[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Tragom vesti da će rodna kuća znamenitog srpskog pisca u Čongradu postati birtija

Sve seobe Miloša Crnjanskog

U kući je već godinama prodavnica. Arhivska građa je u biblioteci i tu bi trebalo da zaživi stalna postavka. Pomoć naše države?

NOVI SAD - Arhivska građa o znamenitom srpskom piscu Milošu Crnjanskom neće biti iseljena iz njegove rodne kuće u mađarskom gradu Čongradu, koja bi, po paničnom pisanju ovdašnje štampe, trebalo da postane birtija, iz prostog razloga što se već godinama tamo ni ne nalazi.

Naime: kuća u kojoj se 26. oktobra 1893. godine rodio pisac "Seoba", u privatnom je vlasništvu i u njoj se decenijama unazad kupuje bakaluk. Čongradske županijske vlasti, sa sedištem u Segedinu, dugo su bezuspešno pokušavale da otkupe tu kuću kako bi u nju smestile muzelošku postavku o jednom od najvećih srpskih pisaca, čije se delo posebno izučava i u čongradskoj gimnaziji, ali je vlasnik tražio preveliku nadoknadu.

Zbog toga su županijske vlasti početkom devedesetih kupile drugu kuću na periferiji varoši, i u nju, kao sustanare, smestili muzeološke postavke posvećene Milošu Crnjanskom i jednom čongradskom slikaru.

Tek što je postavka o Crnjanskom zaživela u novom prostoru, počelo je prepucavanje gradskih i županijskih vlasti oko uprave nad muzejom, koje se posle nekoliko godina završilo "pobedom" Grada.

Po kazni u Čongradu

Kada se pisar Toma Crnjanski, Milošev otac, u Čongrad doselio po kazni, 1888 godine, Srba u varoši odavno nije bilo. Iseljavanje Srba sa područja Čongrada počelo je polovinom 18. veka, u vreme seoba u Rusiji, koje je Crnjanski ovekovečio u svojim delima. Oni koji su ostali u Čongradu kasnije su se preselili na novoformiranu Vojnu granicu u Banatu, a neki su se, sudeći po prezimenima, i pomađarili. Miloš Crnjanski je kršten u obližnjem Sentešu, jer u Čongradu nije bilo pravoslavne crkve, a kada su mu bile tri godine sa roditeljima se preselio u Temišvar, u kojem će završiti i osnovu školu i gimnaziju.

Međutim, 1998. godine vlast u Čongradu preuzeli su desničari, koji su na nedavno održanoj sednici lokalnog parlamenta doneli odluku da muzej isele i zgradu prepuste tamošnjoj turističkoj organizaciji. Sav muzeološki materijal je potom prenet u čongradsku biblioteku, u kojoj bi, po planu lokalnih vlasti, trebalo da zaživi stalna postavka posvećena Crnjanskom.

Ovoj odluci usprotivio se Kuratorijum "Miloš Crnjanski" iz Segedina, koji je bio jedan od pokretača inicijative da veliki srpski pisac dobije svoj muzej u rodnom gradu.
"Obratili smo se dopisom gradonačelniku Čongrada i od njega zatražili objašnjenje. Odgovorio nam je da je kuća u kojoj je bio smešten Muzej Miloša Crnjanskog bila neuslovna, i da je zato postavka morala biti iseljena kako bi se zgrada rekonstruisala. Obećao nam je, međutim, da će sve "biti u redu", odnosno da će arhivska građa o Milošu Crnjanskom u biblioteci dobiti mnogo bolji prostor od onog koji je imao do sada", izjavio je za "Glas" predsednik Kuratorijuma "Miloš Crnjanski" Marko Rus, navodeći da će za koji dan delegacija ovog Društva obići izmeštenu muzeološku postavku kako bi se uverila u iskrenost dobrih namera čongradskih vlasti.

Inače, Srpski demokratski savez iz Budimpešte najavio je da će zvanično zatražiti pomoć i od Matice srpske i od vlasti Vojvodine i Srbije, kako bi se trajno rešio problem smeštaja muzeja "Miloš Crnjanski".

M. Stajić


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Pijanistu Lovra Pogorelića ispratili ovacijama na Nomusu

16:13h

Oskarovac Danis Tanović planira da režira "Tvrđavu" po romanu Meše Selimovića

16:21h

Tragom vesti da će rodna kuća znamenitog srpskog pisca u Čongradu postati birtija

16:29h

Dragoslav Mihailović otvorio Uskršnji salon knjige u Domu sindikata

16:37h

Petodnevni seminar u Smederevu: Menadžment kulturnih centara

16:44h

Večeras se na Kolarcu završava Gitar art festival

16:52h

U Požarevcu nedelja britanske kulture

17:05h

Juče u Beogradu preminula prva žena reditelj dugometražnih filmova

17:12h

Izložba Nine Kovačeve u Galeriji "Haos"

17:23h

Večeras u Domu sindikata : Audicija Sarajevo

      


FastCounter by LinkExchange