[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Povodom optužnice i protiv predsednika Srbije

Zakon (ne) važi za Milutinovića

BEOGRAD (Beta) - Savezno ministarstvo pravde dostavilo je naloge za hapšenje i optužnice osoba koje traži Haški tribunal, ali nisu dostavljeni zahtevi Međunarodnog krivičnog tribunala.

U Okružnom sudu su „formirani predmeti" po 18 optužnica, među kojima je i ona protiv Milana Milutinovića, predsednika Srbije. Predmeti su dodeljeni po redosledu, sudijama u istražnom odeljenju nezavisno od ličnosti stranaka i okolnosti pravne stvari. Iz Okružnog suda je saopšteno da će „dalje postupanje u formiranim predmetima teći po zakonom utvrđenoj proceduri". Božo Prelević, bivši sudija Petog opštinskog suda u Beogradu kaže da Okružni sud može da pokuša da iskoristi procesne mogućnosti, a da zahtevi mogu da se kompletiraju i u toku postupka, odnosno sud može da zatražiti od Saveznog ministarstva pravde da se dostave zahtevi za predaju.

Neustavno
Ružić je dodao da su izručenja jugoslovenskih državljana Tribunalu neustavna i najavio da će njegova stranka podneti krivične prijave protiv svih koji učestvuju u ekstradiciji.
On nije želeo da komentariše dobrovoljni odlazak u Hag Dragoljuba Ojdanića, bivšeg načelnika GŠ VJ, jer „o tome treba da se izjasne predstavnici jugoslovenske armije.

Okružni sud treba da obezbedi prisustvo okrivljenih. Ako sud nije u mogućnosti, to može tražiti od nadležnih državnih organa, tj. MUP, kazao je Prelević. Komentarišući činjenicu da dostavljena i optužnica protiv Milana Milutinovića, Prelević je naveo da je i predsednik Srbije građanin ove zemlje i sudija nema mogućnost da arbitrira koga će pozvati, a koga neće.
Prelević je rekao da nije političar i da može da kaže samo šta je po zakonu i dodao: „To je vrlo nezgodno pitanje i nisam siguran da će biti poštovana jednakost u ovom slučaju".

Posle privođenja, sud utvrđuje identitet optuženog, da li je optužnica pravosnažna, da li je reč o krivičnom delu koje je kažnjivo i po domaćem zakonodavstvu, kao i da li je za to nadležan Haški tribunal.
Branko Ružić, portparol SPS-a izjavio je da ne smatra da najava dobrovoljne predaje funkcionera te stranke Nikole Šainovića znači da Šainović priznaje taj sud. Na pitanje - zašto se Šainović odlučio za dobrovoljnu predaju kada je SPS ranije najavljivala da on to neće učiniti, Ružić je kazao da su optuženi bili izloženi mnogim pritiscima.

 


vesti po rubrikama

^politika

17:37h

Ojdanić danas u sudnici, čekaju se Milutinović i Šainović

17:40h

Dragoljub Ojdanić juče ujutru otputovao u Hag

17:43h Svilanović juče u Savetu Evrope
17:48h Vujanoviću rok do utorka da se izjasni o ostavci
17:50h Posle dostavljanja optužnice i protiv predsednika Srbije
17:53h Najavljeni novi odlasci u Hag do kraja godine
17:55h Oliver Ivanović o Čovićevom predlogu
17:59h Predstavnici EU u ponedeljak u Crnoj Gori
18:00h Tužilac traži manja ovlašćenja prijatelja suda
18:01h Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu
18:03h Šešelj o dobrovoljnoj predaji Hagu
18:05h Čavlina: Juče se niko nije prijavio
18:07h Velimir Ilić o ulasku u Vladu Srbije
18:10h Počinju pripreme za "Partnerstvo"
20:00h Povodom optužnice i protiv predsednika Srbije
00:27h Toma Fila: Šainović uskoro u Hagu
00:35h Vida Petrović-Škero: Još nemamo zahtev za predaju optuženih
   


     


FastCounter by LinkExchange