[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 24. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Hrvatski šef diplomatije Tonino Picula juče posetio Beograd

Razgraničenje
do kraja godine

BEOGRAD - Razgraničenje između SRJ i Hrvatske i povratak izbeglica bile su glavne teme jučerašnjeg razgovora hrvatskog i jugoslovenskog ministra inostranih poslova, Tonina Picule i Gorana Svilanovića.
Izražavajući uverenje da će pitanje međudržavne granice biti rešeno najkasnije do kraja ove godine, Picula je rekao da je, s obzirom na poboljšanje odnosa dve zemlje, nepotreban ostanak misije UN na Prevlaci, dok je Svilanović napomenuo da bi rešenje ovog problema moglo biti usporeno jedino predstojećim uređenjem odnosa Srbije i Crne Gore.

Protokol i dva sporazuma
Picula i Svilanović juče su potpisali Protokol o načelima za identifikovanje i utvrđivanje granične linije i pripremu ugovora o državnoj granici između SRJ i Hrvatske, Sporazum o vraćanju i prihvatanju lica čiji je ulazak ili boravak na teritoriji druge države nelegalan, kao i Sporazum o kulturno-prosvetnoj saradnji.

- Povratak izbeglica za našu vladu nije političko pitanje. Želimo da se izbeglice vrate i da taj povratak preraste u ostanak. Međutim, to se ne može dogoditi bez povratka imovine. Imamo strategiju, po kojoj bi izvestan broj objekata bio vraćen vlasnicima, dok bi za ostale bio nađen alternativni smeštaj - rekao je Picula.

On je istakao da potpisivanje Ugovora o readmisiji otvara mogućnost liberalizacije viznog režima, koja podrazumeva brže izdavanje viza, njihov duži rok trajanja, kao i više ulazaka na teritoriju Hrvatske.
Svilanović i njegov hrvatski kolega istakli su da se bilateralni odnosi kreću u dobrom pravcu i da obe države imaju isti cilj - pristupanje Evropskoj uniji.
Tokom razgovora, bilo je reči o utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine, a jugoslovenski šef diplomatije upoznao je Piculu s nedavno usvojenim Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom i njegovom primenom. Dva ministra očekuju da uskoro dođe i do ekonomskog povezivanja SRJ i Hrvatske, a Ugovor o slobodnoj trgovini mogao bi biti potpisan u narednih nekoliko meseci.

Preostala pitanja
Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica ukazao je juče, tokom razgovora sa hrvatskim ministrom inostranih poslova Toninom Piculom, da je SRJ opredeljena za razvoj bilateralnih odnosa na novim osnovama, što je od šireg značaja, kako u pogledu doprinosa regionalnoj stabilnosti, tako i u pogledu dalje realizacije procesa približavanja EU. Koštunica je istakao potrebu rešavanja preostalih pitanja koja se tiču, pre svega, stvaranja preduslova za dalji razvoj saradnje, otvaranja granica za protok ljudi, robe i usluga, liberalizaciju trgovinskih odnosa, povratak izbeglica u Hrvatsku i rešavanje pitanja statusa nacionalnih manjina, javlja Tanjug.

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

18:41h

Đinđić najavio pred susret s Blerom

18:47h

DPS i SNP različito tumače Beogradski sporazum

18:50h U Haškom tribunalu očekuju optužene iz Beograda
18:52h Hrvatski šef diplomatije Tonino Picula juče posetio Beograd
18:56h Šest dobrovoljaca dosad se prijavilo Ministarstvu pravde
19:00h Ekskluzivno : Valter Švimer, generalni sekretar SE, govori za "Glas"
19:02h Koštunica o dobrovoljnoj predaji optuženih
19:04h Obradovićev SD očekuje izbore na svim nivoima
23:30h Karadžić pisao Čavoškom
23:36h Ostavka Batića
23:40h Zoran Đinđić posle susreta sa Tonijem Blerom
   


     


FastCounter by LinkExchange