GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. april 2002.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Posle potvrđene odluke DOS-a o održavanju republičkih izbora za dve godine

Sigurni samo savezni izbori

DSS: Ovo je izborna godina. Ilić: Sačekati još nekoliko meseci

BEOGRAD - Članovi Predsedništva DOS na preksinoćnoj sednici potvrdili su raniju odluku da se republički, pokrajinski i lokalni izbori održe u redovnom roku, 2004. godine. Lideri DOS-a saglasni su, kako je navedeno u saopštenju, da se u najkraćem periodu pripreme savezni i republički ustav i konstituiše savezni parlament.

Tome će prethoditi verifikacija Sporazuma o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore, ali i izbori za parlament zajedničke države. Zasad na političkoj sceni Srbije to niko ne osporava, ali s obzirom na učestala suprotstavljanja stavova o (ne)potrebnom glasanju na svim nivoima, moguće je da će ova jesen izroditi veliko nezadovoljstvo.

DSS, koja nije imala predstavnika na poslednjoj sednici DOS, juče se oglasila tvrdnjom da je bežanje od izbora - bežanje od odgovornosti i da je ovo izborna godina. DSS smatra da su "postojeći Ustav Srbije i kvazireformska politika Vlade Srbije najveće prepreke ostvarenju ciljeva i ideala oktobra 2000. godine", i da "bez uklanjanja ovih barijera nije moguć stabilan razvoj Srbije".

Po DSS "redosled obaveza onih koji slede opšti interes su donošenje ustavne povelje Srbije i Crne Gore, izbori i konstituisanje organa zajedničke države, raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu Srbije i donošenje novog, demokratskog ustava Srbije".

Potpredsednik DS Boris Tadić očekuje da će nakon verifikacije Sporazuma o budućim odnosima Srbije i Crne Gore u Saveznoj skupštini veoma brzo biti postignut dogovor o raspisivanju izbora za parlament zajedničke države i da će uslovi za to biti stvoreni već do jeseni.

Dragoljub Mićunović, predsednik DC izjavio je da treba očekivati savezne, kao i predsedničke izbore u Srbiji, a da vanredni parlamentarni izbori "nisu neophodni" u ovom trenutku.

G17 još bez stava

Predrag Marković, predsednik Političkog saveta G17 plus izjavio je da ova organizacija "još nema nikakav stav o izborima", i dodao da su se na preksinoćnoj sednici Predsedništva DOS-a o potvrđivanju odluke o izborima 2004. godine izjašnjavali predstavnici članica DOS-a i podsetio da G17 nije član ove koalicije. On je dodao da je sednica IO G17 zakazana za 24. april i da je moguće da tada bude razgovora o izborima, iako nije predviđen kao tačka dnevnog reda.

Isto smatra i lider PDS Momčilo Perišić uz ocenu da je za republičke izbore potrebno "mnogo novca" i da bi se njihovim održavanjem usporila "realizacija reformi i donošenja zakona".

Međutim, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić kaže da treba sačekati još nekoliko meseci, a onda "proanalizirati da li je Vlada napravila konkretne rezultate".
- Birači jesu dali mandat do 2004. godine, ali ako se DOS ne konsoliduje i odlučno krene u reforme, to je onda gubljenje vremena. Ipak treba sačekati još neko vreme, a ako ne bude napretka, izbori će biti neminovni - smatra Ilić.

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

U Crnoj Gori se i dalje lome koplja oko Vujanovićeve ostavke

17:35h

Danas sednica saveznog parlamenta

17:40h

Pavković: Ne znam da je Hag odustao od optužnice

17:50h

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu

18:00h

Sudsko veće odobrilo zahtev prijatelja suda, Tomanović i Ognjanović zvanični pomoćnici

18:10h

Čović posle razgovora sa Štajnerom poručio: Samo mudro i složno do cilja

18:15h

Savezna vlada pozvala optužene pred Haškim tribunalom: Tri dana za predaju

18:25h

Posle odluke o održavanju republičkih izbora za dve godine: Sigurni samo savezni izbori

18:35h

Analitičar Dušan Pavlović o najavi izbora za 2004. godinu

18:45h

Formirana stručna komisija za nacrt budućeg zakona: Tajne službe od juna pod kontrolom?

18:55h

Branislav Todić pojašnjava: Dobrovoljci idu direktno u Hag

19:10h

Del Ponte pred dolazak u Beograd: Biće reči o Mladiću

19:20h

Žoris: Nismo odustali od optužnica

23:15h

Havijer Solana za brži povratak izbeglica

23:30h

Stranke o pozivu Savezne vlade: SPS protiv, DS i DSS - za

      


FastCounter by LinkExchange