[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U Saveznom parlamentu nije usvojen Zakon o staroj deviznoj štednji

Guverner nezadovoljne štediše
uputio na adresu DSS-a

Za usvajanje zakona nedostajalo desetak glasova koje su, pored opozicije, uskratili poslanici DSS-a

BEOGRAD - Za neusvajanje Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje, protiv koga su u glasali poslanici SPS, SRS, JUL-a i DSS, nije bilo nikakvih argumenata, jer je model napravljen prema postojećim ograničenjima - da su zadržana sva prava štediša iz postojećeg zakona, da posle 2005. godine isplate ne bi mogle biti manje od 500 evra, da je 4,2 milijarde evra obaveza po staroj štednji uvećano za još 150 miliona evra obaveza prema štedišama Dafiment banke i najzad da se za njihovo servisiranje može potrošiti 0,9 odsto društvenog proizvoda godišenje, kaže za "Glas" Mlađan Dinkić guverner NBJ, po čijim rečima je za prolaz ovog zakona juče nedostajalo deset glasova koje su uskratili upravo poslanici DSS.

Zahvaljujući tome, naglašava Dinkić, onemogućena je isplata štediša Dafiment banke, kao i razvoj trgovine na berzi preko obveznica satare devizne štednje, pošto sadašnji zakon to onemogućava krupnim štedišama sa ulozima većim od 10.000 maraka. Oni su ostali i dalje bez mogućnosti da svoju štednju prodaju i ranije dođu do novca, koji bi mogli produktivno iskoristiti ili uložiti.

NBJ se više time neće baviti

NBJ se više neće baviti ovim problemom, kaže Dinkić, a sve nezadovoljne devizne štediše guverner upućuje direktno na adresu DSS i njenog predsednika.

- Na ovaj način poništeno je obećanje koje je NBJ dala građanima da će i štediše Dafiment banke uključiti u zakon i omogućiti im isplatu štednje, a uzalud su bili plaćeni i ljudi koji mesecima češljaju njihove ugovore i sređuju dokumentaciju, kako bi i štediše Dafiment banke mogle od jeseni da naplate svoja potraživanja od države, rekao je Dinkić.

Reagujući na primedbe DSS da zakon nije obuhvatio i poverioce Jugoskandika, guverner NBJ kaže da upravo one pokazuju da se ta stranka ne zalaže za vladavinu prava, jer ni Jugoskandik, ni Banka privatne privrede iz Podgorice nikada nisu imali za deviznu štednju građana garancije NBJ.

- Priznavanje te štednje u državni dug bilo bi direktno kršenje zakona i značilo bi da sada štediše svih banaka koje su bankrotirale u poslednjih 100 godina mogu da traže isplate. To je pokušaj prikupljanja političkih poena od nekoliko hiljada Jugoskandikovih štediša koje je onemogućilo milione deviznih štediša državnih banaka da iskoriste povoljnije uslove za povraćaj svog novca, koje im je nudio ovaj zakon, kaže Dinkić.

B. Jager

 

O Jezdi i Dafini

BEOGRAD- Dvadesetak štediša bivše "Jugosandik" banke protestovalo je juče oko podneva ispred Savezne skupštine u kojoj su, posle nekoliko sati, poslanici Veća građana raspravljali o regulisanju duga SRJ po osnovu stare devizne štednje uz pominjanje nekadašnjih bankara Jezde i Dafine.
Ovaj zakon nije usvojen, jer su neki poslanici bili nezadovoljni što zakon nije obuhvatio i štediše „Jugoskandika", te što je rok do 2016., predviđen da štedišama bude isplaćen dug od 4, 2 milijarde evra, predug.
Zoran Šami (DSS) savetavao je NBJ da poboljša zakon, a nakon neusvajanja, predsednik Veća Dragoljub Mićunović, prokomentarisao je da ima i boljih predizbornih tema.

G. J.

26. Apr 2002 22:48 (GMT+01:00)

Usvojen set zakona

Poslanici su juče, u popodnevnom delu sednice, usvojili i predloge zakona o izmenama Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana, izmenama Zakona o proizvodnji i prometu lekova, kao i o potvrđivanju ugovora o finansiranju između SRJ i Evropske investicione banke za projekat hitne sanacije saobraćaja.
Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između vlada Jugoslavije i Mađarske, Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između SRJ i BiH o carinskoj saradnji i uzajamnoj pomoći, kao i druge predloge kojima se reguliše međudržavna saradnja.
Poslanici Savezne skupštine prekinuli su sinoć, zbog nedostatka kvoruma, drugu sednicu prvog redovnog zasedanja. Nastavak sednice zakazan je za 8. maj, kada će se na dnevnom redu naći paket privrednih zakona.


vesti po rubrikama

^ekonomija

15:16h

U Saveznom parlamentu nije usvojen Zakon o staroj deviznoj štednji

15:31h

Dr Nebojša Savić upozorava: Praznični "godišnji odmori" ruše proizvodnju

15:44h

Marija Rašeta-Vukosavljević o izgradnji puteva u Srbiji

15:59h

Trgovinski sud juče odbacio žalbu na odluku NBJ o stečaju

16:08h

Za bržu integraciju zemlje u Evropsku uniju od EU pomoć od 1,5 miliona evra

16:17h

RHB uvećava kapital za 15 miliona evra

16:30h

Povećan limit za maksimalni iznos na čeku

16:42h

Mikrofajnans banka kreditira vojvođanski agrar

16:53h

Savezna kontrola vazdušnog saobraćaja na Kosmetu?

19:14h

Zarade u Srbiji: Najveće plate u južnoj Bačkoj

19:26h

NIS dostavio bankarsku garanciju za gas

      


FastCounter by LinkExchange