[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Tek formiran SDP očekuje ulazak u organizaciju srodnih stranaka

Udruženi brže u Internacionalu

Mesto u Socijalističkoj internacionali znači i međunarodnu potvrdu da stranka pripada porodici levih demokratskih partija

BEOGRAD - Dvadeset prvi vek je vek levice, ali osim što je to izjavila, ovo nema nikakve veze s dr Mirom Marković, predsednicom JUL-a i levica je vaš problem - ovim rečima pozdravio je Ivan Marović, predstavnik Otpora nedavno "rođenje" SDP-a.

Ocenjena kao snaga koja će predstavljati sidro za sve stranke levog centra, ujedinjenje SDU i SD podržali su i mnogobrojni gosti iz inostranstva, predstavnici srodnih partija, a i Luis Ajala, generalni sekretar Socijalističke internacionale.

Delegati Kongresa jednoglasno su usvojili odluku o upućivanju zahteva SDP-a za prijem u članstvo Socijalističke internacionale, a čelnici nove stranke na političkoj sceni Srbije to očekuju već na jesen, na idućem Kongresu Socijalističke internacionale.
- Imamo realne i velike šanse da postanemo deo velike socijaldemokratske porodice, s obzirom na podršku brojnih predstavnika nama srodnih partija na samom kongresu, koji su inače već članice SI i njenog generalnog sekretara Luisa Ajale - kaže Slobodan Orlić, kopredsednik SDP-a.

Šta je SI?

Socijalistička internacionala je međunarodna organizacija koja okuplja socijalističke, socijaldemokratske i radničke (laburističke) partije sa svih kontinenata. Osnovana je 1951. godine i trenutno ima 141 partiju članicu. Njena osnovna opredeljenja su demokratska socijalna pravda, solidarnost, ljudska prava i sloboda svakog pojedinca na planeti. Predsednik SI je Antonio Guteras iz Socijalističke partije Portugala, a među potpredsednicima su i premijeri Nemačke i Velike Britanije, Gerhard Šreder i Toni Bler.

Obe stranke, po Orlićevim rečima, i ranije su upućivale isti zahtev, ali je odlaganje prijema obrazlagano potrebom da se snage levice udruže i ukrupne.
- Ovaj uslov je ispunjen, a veliki značaj ima i to što je SDO, ranije omladinska organizacija SDU a sada SDP-a, već punopravna članica podmlatka Internacionale, kao i naša dosadašnja saradnja s ovom organizacijom - dodaje Orlić.

Drugi cilj SDP-a jeste i članstvo u Partiji evropskih socijalista, koja okuplja 20 partija iz 15 zemalja EU, Kipra i Norveške, koja je druga po snazi u Evropskom parlamentu, a zanimljivo je da su premijeri, nešto manje od dve trećine zemalja EU, upravo funkcioneri ovih partija (Toni Bler, Gerhard Šreder…).

SDP se nada da će uskoro dobiti status posmatrača, a potom i pridruženog člana, jer punopravno članstvo nije moguće dok Srbija ne uđe u EU. Ali, kako ističu u SDP-u, učlanjenje u SI biće od velikog značaja.
- Osim podrške, pomoći, solidarnosti i saradnje na pitanjima društva i politike, mesto u SI za SDP predstavljaće međunarodnu legitimaciju pripadništva porodici levih demokratskih partija, a od nesumnjivog značaja biće i politička doslednost i ugled ljudi koji je čine - poručuju u SDP-u.

Ovom cilju, međutim, manje ili više javno streme i neke druge stranke u Srbiji. Članstvo su do sada zatražili GSS i LSV, a zvanično nije potvrđena informacija da je i DS, stranka premijera Zorana Đinđića, od promene vlasti zainteresovana za SI, pa čak da je uputila i zahtev za prijem.

Poznato je, međutim, da je na sednici GO DS, pre nekoliko meseci, Đinđić izložio potrebu za novim programom ka socijaldemokratskoj opciji, a takođe da je prošlog maja učestvovao na dvodnevnom Kongresu Socijaldemokratskih partija Evrope i jesenas i na skupu SI za centralnu i istočnu Evropu… Saradnju sa SI želele su i partije bivšeg režima SPS i JUL, a iz Crne Gore SDP Žarka Rakčevića ima status konsultativnog člana.

Stranke socijaldemokratske orijentacije u Srbiji listom su pozdravile osnivanje SDP-a i podržavaju ideju o udruženju svih snaga ove opcije u socijaldemokratski blok, ali za sada nijedna ne pominje konkretnije korake.

Imajući u vidu da većinu zemalja članica EU uspešno vode funkcioneri levo orijentisanih partija, Srbija je bar po težnjama, zasad, na dobrom putu.

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Građanski savez Srbije priprema zakon o lustraciji

17:40h

Medojević najavljuje za Vladu Crne Gore: Marović mandatar

17:45h

Đinđić upozorio Evropu: Potrebna prevencija, a ne rešavanje kriza

17:55h

Okružni sud u Mitrovici: Traži se proširenje istrage protiv Jovića

18:10h

Sud u Gnjilanu oslobodio Dragana Nikolića

18:15h

U očekivanju konsultacija DOS-a i SNP-a o zahtevima crnogorskih poslanika u saveznom parlamentu ...

18:25h

Danas sednica crnogorskog parlamenta

18:35h

DSS kritikuje radnu verziju "ustava" APV

18:50h

Tek formiran SDP očekuje ulazak u organizaciju srodnih stranaka

19:00h

Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Haškom Tribunalu

19:05h

Anđelković izjavio: Milošević ostaje vođa socijalista

23:15h

Čović i Štajner u Savetu bezbednosti o povratku Srba

      


FastCounter by LinkExchange