GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. april 2002.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Savezna vlada pozvala juče optužene pred Haškim tribunalom

Tri dana za predaju

Nebojša Šarkić: Mogu da se jave i u ponedeljak pre podne

BEOGRAD - Savezna vlada pozvala je juče 23 osobe optužene pred Haškim tribunalom da se dobrovoljno predaju, uz napomenu da u naredna tri dana treba da se obrate Saveznom ministarstvu pravde, Sektoru za pravosuđe radi postizanja sporazuma oko načina dobrovoljne predaje.

Nebojša Šarkić, pomoćnik saveznog ministra pravde, kome optuženi treba da se obrate, izjavio je juče za "Glas" da je ovo "pokušaj da se olakša mučna situacija".
- Uvođenjem zakonske procedure, optuženima tu situaciju možemo olakšati davanjem prava i garancija da se brane sa slobode i da im obezbedimo dostojanstveno suđenje - rekao je Šarkić i dodao da se optuženi mogu javiti Ministarstvu "i u ponedeljak pre podne".

Po isteku roka, Savezno ministarstvo pravde dostaviće nadležnim sudovima optužnice Međunarodnog krivičnog tribunala, čime će započeti procedura, koja je predviđena zakonom - navodi se u saopštenju Vlade SRJ.

Vlada je objavila i imena optuženih, među kojima su i desetorica jugoslovenskih državljana: Vladimir Kovačević, Milan Zec, predsednik Srbije Milan Milutinović, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, bivši potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović, Sredoje Lukić, Milan Lukić i nekadašnji oficiri VJ Miroslav Radić, Milan Mrkšić i Veselin Šljivančanin.

Na spisku Haškog tribunala koji je do dana stupanja na snagu Zakona dostavljen Vladi su i optuženi koji nisu jugoslovenski državljani. To su: Stojan Župljanin, Ranko Česić, Savo Todović, Gojko Janković, Mitar Rašević, Radovan Stanković, Dragan Zelenović, Željko Meakić, Momčilo Gruban, Vinko Pandurević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Milan Martić.

Sigurne garancije

- Savezna vlada podvlači svoju spremnost da zajedno sa vladama republika, čiji su okrivljeni državljani, izda garancije Međunarodnom krivičnom tribunalu, u skladu sa članom 36 Zakona, da se lica koja se dobrovoljno predaju brane sa slobode - ističe se u saopštenju.

- Savezna vlada spremna je da posreduje i pruži garancije Međunarodnom krivičnom tribunalu i za lica sa navedenog spiska, koji nisu državljani SRJ da se brane sa slobode, ukoliko se dobrovoljno predaju Tribunalu - navodi se u saopštenju.

Savezna vlada odlučila je i da bude formiran Nacionalni savet za saradnju SRJ sa Tribunalom, a za članove Saveta u ime Vlade SRJ imenovani su ministri spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i pravde Goran Svilanović, Zoran Živković i Savo Marković. Ova odluka je, kako se navodi, prosleđena vladama Srbije i Crne Gore, koje će imenovati svoje predstavnike u Savetu.

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

U Crnoj Gori se i dalje lome koplja oko Vujanovićeve ostavke

17:35h

Danas sednica saveznog parlamenta

17:40h

Pavković: Ne znam da je Hag odustao od optužnice

17:50h

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu

18:00h

Sudsko veće odobrilo zahtev prijatelja suda, Tomanović i Ognjanović zvanični pomoćnici

18:10h

Čović posle razgovora sa Štajnerom poručio: Samo mudro i složno do cilja

18:15h

Savezna vlada pozvala optužene pred Haškim tribunalom: Tri dana za predaju

18:25h

Posle odluke o održavanju republičkih izbora za dve godine: Sigurni samo savezni izbori

18:35h

Analitičar Dušan Pavlović o najavi izbora za 2004. godinu

18:45h

Formirana stručna komisija za nacrt budućeg zakona: Tajne službe od juna pod kontrolom?

18:55h

Branislav Todić pojašnjava: Dobrovoljci idu direktno u Hag

19:10h

Del Ponte pred dolazak u Beograd: Biće reči o Mladiću

19:20h

Žoris: Nismo odustali od optužnica

23:15h

Havijer Solana za brži povratak izbeglica

23:30h

Stranke o pozivu Savezne vlade: SPS protiv, DS i DSS - za

      


FastCounter by LinkExchange