[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Haškom Tribunalu

Svedok bio oran za svađu

HAG - Šefćet Zogaj, novinar prištinske "Rilindije", iz sela Belanica kod Maleševa, svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, juče je više bio oran za svađu s optuženim nego da odgovora na pitanja koja se odnose na njegova dva iskaza istražiteljima i kontradiktornosti u njima. Zogaj je optuživao Miloševića da je naredio ubistva albanskih civila.

On je reagovao na svako karakterisanje OVK kao terorističke organizacije i isticao da su srpske snage palile, pljačkale, ubijale i sve to na osnovu informacija koje je kao novinar sakupio ispitujući ljude u izbegličkim kolonama. On je tvrdio i da je sve vreme radio kao novinar "Rilindije" za koju je u istoj sudnici pre nekoliko dana rečeno da je bila zabranjena i da nije izlazila.

Uslovi za pripremu odbrane

Sudija Ričard Mej pročitao je juče odluku Raspravnog veća prema kojoj Milošević ima svoje pomoćnike za pripremu odbrane s kojima može da razgovora u poverenju u pauzama suđenja i u pritvoru. Miloševiću na raspolaganju stoje telefon, faks, video i kompjuter. Međutim, Milošević je reagovao rečima da su mu onemogućeni telefonski razgovori s advokatima, na šta mu je Mej preporučio da o svemu da pismeni podnesak.

Više puta reagovao je i sudija Ričard Mej potom i njegov kolega O'Kvon moleći svedoka da daje konkretne odgovore. Zogaj je rekao da nije znao ništa o delovanju OVK, za koju je rekao da je branila albanski narod.

Ni posle jednočasovnog unakrsnog ispitivanja, svedok nije razjasnio šta se dogodilo u Suvoj Reci i okolini i zbog čega su albanski civili bežali iz svojih sela. Svedočenje Osmana Kučija, koji je u Suvoj Reci radio kao prevodilac za američki KDM a potom i KVM, razlikovalo se od dosadašnjih izjava jedino po tome što je rekao da su i pripadnici OVK imali svoje kontrolne punktove u selima koje su kontrolisali.

On je u pismenoj izjavi ponovio priču o proterivanju Albanaca, pljačkanju imovine, oduzimanju dokumentacije i registarskih tablica na granici, ali kada je govorio o zločinima nad Albancima - sve se svelo na ono: čuo sam od jednog čoveka kome je to ispričao njegov komšija. Na istu priču svelo se i svedočenje Hadije Fazliju, koja je rekla da je u njenom selu Turićevac u srbičkoj opštini bio štab OVK.

LJ. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Građanski savez Srbije priprema zakon o lustraciji

17:40h

Medojević najavljuje za Vladu Crne Gore: Marović mandatar

17:45h

Đinđić upozorio Evropu: Potrebna prevencija, a ne rešavanje kriza

17:55h

Okružni sud u Mitrovici: Traži se proširenje istrage protiv Jovića

18:10h

Sud u Gnjilanu oslobodio Dragana Nikolića

18:15h

U očekivanju konsultacija DOS-a i SNP-a o zahtevima crnogorskih poslanika u saveznom parlamentu ...

18:25h

Danas sednica crnogorskog parlamenta

18:35h

DSS kritikuje radnu verziju "ustava" APV

18:50h

Tek formiran SDP očekuje ulazak u organizaciju srodnih stranaka

19:00h

Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Haškom Tribunalu

19:05h

Anđelković izjavio: Milošević ostaje vođa socijalista

23:15h

Čović i Štajner u Savetu bezbednosti o povratku Srba

      


FastCounter by LinkExchange