[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U očekivanju konsultacija DOS-a i SNP-a o zahtevima crnogorskih poslanika u saveznom parlamentu

Nema većine za ustavnu povelju

Beogradska koalicija podržaće zahteve svojih partnera na vlasti

BEOGRAD - Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore, koji su već usvojile Srpska i Crnogorska skupština, čeka samo verifikaciju u saveznom parlamentu. Kada je bilo sasvim izvesno da će taj dokument "proći" u Skupštini SRJ, SNP je tražio odlaganje sednice, kako bi se, uz dokument, usvojili i njihovi zaključci, jer "nije sve najjasnije" u Polaznim osnovama.

Da bi Beogradski dokument potvrdila Skupština SRJ, potrebno je da za njega glasa poslanička većina i sasvim je sigurno da će tako i biti. Ovih dana, neki političari ozbiljno sumnjaju u to i tvrde da je za usvajanje Sporazuma, a potom i ustavne povelje, neophodna podrška dve trećine poslanika i da DOS i SNP to ne mogu da obezbede ni u Saveznoj skupštini ni u Skupštini Srbije. Procedura, međutim, kaže da je za Polazne osnove dovoljno da glasa prosta većina, odnosno većina od broja prisutnih poslanika.

Nedostaju tri glasa

Pošto Veće građana Skupštine SRJ broji 138 poslanika, da bi neki akt bio izglasan dvotrećinskom većinom potrebno je da ga podrži 92 poslanika. Ako se uzme u obzir da trenutno za Sporazum nisu poslanici opozicije, njih 49, (SRS - 5, SPS - JUL - 44), kao ni predstavnici DHSS (2) i NS (1), DOS i SNP imaće 89 glasova "za", što je malo manje od dvotrećinske većine.

Kako su glasale skupštine

Republičke skupštine su ranije podržale Beogradski dokument. U Skupštini Srbije za prihvatanje Sporazuma glasalo je 146 poslanika DOS-a, protiv 79 među kojima i poslanici DHSS i NS, a jedan poslanik je bio uzdržan. Sporazum je usvojila i Skupština Crne Gore, od 70 poslanika za sporazum je glasalo 58, dok je protiv bilo 11 i jedan uzdržan. Verifikaciju Sporazuma podržali su poslanici DPS i koalicije "Zajedno za Jugoslaviju", dok su protiv bili LS, SDP.

Dakle, uprkos najavama da uz poslanike DHSS-a, Sporazum neće podržati ni NS ni LSV, savezni parlament će ipak usvojiti Polazne osnove za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore. Sednica još nije zakazana, a tokom ove nedelje očekuju se konsultacije koalicionih partnera na saveznom nivou. Kako "Glas" nezvanično saznaje, vrlo je moguće da DOS uvaži najbitnije zaključke SNP-a, među kojima je svakako i da se poslanici za budući parlament zajedničke države biraju neposredno.

Tek posle usvajanja Sporazuma, naziru se problemi, jer koalicija DOS i SNP zaista nema dvotrećinsku većinu u Skupštini. Zbog toga se poneki političari zalažu da u ustavnu komisiju za izradu ustavne povelje uđu predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Slično će se dogoditi u srpskom parlamentu, jer DOS bez poslanika DHSS i NS nema dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za usvajanje ustavne povelje.

D. G. - V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Građanski savez Srbije priprema zakon o lustraciji

17:40h

Medojević najavljuje za Vladu Crne Gore: Marović mandatar

17:45h

Đinđić upozorio Evropu: Potrebna prevencija, a ne rešavanje kriza

17:55h

Okružni sud u Mitrovici: Traži se proširenje istrage protiv Jovića

18:10h

Sud u Gnjilanu oslobodio Dragana Nikolića

18:15h

U očekivanju konsultacija DOS-a i SNP-a o zahtevima crnogorskih poslanika u saveznom parlamentu ...

18:25h

Danas sednica crnogorskog parlamenta

18:35h

DSS kritikuje radnu verziju "ustava" APV

18:50h

Tek formiran SDP očekuje ulazak u organizaciju srodnih stranaka

19:00h

Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Haškom Tribunalu

19:05h

Anđelković izjavio: Milošević ostaje vođa socijalista

23:15h

Čović i Štajner u Savetu bezbednosti o povratku Srba

      


FastCounter by LinkExchange