[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Prosvetne vlasti zabranile odlaske na ekskurziju u Grčku

Đavolji grip pokvario putovanja

Apel turističkim organizacijama da đacima vrate novac

BEOGRAD - Posle konsultacija sa Saveznim sekretarijatom za zdravlje i Republičkim ministarstvom zdravlja i zvaničnog stava savezne institucije, prosvetne vlasti su juče zabranile ekskurzije u Grčku zbog epidemije virusa "koksaki B". Razlog više za ovakvu odluku Ministarstva prosvete i sporta je činjenica da su i grčke vlasti zatvorile škole i obdaništa.

Epidemija ili ne
U Ministarstvu prosvete i sporta objašnjavaju da su morali brzo da reaguju, ne čekajući stav Svetske zdravstvene organizacije, jer su u jeku odlasci na đačke ekskurzije. Svetska organizacija bi trebalo da protumači da li u Grčkoj vlada epidemija virusa "koksaki" koji je opasan po zdravlje ili ne. Nakon obelodanjivanja tog stava (ako odgovor bude potvrdan) mogla bi da budu dovedena u pitanje i druga turistička putovanja organizovana povodom prvomajskih i Uskršnjih praznika.

- Higijensko-epidemiološki uslovi u ovom trenutku u Grčkoj nisu dovoljno dobri da bismo mogli da prepustimo pojedinačna odlučivanja o izvođenju ekskurzija - stoji u jučerašnjem saopštenju, uz apel da turističke agencije izađu u susret zahtevima škola, ako je to ikako moguće.

U resornom Ministarstvu međutim kažu da mogu samo da apeluju na turističke agencije da đacima vrate novac.
U Jugoslovenskom udruženju turističkih agencija (JUTA) prihvatili su stav zvaničnika o zabrani ekskurzija i u toku su razgovori o pronalaženju alternativnih varijanti za školska putovanja.
- Preporučili smo agencijama da zajedno sa direktorima pronađu neko drugo rešenje, put u Mađarsku, Bugarsku, Tursku ili na Crnogorsko primorje, na primer. I neki kolektivi su već promenili pravac putovanja i otišli na naše more - objašnjava g. Stanković.

Preporuka
BEOGRAD (Tanjug) - U Ministarstvu trgovine, turizma i usluga Srbije Tanjugu je juče rečeno da je Ministarstvo zdravlja Grčke uputilo apel da se, zbog pojave virusa "koksaki", privremeno ne upućuju organizovane turističke grupe u tu zemlju.

Savetnik u srpskom ministarstvu Siniša Perić rekao je da bi
na osnovu te preporuke trebalo da svi naši organizatori putovanja u Grčku prolongiraju dogovorene turističke programe.
- Konačan stav će se znati verovatno danas, ali preporuku Ministarstva zdravlja Grčke treba ozbiljno shvatiti, upozorio je Perić i najavio da će biti objavljeno i zvanično zajedničko saopštenje resornih republičkih ministarstava i udruženje i asocijacija turističkih agencija.

Vraćaju se ranije
NOVI SAD (Beta) - Učenici novosadske gimnazije "Svetozar Marković" prekinuli su ekskurziju u Grčkoj zbog epidemije virusa koksaki u toj zemlji, i sutra će se vratiti u Novi Sad, saopštila ja juče ta gimnazija. U saopštenju se navodi da će učenici stići u Novi Sad sutra u podne i dodaje da, iz predostrožnosti, ti učenici neće ići u školu 29. i 30. aprila.
Svi učenici su zdravi i preduzete su sve neophodne mere predostrožnosti kako se ne bi desilo ništa što bi ugrozilo njihovo zdravlje, piše u saopštenju. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo juče je preporučio da se zbog epidemije koksakija otkažu sve planirane turističke, obrazovne, kulturne i druge posete Grčkoj.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

17:15h

O koksakiju s epidemiologom dr Radisavom Marjanovićem

17:18h

Prosvetne vlasti zabranile odlaske na ekskurziju u Grčku

17:20h Uprkos gloženju poslanika, usvojene izmene zakona o osnovnoj školi
17:24h Antikorupcijski tim Vlade Srbije saopštio
17:27h Dr Boris Stajkovac optužuje bivšeg direktora Dečije klinike dr Šćepanovića
17:30h Liga eksperata ponudila model novog zakona o Ustavnom sudu Srbije
18:30h Sindikat pravosuđa Srbije o zaradama
18:36h U narodnim kuhinjama ima hrane samo za 30.000 ljudi
18:47h JAT smanjio cene na 16 linija
18:49h Dr Branko Ristić nije više na čelu KBC Kragujevac
18:50h Protest meštana Bogutovca i Vitanovca
18:51h Milenko Smiljanić o proslavi praznika rada
19:02h Radovi na pruzi Beograd-Bar
   


     


FastCounter by LinkExchange