[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 24. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Holandski profesor Kes Vibes o naoružavanju Hrvatske i BiH

Tuđman švercovao oružje iz Irana

Bivši premijer Nikica Valentić ugovarao pošiljke u Teheranu. Naoružanje stizalo putem Turska-Zagreb-Brač-BiH. SAD to znale

ZAGREB (Tanjug) - Bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i premijer Nikica Valentić bili su umešani u ilegalnu trgovinu oružjem iz Irana za Hrvatsku i BiH, između 1993. i 1995, tvrdi u razgovoru za zagrebački "Jutarnji list" holandski profesor političkih nauka Kes Vibes.

Vibes, koji je godinama imao neograničen pristup holandskim obaveštajnim podacima, tvrdi da je pojedinosti o tome objavio u svojoj knjizi "Obaveštajna delatnost i rat u Bosni 1992. do 1995.", čiji su delovi navedeni i u holandskom izveštaju o događajima u Srebrenici, zbog koga je nedavno pala vlada premijera Vima Koka u Hagu. Holandski profesor navodi da je svojevremeno održan sastanak iranske delegacije sa tadašnjim hrvatskim predsednikom, ministrom odbrane, šefom diplomatije Matom Granićem i šefom obaveštajne službe Miroslavom Tuđmanom, na kom je ugovarana pošiljka oružja iz Irana za Hrvatsku.

Klinton kršio embargo UN-a
"Jutarnji list" prenosi i pisanje "Gardijana" da zahvaljujući izveštaju o Srebrenici "imamo potpuniju sliku o tajnom savezu Pentagona i radikalnih islamskih grupa s Bliskog istoka, koji je stvoren da bi se pomoglo Bošnjacima". Pritom se ističe da su SAD, pomažući Sadamu Huseinu u ratu protiv Irana i tokom Zalivskog rata 1990, "nakupili mnogo dugova prema islamskim grupama, koje su tokom rata u BiH želele da pomognu Bošnjacima" i da je tadašnji predsednik Klinton svoje dugove vraćao eksplicitno kršeći embargo UN na uvoz oružja u države SFRJ.

Vibes kaže da su Miroslav Tuđman i Granić bili protiv, ali da su Franjo Tuđman i Šušak odlučili da prihvate ponudu Irana. On je dodao da je u ceo posao bio uključen i tadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić, koji je u Teheranu ugovarao nove pošiljke. Holandski profesor je istakao da su neke pošiljke oružja iz Irana, ali i iz Turske, bile namenjene Hrvatskoj, a neke BiH, s tim što je Hrvatska ove druge isporuke naoružanja, koje su išle preko Zagreba i Brača, "taksirala između 20 i 50 odsto" i da je to činilo hrvatsko Ministarstvo odbrane. Vibes je rekao da je oružje iz Irana stizalo preko Turske u Zagreb, a zatim je avionom prebacivano na Brač, odakle je isporučivano u BiH. Amerikanci su to znali, kaže holandski profesor.
Vibes je potvrdio i navode "Gardijana" o pomoći raznih država u naoružavanju muslimana u BiH.

Pošiljke oružja u Hrvatsku su, prema njegovim rečima, uglavnom dolazile iz "Argentine, Belgije, Ukrajine, Irana i Turske, ali i iz Nemačke", dok su "Grčka, Ukrajina i Izrael pomagali bosanskim Srbima u pribavljanju naoružanja". Sve to se, kako navodi Vibes, događalo 1993. 1994. i 1995.


vesti po rubrikama

^balkan

16:31h

Savo Štrbac predviđa skoru predaju generala HV

16:33h

Zbog velike nezaposlenosti, delu Bugara sve lošije

16:35h Holandski profesor Kes Vibes o naoružavanju Hrvatske i BiH
16:37h JAT ipak ostaje MAT-ov serviser
16:38h Hrvatski motociklista u šoku zbog kazne od 176.000 dolara
16:40h Za većinu Hrvata stan u vlasništvu i dalje je nedostižan san
16:42h Mostarska biskupija, Zagrebačka banka, Ministarstvo finansija FBiH... pred sudom
   


     


FastCounter by LinkExchange