[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Savezno ministarstvo pravde i juče čekalo poteze optuženih pred Tribunalom

Prijavila se samo tri "dobrovoljca"

Martiću omogućeno od 15 do 20 dana da pripremi odbranu. Ojdanić u Hagu ove nedelje. O dobrovoljnom odlasku svog klijenta razgovarao i advokat Mileta Mrkšića

BEOGRAD - Saveznom ministarstvu pravde do juče popodne, preko svojih advokata, prijavile su se samo tri osobe koje traži Haški tribunal - Dragoljub Ojdanić, Mile Mrkšić i Milan Martić. Ostalih 20 s liste koji su pozvani da se dobrovoljno predaju, kako navodi Tanjug, nisu kontaktirali s Ministarstvom. Uprkos najavi, Ojdanić se nije juče pojavio u Palati federacije.

Ministarstvo je juče prihvatilo zahtev Milana Martića, bivšeg predsednika RSK, da mu se pre odlaska u Haški tribunal ostavi od 15 do 20 dana za pripremu odbrane. Advokat Strahinja Kastratović, koji je juče nadležnima u Ministarstvu predao Martićevu saglasnost da će se dobrovoljno predati, izjavio je za "Glas" da će njegov klijent postupiti po Zakonu o saradnji s Tribunalom i da Martić nije postavljao nikakve uslove.

- Čim pripremimo odbranu, javićemo se nadležnima koji će nam obezbediti odlazak u Hag. Martića neće da hapsi policija, već će dobrovoljno otići. Odlučio je da se prijavi svojoj državi, pa potom, preko svoje države da ode u Tribunal - istakao je Kastratović.

Na ovaj potez već se odlučio Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik GŠ VJ. Njegov advokat Vojislav Soležan potvrdio je da se čeka sednica Savezne vlade na kojoj će se dati garancije za osobe koje se dobrovoljno predaju.
- Moramo da završimo još nekoliko tehničkih stvari, kao što je sređivanje pasoša, vize i avionske karte - precizirao je Soležan.

Penzionisani general Dragoljub Ojdanić izjavio je juče da bi u Hag mogao otići polovinom ove nedelje i dodao da to ne smatra "predajom" već moralnom obavezom prema "poginulim mladim saborcima koji su izgubili živote braneći svoju otadžbinu".

U intervjuu Radiju Užice, on je rekao da nije upoznat s haškom optužnicom koja ga tereti za ratne zločine i dodao da je imao uvid u zajednički dokument koji se odnosi na optužnicu petorice bivših visokih funkcionera Jugoslavije.

Ojdanić je rekao da je ogorčen na domaće državne organe, jer nisu pokrenuli istražni postupak protiv njega, po zahtevu koji je pre godinu dana pokrenuo, kao i zbog toga što mu nisu dostavili čak ni tekst optužnice.
- Moram vam reći da sam takvim postupkom svoje države i naroda, prema kojima sam ja časno izvršio sve svoje obaveze, strašno povređen. Moj odlazak u Hag nije dobrovoljna predaja, već koristim najpovoljniju varijantu koju nudi postojeći savezni Zakon kako bih tamo mogao da branim čast naroda i vojske - dodao je Ojdanić, napominjući da "nema osećaj krivice, da mu je savest čista i da mirno spava".

L. Č. - Z. Š.

 

Kovačević ispitan

- Vladimira Kovačevića, čije se izručenje traži, u subotu je saslušao dežurni istražni sudije Okružnog suda - izjavio je Branislav Todić, šef istražnog odeljenja ovog suda. Todić je rekao da je Kovačević kratko ispitivan u prisustvu advokata posle čega je pušten pod uslovom da se javi kada ga Sud ponovo pozove. On je dodao da se, prema neformalnim saznanjima suda, Kovačević tereti za ratne zločine u okolini Dubrovnika 1991. godine.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Skupština Crne Gore o ostavci Vujanovića i zaključcima

17:45h

Produbljena kriza među poslanicima koalicije "Povratak"

17:50h

U Savetu Evrope najavljeno: SRJ u SE u septembru

18:00h

Đinđić zatražio pridruživanje EU uz pomoć Londona

18:10h

Novi protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

18:15h

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu

18:20h

Savezno ministarstvo pravde i juče čekalo poteze optuženih pred Tribunalom

18:25h

U ponoć ističe rok za dobrovoljnu predaju Tribunalu

18:35h

Mićunović: Pavković nije brisan sa spiska

18:45h

Šami: Komisiju za ustavnu povelju formirati od predstavnika svih stranaka

18:55h

Nenad Čanak o mogućem predsedniku Vojvodine

19:15h

SRJ i Hrvatska danas potpisuju protokol o međudržavnoj granici

      


FastCounter by LinkExchange