuće

U toku rata u Hrvatskoj minirano oko 10.000 stambenih objekata

ZAGREB (Tanjug) - Hrvatski ministar pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović najavila je da će Hrvatska nadoknaditi štetu onim vlasnicima, uglavnom Srbima, čije su kuće uništene u terorističkim aktima. Prema podacima nevladinih organizacija, tokom proteklog rata u Hrvatskoj minirano je oko 10.000 kuća, uglavnom građana srpske nacionalnosti, i to na područjima izvan neposredne ratne opasnosti.

Podneto 50 tužbi
Otkad je pre mesec dana Ustavni sud Hrvatske postao nadležan za tužbe zbog kršenja ljudskih prava već mu je stiglo oko 50 takvih tužbi, a samo u protekla dva dana tridesetak.

Osnov za naknadu štete oštećenim vlasnicima kuća treba da bude vraćanje odredbe Zakona o obaveznim odnosima, koja je ukinuta 1996, a koja je obavezivala državu da naknadi štetu građanima čija je imovina uništena terorističkim aktima. Antičević-Marinović je prekjuče, posle razgovora sa predsednikom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Luciusom Vildhaberom najavila da će Ministarstvo pravosuđa tokom maja vladi uputiti predlog da se u zakon vrati ukinuta odredba.

Pošto donedavno Ustavni sud Hrvatske nije bio nadležan za rešavanje zahteva za naknadu štete, oštećeni su se obraćali Evropskom sudu za ljudska prava, koji je u slučaju porodice Kutić odlučio da ona ima pravo na naknadu štete. Zakonska odredba o naknadi štete za imovinu uništenu terorističkim aktima suspendovana je za vreme vlasti Tuđmanovog HDZ-a upravo da Srbima ne bi bila nadoknađena šteta za uništenu imovinu i da se oni ne bi vraćali u Hrvatsku.


vesti po rubrikama

^balkan

15:31h

Ekshumacije u Kninu

15:35h

U Skoplju preksinoć održan miting protiv Haškog suda

15:40h Novinar iz okoline Knina izašao iz hrvatskog zatvora posle sedam godina
15:45h U Rumuniji zabranjene izvesne rase pasa
15:50h Slovenija ukida vojni rok 2004.
16:25h U Hrvatskoj na snazi propis suspendovan u Tuđmanovo vreme
   


     


FastCounter by LinkExchange