[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Građanski savez Srbije priprema zakon o lustraciji

Starim kadrovima decenija "ilegale"

Andrić: Bili bi kažnjeni svi koji su ugrozili ljudska prava. Ljajić: Treba izbeći revanšizam. Stjepić: Kazne za prekršioce zakona. Bakarac: Opasnost da se stare zamene novim nepravdama

BEOGRAD - Svi koji su se tokom prethodnog režima ogrešili obavljajući javne funkcije moraće van "scene" na pet do deset godina - ukoliko bude usvojen predlog Građanskog saveza Srbija.

Ova stranka zatražila je da se po hitnom postupku donese zakon kojim bi se javnim funkcionerima do 5. oktobra, koje se dotad nisu distancirali od prethodnog režima, zabranilo obavljanje javnih funkcija. Ovu odluku doneo je Glavni odbor stranke, počele su pripreme nacrta koji bi se početkom jeseni mogao naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ivan Andrić, funkcioner GSS-a, kaže da je zakon o lustraciji neophodan, jer "dosad nismo uspeli da raščistimo s prethodnim režimom".
- Pokrenućemo javnu raspravu i zatražićemo široku podršku. Jer, naš cilj nije politički marketing, već usvajanje zakona. Pre ovog predloga treba da podržimo i zakon otvaranju dosijea, jer su ta dva akta u direktnoj vezi - dodaje Andrić.

I novinari na proveri

- Zakon bi se odnosio na sve koji su obavljali javne funkcije i svojim delovanjem ugrozili ljudska prava, znači zloupotrebili svoje funkcije. Posmatrao bi se period od 1945. do pada prethodnog režima, s posebnim osvrtom na poslednjih desetak godina. Ocenjivali bi se politički funkcioneri, nosioci pravosudnih funkcija, a zabrana obavljanja javnih funkcija važila bi za sve koji su širili govor mržnje. To se odnosi i na novinare - objašnjava Andrić.

Rasim Ljajić, savezni ministar za nacionalne i etničke zajednice, kaže da postoji opasnost od generalizacije i ukazuje da se svi ljudi "ne mogu strpati u isti koš".
- Određene zemlje sprovele su lustraciju, promenjen je kompletan političku kadar i to zvuči sjajno, ali mi nismo u takvoj situaciji. Niko neće da prizna da nemamo dovoljno kompetentnih kadrova i DOS je tu najviše podbacio. Postoji i opasnost da posle takvog zakona stalno provejava neka vrsta revanšizma. Svakako, treba da odgovaraju perjanice prethodnog režima koje su ga i toliko dugo očuvale - smatra Ljajić.

I Živojin Stjepić, potpredsednik DHSS-a, upozorava da restriktivni zakonu imaju više loših nego dobrih strana.
- Zabranjivanje rada bilo kome bila bi vrsta diskriminacije. Ali, ako se kazne oni koji su prekršili zakon, otići će u zatvor i posle neće moći da se kandiduju za javne funkcije, jer su eliminisani iz javnog života svi osuđeni na kaznu veću od šest meseci. Zato te postupke samo treba ubrzati - predlaže Stjepić.

Prema rečima Nebojše Bakarca, člana Predsedništva DSS-a, reforme policije, DB-a, kao i lustracija su "škakljiva pitanja koja traže oprez". On poziva predlagača da pokrene javnu raspravu i ukazuje da se iskustva iz inostranstva ne mogu jednostavno primenjivati kod nas.
- Bilo bi opasno kada bi se neke stare nepravde ispravljale novim. Sigurno je da zakon ne može da obuhvati sve od državnih do opštinskih i činovnika mesnih zajednice - dodaje Bakarac.

D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Građanski savez Srbije priprema zakon o lustraciji

17:40h

Medojević najavljuje za Vladu Crne Gore: Marović mandatar

17:45h

Đinđić upozorio Evropu: Potrebna prevencija, a ne rešavanje kriza

17:55h

Okružni sud u Mitrovici: Traži se proširenje istrage protiv Jovića

18:10h

Sud u Gnjilanu oslobodio Dragana Nikolića

18:15h

U očekivanju konsultacija DOS-a i SNP-a o zahtevima crnogorskih poslanika u saveznom parlamentu ...

18:25h

Danas sednica crnogorskog parlamenta

18:35h

DSS kritikuje radnu verziju "ustava" APV

18:50h

Tek formiran SDP očekuje ulazak u organizaciju srodnih stranaka

19:00h

Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Haškom Tribunalu

19:05h

Anđelković izjavio: Milošević ostaje vođa socijalista

23:15h

Čović i Štajner u Savetu bezbednosti o povratku Srba

      


FastCounter by LinkExchange