[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 21. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Posle Vujanovićeve ostavke, Crna Gora sve bliža vanrednim izborima

Politička zbrka u Crnoj Gori

Liberali iščekuju ime novog mandatara, DPS tvrdi da je još rano za kadrovska rešenja. Vesna Perović ne namerava da podnese ostavku na mesto predsednika Skupštine

BEOGRAD - Politička kriza u Crnoj Gori, izazvana izlaskom SDP-a iz Vlade i uskraćivanjem podrške od strane Liberalnog saveza, posle čega je usledilo vraćanje mandata premijera Filipa Vujanovića, nastavlja se prepucavanjem oko smene Vesne Perović sa mesta predsednika republičkog parlamenta i licitiranjem oko novog mandatara.

Tokom predstojeće nedelje neka od ovih pitanja mogu biti rešena i time bi politička dešavanja u Crnoj Gori ušla u mirnije vode, ali nisu isključeni ni scenariji koji bi vodili ka vanrednim republičkim izborima.

Ne pomažu ni izbori

Politički analitičar Rade Bojović ocenio je da u Crnoj Gori predstoje "mučni pregovori" o formiranju nove vlade. On je za Radio Crne Gore rekao da će biti pokušaja da se napravi "kvalitetnija vlada", takva koja neće biti manjinska kao dosadašnja, ali da je teško očekivati da će dogovor o tome biti postignut.
Po njegovoj oceni, ni vanredni parlamentarni izbori ne bi doneli nikakav ozbiljniji pomak u postojećem odnosu političkih snaga.

Premijer u ostavci, Filip Vujanović, najavio je da će početkom iduće nedelje početi razgovori sa predstavnicima SDP i LS o prekomponovanju vlasti. Iako se Vujanović nezvanično spominje kao novi-stari mandatar, DPS tek treba da se konsultuje oko ličnosti koju će, na predlog predsednika Mila Đukanovića, istaći kao kandidata za sastav vlade.

- Još je rano da se o tome govori. Želimo da u prvom krugu konsultacija sa SDP i LS testiramo principe na kojima će se zasnivati buduća vlada, kao i da se dogovorimo oko posla koji ona treba da obavi. Tek tada možemo da razgovaramo o kadrovskim rešenjima - kaže Igor Lukšić, portparol DPS-a.

Slavko Perović, njegov kolega iz Liberalnog saveza, međutim, smatra da je ovakav redosled poteza nelogičan:
- Glavna funkcija predsednika Republike je da predloži mandatara i to odmah pošto mu premijer vrati mandat, a odbijajući da to učini, Đukanović kupuje vreme. Na njemu je da ponudi ime, a na nama je da to prihvatimo ili odbijemo.

Liberali će sačekati još neko vreme dok ne izađu sa svojim uslovima za eventualni ulazak u vladu. Jedan od tih uslova je, prema Perovićevim rečima, da Vujanović ne bude ponovo predložen za mandatara, jer ga "obrazloženje za vraćanje mandata u startu čini nepodobnim za dobijanje novog mandata."

Lukšić, ipak, ne veruje da bi to mogao da bude kamen spoticanja, jer "liberali nisu bili baš konkretni kad je reč o ovom zahtevu".

Po Ustavu Crne Gore, ako Skupština ne prihvati predlog predsednika Republike za mandatara, on mora da predloži novog u roku od deset dana. Ako ni posle 60 dana većina poslanika ne da saglasnost za nekog od kandidata, raspisuju se vanredni izbori.

Isti epilog može se očekivati i povodom zahteva za smenu Vesne Perović sa mesta predsednika parlamenta. DPS je zapretio da će aktivirati inicijativu za njenu smenu ako ona sama ne ponudi ostavku, a liberali su odlučni u stavu da o tome ne treba ni razmišljati.

- Mesto predsednika Skupštine je takvo da kada podnese ostavku, ono istog momenta ostaje upražnjeno i ne postoji mogućnost da se ta dužnost obavlja i dalje - rekla je Vesna Perović i dodala:
- Smenjivanje bi moglo da se desi potpredsednicima parlamenta, koji su izabrani istim glasovima kao i ja. To bi značilo momentalno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, jer bi u tom slučaju ova skupština imala većinu jedino za izglasavanje skraćenja sopstvenog mandata.

Protiv smene Vesne Perović

SNP, SNS i NS neće podržati zahtev za smenu Vesne Perović, saopštili su juče predstavnici ovih partija. Dragan Koprivica, portparol SNP-a, strahuje da bi glasanjem za njenu smenu "SNP istovremeno izabrao za predsednika parlamenta sadašnje potpredsednike Dragana Kujovića iz DPS-a i Rifata Rastodera iz SDP-a, čime bi Skupština bila predata ovim dvema partijama, što je za nas neprihvatljivo". Koprivica nije isključio mogućnost da njegova stranka u paketu glasa za ostavke Perovićeve, Kujovića i Rastodera, čime bi bio skraćen mandat poslanicima i morali bi se raspisati prevremeni vanredni izbori.
U NS-u kažu da će sačekati da čuju argumente DPS-a za Perovićkinu smenu, pa će odlučiti kako će da glasaju, ali naglašavaju da u ovom trenutku ne vide razloge za takav potez.


J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Posle Vujanićeve ostavke Crna Gora sve bliža izborima

17:40h

Medojević: Vanredni izbori rešenje za izlazak iz krize u Crnoj Gori

17:45h

Predsedništvo DOS-a sledeće nedelje?

17:55h

Organizuju se stranke DOS-a na Kosmetu

18:05h

Suđenje Miloševiću ulazi u jedanaestu nedelju

18:10h

SAD pozdravile objavljivanje liste s imenima 23 osobe

18:20h

Dempsi: Dolari tek posle izručenja

18:25h

Odluka Saveznog ustavnog suda o Zakonu tek posle izručenja

18:35h

Sutra ističe rok za dobrovoljnu predaju Haškom tribunalu

18:50h

Predsednik podgoričkog Višeg suda tvrdi: U Crnoj Gori nema haških optuženika

19:00h

Mićunović: Sporazum će biti usvojen u Skupštini SRJ

19:10h

Danas Kongres ujedinjenja SD i SDU

19:35h

Ministar Mihajlović najavio: RDB se izdvaja iz MUP-a Srbije

23:45h DSS o reformi MUP-a: RDB treba da kontroliše parlament
   


     


FastCounter by LinkExchange